Civilek tüntetnek a szlovák nyelvtörvény ellen


A szlovák nyelvtörvénnyel Szlovákia részérõl


támadás érte a magyar kisebbséget



A Civil Összefogás Fórum (CÖF) tevékenységének legfontosabb értelme, hogy civil erõként kiálljon négy alapérték: a szabadság, a demokrácia, a nemzet és a közjó védelmében. A szlovák nyelvtörvény ellen azért tiltakozunk, mert veszélybe került a nemzet és a szabadság – jelentette ki Fricz Tamás politológus, a CÕF egyik szóvivõje 2009. augusztus 27-én Budapesten, egy sajtótájékoztatón.


Majd így folytatta: – Veszélybe került a nemzet, mert a szlovák nyelvtörvény veszélyezteti a Szlovákia területén élõ magyar nemzeti kisebbség anyanyelv használatát, az anyanyelvét, mely minden nemzetközösség létének alapja. A szlovákai magyar kisebbség pedig a magyar nemzetközösség része, így veszélybe került az államhatárokon átnyúló, kulturális, és történeti alapokon nyugvó magyar nemzetközösség.


Fricz Tamás rámutatott: – A szlovák nyelvtörvénnyel Szlovákia részérõl támadás érte a magyar kisebbséget, melynek hátterében északi szomszédunk államfelfogása áll. Ez nem más, mint a már elavult egységes nemzetállam koncepciója, mely abból indul ki, hogy az állam és a nemzet határai megegyeznek, s azok a kisebbségek, melyek az ország határain belül élnek, nem mások, mint más nyelven beszélõ szlovák állampolgárok.


Szlovákia – a CÖF szóvivõi szerint – a szeptember elsejével hatályba lépõ nyelvtörvény mögött meghúzódó nemzetállami felfogásával szembemegy az európai értékekkel, mely ellen határozottan fellépnek a civilek. Továbbá a nyelvtörvény konkrét intézkedéseivel, melyek szerint a magyar nyelv hivatalos helyeken történõ használatát komoly pénzbüntetéssel sújtanák, veszélybe kerül a szabadság. Márpedig a szabadságjogok egyik legfontosabbika, hogy minden egyes ember, minden kisebbség tagja bármely országban szabadon használhatja anyanyelvét, ápolhatja kultúráját, történelmi hagyományait. Az ettõl való megfosztás, az ezzel kapcsolatos szankciók bevezetése tûrhetetlen, elfogadhatatlan – mondta Fricz Tamás, ezért a CÖF országos demonstrációt szervez a szlovák nyelvtörvény ellen 2009. szeptember 1-én, délután fél 3-kor Budapesten, Szlovákia budapesti nagykövetsége elé. (Cím: XIV. Stefánia/Thököly út)


Simon János, a CÖF másik szóvivõje hangsúlyozta: – Ezen a napon Európa-szerte, Budapesten, Dunaszerdahelyen és Brüsszelben stb. egyidõben tiltakoznak a magyarok, továbbá a magyar EP-képviselõk, s gyász-szalag kerül az Európai Unió zászlajára. Kedden délután 15 órakor a szabadságért szólalnak meg a harangok világszerte. A CÖF szervezõi petíciót kívánnak átadni a szlovák nagykövetnek. Amennyiben senki nem veszi át a dokumentumot, kiszögezik az épület falára, illetve postán juttatják el az illetékeseknek. A CÖF szervezõi várják mindazon civil szervezetek jelentkezését, akik csatlakozni kívánnak a tüntetéshez. Cím: www.civilosszefogas.org , e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , ugyanis úgy gondolják, a civil társadalomnak hallatnia kell a hangját a nemzet- és szabadságellenes lépésekkel szemben, mert a baloldali magyar kormány továbbra is folytatja azt a puhány, engedékeny, meghunyászkodó külpolitikát, amit már negyven éve ismerünk. Ez a kádári megalkuvó politika évtizedek óta kudarcot vallott, ugyanakkor felbátorítja a szomszédos országokat arra, hogy még szemtelenebbül és arrogánsabb módon lépjenek fel a magyar kisebbségekkel, és Magyarországgal szemben. Mindennek ékes példája és bizonyítéka Sólyom László köztársasági elnök szlovákok általi kitiltása Révkomáromból.


Fricz Tamás az Európai Uniót is kritikával illette, mert mint mondta, az EU és annak intézményei hallgatnak mind a nyelvtörvény, mind Sólyom László kitiltása ügyében, miközben a nyelvtörvény nyilvánvalóan szembemegy az elfogadott európai alapokmányokkal. – Létezik talán már Európában is kettõs mérce, amelynek alapján Európa felhorkan, ha Afrikában kormányzati és katonai atrocitások történnek, de meg sem mukkan, amikor 2006. október 23-án felsõ utasításra Budapest utcáin randalíroznak a rendõrök és brutálisan megverik az ártatlan embereket.


A CÖF szervezõi állítják, hogy a szlovák nyelvtörvény és a magyar államfõ ügye egyszerre nemzeti- és európai ügy, ezért várnak minden szabadságszeretõ embert a civilek által kezdeményezett tüntetésre!



Frigyesy Ágnes