A Kárpát-Haza Temploma a magyar nép erejébõl és hitével épül


Ahogy a kemence a búzaszemekbõl kenyeret éget, ugyanígy érleli eggyé az ide látogató lelkeket felekezeti hovatartozástól függetlenül ez a búzaszem alaprajzú kemence-templom


Kicsi templom épül Verõce mellett, a Katalin-völgyben, immár ötödik hónapja. Isten és ember hajléka. Isten háza, hol az ember békére, nyugalomra, szeretetre, belsõ hitre és a Mindenhatóra talál. Kõre kõ épül, a szeretet-forrás pedig még több szeretetet gyûjt. Sorra érkeznek az önkéntes adományozók, e cikk szerzõje szemtanúja, amikor megérkeznek a Szkíta motorosok. Ki követ pucol, ki a területet tisztítja meg a gaztól. A szkíta motorosok erejüket, munkájuk verítékét áldozzák a templom köveinek falaiba. Maczkó Mária népdalénekes két angyal szoborral és tiszta hangjával érkezett a napokban. A Mikes International munkatársai Farkas Florian és felesége, Vaday Ágnes református tiszteletes két gyermekével, és a Nagymamával egyenesen Hollandiából, Hágából utazott Verõcére. Ahol magyarok élnek, mindenhol nyomot kellene hagyni egy ehhez hasonló templomocskával – mondja a református lelkésznõ. Másnap Klopfer Gyõzõ váci bútor- és fajáték-készítõ mester adománya érkezik, egy hatalmas, akác-rönkbõl és fenyõbõl készített fedett pad a megfáradóknak. A négygyermekes családapa tiszta kék szeme ragyog. Kérdésemre hangsúlyozza: örül, hogy ennyivel hozzájárulhat a majdani templomba érkezõk kényelméhez. Mint kiderült, legkisebb gyermekét, aki jelenleg egy hónapos, ebben a templomban szeretné megkereszteltetni. Harmadnap megérkezik Juhász Árpád az Erdélyi Gyülekezet presbitere, aki egész délelõtt követ pucol. Nincs megállás. Kõre, kõ kerül, Isten temploma pedig épül.


A templom-építõ, Bethlen Farkas, Verõce polgármestere pedig mindenkit szeretettel fogad. A templom-építés folyamatában persze elsõsorban nem a polgármester, hanem a hívõ ember szeretete és hite nyilvánul meg. Vallomásában így rögzítette a születés ihletének pillanatát: „Verõce a Duna-kanyar egyik szép települése, ahol élek és dolgozom. Állok a Katalin pusztára vezetõ út mentén, a Lósi-völgyben és tekintetem megakad egy erdõvel borított kis hegyecskén. Hosszan nézem a helyszínt és valami megindul a lelkemben.
Kicsi népünk morálisan nagyon mélyre süllyedt – a tisztesség-, a becsület-, a hazaszeretet és a munka területén. Oly mélyre, hogy az ember már nem tud mit tenni, csak azt gondolja, szakrálisan történhet valami. Népünk felemelkedéséért viszont imádkozni tudunk. Építsünk hát egy templomot – Kárpát-Haza Templomát – ahol állandóan összegyûlhetünk és imádkozhatunk Hazánk feltámadásáért.”


A Kárpát-medencét kenyérkaréj formában körbeölelõ hegyvonulatok varázslatos tájat és embereket õriznek. Ugyanígy szeretné õrizni és eggyé kovácsolni az itt élõket ez a pici Isten-hajlék a dombtetõn a fák közé bújva, akár a kovász, mely szinte láthatatlanul érleli a kenyér tésztáját.


Nem is olyan régen a „mindennapi kenyeret” mindenki maga sütötte kemencéjében. Nem is olyan régen a búzát, mely minden egyes szemében Krisztus arcát hordozza „életnek” hívtuk. Ahogy a kemence a búzaszemekbõl kenyeret éget, ugyanígy érleli eggyé az ide látogató lelkeket felekezeti hovatartozástól függetlenül ez a búzaszem alaprajzú kemence-templom.


Az egyszerû hófehér falak és boltozat között színes üveg-ablaksor feszül majd, melyen honfoglaló eleink páratlanul gazdag díszítõmûvészete jelenik meg fénybe öltöztetve. Középpontban, az álmában égbe emelt Emese, akitõl a monda szerint az Árpád ház származik, mely család 400 éves uralkodása alatt a legtöbb szentet adta Európának és a világnak.


Van tehát kikre büszkének lennünk történelmünkbõl, de ugyanilyen büszkeséggel tölthet el minket az is, hogy itt és most szeretetbõl és összefogással megépülhet Isten Háza – mondja Szûcs Endre és Tóth Péter, a templom építõ-mesterei.


A magyar zászló a 2009. március 21-i alapkõletétel óta ott leng a hegyecske tetõpontján. A Julianus Barát Alapítvány azóta megvásárolta a területet, kiépítette az elektromos hálózatot és elkészítette a templom terveit. A templom a magyar nép közös erejébõl és hitével épül. Bethlen Farkas és az önkéntes szervezõk továbbra is segítséget kérnek kicsiktõl és nagyoktól, fiataloktól és idõsektõl. Segít a szellemi- és a fizikai munka, a tárgyi- és a pénzbeli adomány, a szervezõi tevékenység.


Bethlen Farkas, a templom megálmodója és építõje nem sürgeti a munkálatokat, a Gondviselésre bízza a felépülés folyamatát, mert mint mondja, amíg idezarándokolnak az érdeklõdõk és a hívek, növekszik a szeretet és egyre többfelé viszik e kicsi templom felépülésének csodáját és jóhírét. Bethlen Farkas elmondhatja Reményik Sándorral együtt: „Az én szívem is álmok temploma/ És Isten minden templomban lakik.”


A Kárpát-Haza Temploma támogatható önkéntes kaláka-munkával, téglajegy (sorszámozott) vásárlásával (1.000 Ft/db), valamint pénzadománnyal. Versegyháza és Vidéke Takarékszövetkezet. Kedvezményezett: Juliánus Barát Alapítvány. Számlaszám: 66000145–11073945 Közlemény: Kárpát-Haza Temploma. Külföldrõl euro- és dollár átutalással: Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt., H-1122 Budapest, Pethényi köz 10. Bank BIC-kód: TAKBHUHBXXX. Kedvezményezett: Julianus Barát Alapítvány. Számlaszám: IBAN HU6266000145–11073945. Közlemény: Kárpát-Haza Temploma.


Honlap: www.karpat-haza.hu



Frigyesy Ágnes


A szerzõ felvételeivel