XI. Szent István-napi Néptánctalálkozó Erdélyben



Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót 2009. augusztus 20-24-e között Erdélyben, kolozsvári központtal. A négynapos találkozó ünnepi nyitó-gálával vette kezdetét a kolozsvári Magyar Operában, majd naponta más-más helyszínen: Bánffyhunyadon, Zsobokon, Kidén, Magyarfenesen, Kalotaszentkirályon követte népviseleti felvonulás és gálamûsor. A tánccsoportokat mindenütt nagy szeretettel fogadták.


A Szent István-napi Néptánctalálkozó résztvevõi, mintegy 2OO táncos népviseleti felvonulást tartott Kolozsvár belvárosában az utolsó napon. A táncosok zavartalan menetét – példaértékûen – biztosította a román rendõrség. Sajnálatos módon Kolozsvár magyar lakosságának jelentõs része távolmaradt ettõl a nem mindennapi eseménytõl, pedig aki az utcán várta a néptánc-találkozó résztvevõit, spontán táncbemutatóban is részesült a Szent Mihály templom mellett.


– Istentõl kapott tehetségüket mutatják meg ezek a fiatalok Szent István napja alkalmával – mondta ünnepi szentmiséjében Kovács Sándor, a Szent Mihály templom fõesperese augusztus 23-án az ünnepi szentmisén, aki hangsúlyozta: – Szent István király országot alapított és beillesztett minket, magyarokat a keresztény népek közösségébe. Mûvét igazolja a történelem, mert itt vagyunk, pedig nálunk nagyobb népek tûntek el a történelem viharaiban. A fõesperes hangsúlyozta: – Szent István királyra emlékezik az Erdélyi Egyházmegye szeptemberben Gyulafehérváron, amikor az egyházmegye 1OOO éves fennállását ünnepli.


Délután a táncosok Kalotaszentkirályra igyekeztek, ahol a falu lakossága – Póka András György polgármesterrel, Szilágyi Mátyás fõkonzullal és Szûcs Zoltán konzul vezetésével – ünnepi díszben várta a fellépõket. A Fesztiválon bemutatkoztak az erdélyi táncegyütteseken kívül Szerbiából, Horvátországból, Magyarországból, Szlovákiából, és Olaszországból érkezõ tánc-csoportok. A szard Gruppo Folk L’Assemini együttes vezetõje elmondta: õk nem az autonómiáért, hanem a teljes függetlenségért küzdenek Olaszországon belül Szardíniában. Az együttes különleges színfoltot jelentett a kisebbségi tánccsoportok között.


A nagysikerû Néptánctalálkozót tizenegy évvel ezelõtt Pillich László kezdeményezésére szervezte a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány. melynek vezetõje, Pillichné Katalin fontosnak tartja a tánc-kultúra mûvelését és átadását a fiataloknak. Pillich László az önszervezõdés és a kulturális autonómia fontosságát hangsúlyozza, miközben utazunk Kalotaszentkirály felé. A házaspár lelkes szolgálatának következménye, hogy ma már fiuk, Pillich Balázs a tánctalálkozó másik szervezöje, a Szarkaláb Együttes vezetõje. Fiatal táncosokkal beszélgetve, megtudtam: õk nem diszkóba járnak szórakozni, hanem a néptánc adja nekik a szórakozás örömét. Valahogy így is lehet a néptánc szeretete és gyakorlása által – kultúra-õrzõvé válni.



Frigyesy Ágnes