Önálló magyar küldöttség létrehozása a cél



Tõkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselõk Sajtóirodái közös közleményt jelentettek meg 2009. július 21-én Brüsszelben: – Aznap megtartotta soron következõ munkaülését az Erdélyi Magyar Képviselõcsoport (RMDSZ), Tõkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba részvételével. Napirend szerint a következõkkel foglalkoztak:


A román delegáció megkeresésére hozzájárultak ahhoz, hogy a képviselõcsoport fõállású titkárt alkalmazzon, a képviselõk szakmai tevékenységének koordinálása céljából. Képviselõink ezen bizalmi gesztussal is kifejezésre juttatták a román kollégák iránti együttmûködési szándékukat.


Az új törvényhozási ciklusra hivatalos formában még nem alakult meg a román néppárti delegáció. Megalakulására, az elnök és a pénztáros megválasztására várhatóan – a nyári szünet után – õsszel kerül sor. Addig az elnöki teendõket Theodor Stolojan volt miniszterelnök látja el. Ettõl függetlenül képviselõink továbbra is kiállnak önálló magyar küldöttségük létrehozása mellett – a romániai delegáció keretében. Ennek elérése érdekében három síkon lépnek fel, nevezetesen: Joseph Daul néppárti frakcióelnök támogatását, másfelõl a román néppárti küldöttség beleegyezését, továbbá az RMDSZ részérõl Markó Béla szövetségi elnök közbenjárását kérve Emil Boc demokrata-liberális pártelnöknél (DLP).


Képviselõink a továbbiakban számba vették az EP-szakbizottságokban elnyert helyeiket. Megelégedéssel nyugtázták, hogy a román néppárti küldöttség támogatta kellõ politikai súllyal bíró bizottsági pozícióik megszerzését.


Ugyancsak számbavették az EP-ben mûködõ és várhatóan õsszel újra alakuló frakcióközi csoportokban – ún. intergroupokban – való részvételüket. Képviselõink az új törvényhozási ciklusban is, mindhárman folytatni kívánják tevékenységüket a kisebbségi intergroupban. Ezen kívül Winkler Gyula képviselõ tagja a kisvállalkozások ügyében illetékes SME Union szervezetnek, Tõkés László és Sógor Csaba pedig a tibeti frakcióközi csoportnak. Sógor Csaba a család-, és gyermekvédelemmel foglalkozó, valamint a Kultúra, bor és hagyomány címû intergroupokban is tovább kíván tevékenykedni. Az erdélyi magyar képviselõcsoport támogatta Tõkés Lászlónak egy keresztény ökumenikus frakcióközi csoport létrehozására irányuló kezdeményezését.


Erdélyi magyar képviselõink végül megegyeztek abban, hogy a délben sorra kerülõ román delegációs ülésen javasolni fogják, hogy a román néppárti képviselõcsoport:


* Támogassa egy kisebbségi biztosi tisztség létrehozását az Európai Bizottságban


* Foglaljon állást a verespataki bányafejlesztési terv ügyében


* Foglaljon állást a kisebbségi jogokat csorbító szlovákiai államnyelvtörvény ellenében.


Képviselõink továbbá azt is elhatározták, hogy az Erdélyi Magyar Képviselõcsoport nevében, írásbeli úton külön megkeresik Leonard Orban soknyelvûségért felelõs európai biztost.


A romániai néppárti delegáció 21-i ülésén – az elõzetes megegyezésnek megfelelõen – Tõkés László képviselõ elõterjesztést tett a felsorolt javaslatok tárgyában.


A delegációs ülésen elnöklõ Theodor Stolojan és Jean-Marian Marinescu kezdetben eleve visszautasítólag viszonyultak a felvetésekhez, kijelentve, hogy azok nem tartoznak a képviselõcsoport illetékességi körébe. A megbeszélés folyamán álláspontjuk árnyaltabbá vált.


Többek között az is elhangzott, hogy a verespataki bányászati projekt kizárólag Romániára tartozik. Jean-Marian Marinescu a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán kifejtette: Európában Románia, sõt még Franciaország is „kisebbségnek” számít. Cristian Dan Preda képviselõ viszont indokoltnak tartotta a felvetett kérdésekhez hasonló ügyek megbeszélését, és külön érdeklõdést tanúsított a szlovákiai nyelvtörvény iránt. Végül is Theodor Stolojan elnök sem zárkózott el az elhangzott indítványoktól, viszont föltétlenül szükségesnek tartotta a Bukaresttel való elõzetes konzultálást.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes