Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó Szegeden


Tõkés László és Kiss-Rigó László felhívása



Minden népnek, nemzetnek és nemzeti közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének használata saját hazájában és szülõföldjén. Az „egység a sokféleségben” és a „sokféleség az egységben” elvén alapuló egyesült Európában a nyelvi egyenjogúság és a szabad nyelvhasználat alapvetõ értékek, melyek – egyebek mellett – az Európai Nyelvi Chartában, valamint az Európai Bizottság soknyelvûségért felelõs biztosi hivatalában öltenek testet.


A Biblia Évében különleges hangsúly esett arra, hogy: Szent Igéje által Isten minden néphez a maga nyelvén szólott. Több országban még ezt az alapvetõ emberi és vallási jogot is megvonják a hívõ emberektõl – súlyos mértékben megsértve ezáltal a lelkiismereti és vallásszabadságot.


Ugyanide kapcsolódik a teljes körû anyanyelvû oktatáshoz fûzõdõ alapvetõ emberi és kisebbségi jog, mely Európa nem egy országában csorbulást szenved.


A nyelvi jogok sérelme különösképpen elfogadhatatlan, hogyha az Európai Unió egyes országaiban kerül sor reá. Ezen országok egyike Szlovákia, mely 2009. szeptember 1-i hatállyal a kisebbségek, kiváltképpen pedig az ország lakosságának 10%-át kitevõ, õshonos magyarság anyanyelvét sújtó államnyelvtörvényt készül bevezetni.


Egyházaink lelkiismereti és hitbeli kötelességüknek tartják, hogy kiálljanak híveik jogainak és emberi méltóságának védelmében, határozottan visszautasítva bármely, az emberi és kisebbségi jogokat sértõ diszkriminációt. A 2009. augusztus 30-án, vasárnap du. ½ 6 órakor, a Szegedi Dómban sorra kerülõ Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozón Egyházaink, valamint anyaországi és határon túlra szakadt nemzeti közösségeink tagjai és képviselõi hitbeli, ökumenikus és demokratikus európai szellemben vállalkoznak arra, hogy felemeljék szavukat a szlovákiai, valamint a többi, hátrányos megkülönböztetést és jogfosztást szenvedõ magyar nemzeti közösségünk védelmében.


„Hitében és nyelvében él a nemzet” – ekképpen összegezhetjük létünkért, önazonosságunkért és szabadságunkért folytatott évszázados küzdelmeink központi üzenetét és tanulságát.


Hitünk és nemzetünk közösségében, ennek jegyében hívjuk Szeged és Csongrád megye, valamint a határ menti romániai és szerbiai térség magyarságát, nem kevésbé pedig az egész Kárpát-medencében élõ Testvéreinket, Egyházaink híveit, valamint a polgári társadalom öntudatos tagjait Ökumenikus Nagytalálkozónkra, mely beleillik a 2009. szeptember 1-én, Dunaszerdahelyen sorra kerülõ tüntetés, valamint a szeptember 2-i, brüsszeli tiltakozó megmozdulás sorába.


Hittel, szóval és cselekedettel, szolidaritással és szeretettel álljunk ki hit- és nemzettestvéreink mellett!


Nagyvárad–Szeged, 2009. augusztus 5.



Tõkés László Kiss-Rigó László


EP-képviselõ megyés püspök



***********



Pünkösdváró Európa


Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó




Helyszín: S z e g e d i D ó m



Idõpont: 2009. augusztus 30., du. 6 óra



Célja: Testvéri közösségvállalás a határon túlra szakadt, hátrányos megkülönböztetést és jogfosztást szenvedõ magyar nemzeti közösségekkel


Kiállás védelmükben és érdekükben


Tiltakozás a szlovákiai államnyelvtörvény ellen


A magyarság nyelvi jogainak követelése szülõföldjén, a Kárpát-medence


Magyarországgal határos országaiban



Üzenete: Az elsõ Pünkösd napján, minekutána a Szentlélek kitöltetett, az Apostolok szavát „mindenki a maga nyelvén hallá szólani” (Csel. 2,6).


Minden népnek, nemzetnek és etnikai közösségnek elidegeníthetetlen joga saját anyanyelvének nyilvános és egyenrangú használata saját hazájában és szülõföldjén.


Európában és a világ nemzeteinek közösségében nincs helye hátrányos etnikai, nyelvi, vallási megkülönböztetésnek – kisebbségi alapon.



Meghívottak:


Kárpát-medencei magyar egyházaink elöljárói, képviselõi


Testvéri egyházaink papsága és lelkészi kara


Egyházaink hívei és tagjai


A határon túl élõ magyarság vezetõi és képviselõi


A magyarországi és a határon túli magyar civil társadalom képviselõi


Kárpát-medencei európai parlamenti képviselõk


A Magyarországon élõ kisebbségi közösségek képviselõi



Kiemelt médiatámogatónk:


a DUNA TELEVÍZIÓ, a világ és a Kárpát-medence magyarságának televíziója, mely egyenes adásban közvetíti az Ökumenikus Nagytalálkozót.



Imanap: Ökumenikus Nagytalálkozónk alkalmából – a rendezvény célja és üzenete értelmében – egyetemes imanap meghirdetését kezdeményezzük kárpát-medencei magyar egyházaink körében, illetve templomaiban.



Minden Testvérünket, valamennyi érdeklõdõt szeretettel várunk.


Az ügy iránt elkötelezett Testvéreinket és Szervezeteinket tisztelettel kérjük a szervezõmunkában való részvételre.


A résztvevõk és az önkéntes szervezõk, valamint a jelentkezõk a következõ címeken érhetnek el bennünket:


Szeged-Csanádi Püspökség – telefon: 0036-62-420932


e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;



Nagyváradi EP-Iroda – telefon: 0040-259-431090, 0040-359-198612


e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.



Szeged, 2009. július 31.




Kiss-Rigó László Tõkés László


megyéspüspök EP-képviselõ




Továbbította:


Frigyesy Ágnes