Tõkés: Az európai jobboldali fordulat elõkészítésére összpontosítsuk erõinket!



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2009. augusztus 5-én Nagyváradon: – Nemrégiben egy biharországi poétánk publicisztikájában holmi bukaresti „dramaturgok”, „titkosszolgálatok”, valamint Orbán Viktor és „csörtetõ uszálya” nyakába varrja az erdélyi Magyar Összefogást, mint „történelmi léptékû baklövést”.


Az általam egyébként nagyrabecsült költõ szerencsére nem antiszemita, viszont a Bukarest-Budapest tengelyû összeesküvés „kikerekítésén” minõsíthetetlen hangnemben „fáradoznak” különféle önjelölt prókátorok, gyalázkodó levelekkel bombázva elektronikus postaládáinkat. Mindeközben székelyföldi testvéreink pártos szûkkeblûségükben nemhogy egy Székely Önkormányzati Nagygyûlést, de még egy közös megyei tanácsülést sem képesek tetõ alá hozni. Hogy a zûrzavar teljes legyen, a polgári-nemzeti oldal jeles publicistái elsõ indulatukban elkövetett veretes szövegekben vonnak le sommás következtetéseket – félinformációkra, csúsztatásokra és hamis állításokra alapozva.


Jelen állapotainkat találóan írhatjuk le a közkedvelt székely fordulattal: „a komám visszaütött”. Mintha kárpát-medencei magyarságunk mostanában megengedhetné magának ezt a fényûzést… Ahelyett, hogy az Orbán Viktor Fidesz-elnök által Tusványoson jelzett európai jobboldali fordulat elõkészítésére összpontosítanánk erõinket, és ahelyett, hogy a közös cél – az önrendelkezés – érdekében közösen fáradoznánk, kis stílû „verbális pankrációval” idegenítjük el közösségeinket a cselekvéstõl, nyilatkozatháborúval lehetetlenítjük el a közös kiállás esélyét, és alpári hangnemben sütjük rá a bélyeget mindenkire, aki nem ugyanabban a sorrendben mondja fel a nemzeti egyszeregyet. Bírálóimnak és támadóimnak ezúton a következõket válaszolom:



1. Jó lelkiismerettel vállalom a politikai felelõsséget az erdélyi Magyar Összefogásért, melynek tényszerû eredménye az, hogy a 2007-beli 35-rõl 2009-ben 33-ra lecsökkentett romániai EP-képviselõi helyekbõl ez alkalommal is hármat (3) sikerült megszereznünk. Ugyancsak eredménynek számítom azt is, hogy a sokéves dialógusképtelenséget és állóharcot megtörve, végre intézményes keretet sikerült teremtenünk – az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórumot – közös dolgaink megbeszélésére és egyfajta nemzeti minimum kialakítására. Ennek sajnos éppen egy tudathasadásos állapotba sodródott, belterjes Szász Jenõ-féle MPP-csoportosulás a legfõbb kerékkötõje. Õk azok, akik saját hiányukban az összefogást tartják hiányosnak, és – az önbeteljesítõ próféciák logikája szerint – váltig eme hiányosság kiszélesítésén fáradoznak. A kétes legitimitású pártelnök egész politikája arra korlátozódik és abban fullad ki, hogy: az RMDSZ – és újabban az általam vezetett EMNT – ellen ágál. Elvakult elfogultságában – miként Gyurcsány – még a saját Pártját is szívtelenül magával rántja.


Való igaz: az RMDSZ „igyekszik teljesen kiszorítani a Magyar Polgári Pártot a közéletbõl”, „az asztal mellõl”. Én errõl nem tehetek, sõt, éppen ennek ellensúlyozására, meghiúsítására törekedtem. De van-e kivel? Szász Jenõnek még az sem drága, hogy – Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét az orránál fogva vezetve – a Székely Önkormányzati Nagygyûlést is vakvágányra siklassa.



2. A Jobbik szavazóit igencsak tisztelem, hiszen tiltakozásuk és protestszavazatuk alapvetõen hiteles – jöttek légyen akár a MIÉP, akár az MSZP vagy akár a Fidesz elõzõ szavazói részérõl. Eszem ágában sincs megsérteni õket. Viszont õk se legyenek túlzottan sértõdékenyek. Egy szóval sem mondtam, hogy nem tetszik a radikalizmus. Petõfi is radikális volt! Sõt engem is szokás „radikálisként”, vagy éppenséggel „szélsõségesként” kárhoztatni… De a radikalizmus nem azt jelenti, hogy a fürdõvízzel együtt kiöntjük a gyermeket is.



Szíve joga mindenkinek azzal tartani, akivel akar. Én viszont Orbán Viktor szövetségét vállalom – no meg azoknak a területi és helyi MPP-szervezeteknek a szövetségét, akik a választás idején az Összefogás Listája mellé állottak, megértve azt, hogy az autonómia kérdésében eredményt csak összefogással lehet elérni –olvasható Tõkés László EP-képviselõ, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének közleményében.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes