Az Erdélyi Magyar Ifjak válasza Eckstein Kovács Péternek



Eckstein Kovács Péter nemrégiben megjelent nyilatkozataiból (látszólagos) informálatlanságot és tudatos ferdítést vélünk felfedezni, célja egyértelmû: az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) megbélyegzése, beskatulyázása.


Eckstein Kovács Péter a csíkszeredai Budaházy melletti tüntetésbõl kiindulva és azt hamisan az EMI tevékenységeként feltüntetve az EMI-tábor résztvevõit és annak neves meghívottait sérti meg. Jelen közleményünk célja tisztázni a helyzetet.


Tények:


1. Az említett csíkszeredai tüntetés szervezésében az EMI csíkszeredai szervezete nem vett részt, a rendezvényen nem képviseltette magát.


2. Az Erdélyi Magyar Ifjak és a magyarországi székhelyû Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két különálló szervezet, amelyek rendezvényei, programjai és megjelenési formái különbözõek. A két szervezet tevékenységének összekeverése tudatos zavarkeltés.


3. Az EMI független civil ifjúsági szervezet, egyetlen erdélyi vagy magyarországi politikai párt mellett sem kötelezte el magát és a továbbiakban sem áll szándékában ezt megtenni.


4. Az EMI a táborban és különbözõ rendezvényein azon közéleti szereplõknek, szakértõknek, neves személyiségeknek biztosít nyilvánosságot, akik a magyarságért tevékenykednek


5. Az EMI radikális, következetes, de nem szélsõséges, nem kirekesztõ, célja: tenni a Kárpát-medencei magyarságért.


6. Az EMI nemzeti ügyek elõmozdításáért különféle – akár politikai – szervezetekkel, csoportosulásokkal mûködik együtt, így lett tagja az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórumnak (EMEF) is.


7. A Hargita Megyei Önkormányzat nem támogatója az V. EMI-tábornak, hanem partnere ugyanúgy, ahogy Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala és több civil szervezet is.


Az Eckstein Kovács Péter (és újabban Czika Tihamér) nevével fémjelzett csoportosulás nyíltan elkötelezett partnere a magyarországi, szétesõben lévõ Szabaddemokraták Szövetségének (SZDSZ), amely párt következetesen a nemzeti érdekek elleni cselekedetekrõl híres, ilyen a december 5-i népszavazáskor a NEM-re való szavazásra buzdítás. Czika Tihamér egyházellenes megszólalásai nemtetszést váltottak ki még pártján belül is. Jelenlegi kisebbségi létünkben a szabadelvûség és a liberalizmus már eddig is megtapasztalt káros hatásai az asszimilációval és az identitásvesztéssel fenyegetnek.


Megkérjük Eckstein Kovács Pétert, hogy ne importálja az SZDSZ szélsõjobboldallal való riogatásait Erdélybe is tudatos ferdítések és féligazságok mögé bújva. Mi nem állunk be egyetlen párt mögé sem, maradunk független erdélyi ifjúsági szervezet.


Az augusztus 5-9. között sorra kerülõ V. EMI-táborba várjuk a szabadelvû csoportosulás tagjait is, rendezvényünk nem jobb vagy baloldaliaknak szól, hanem magyaroknak.


Kolozsvár, 2009. július 22.


Soós Sándor,


az EMI elnöke



--
Erdélyi Magyar Ifjak kolozsvári szervezet


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes