Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden


A magyarságtudat erõsítése céljából elõadást tartott Raffay Ernõ, Mikola István, Vona Gábor és Bethlen Farkas



Elsõ alkalommal szervezték meg a Partiumi Híd Fesztivált július közepén a Szatmár megyei Kökényesden. Krakkó Rudolf, a Szatmári HÍD Egyesület vezetõje és a Fesztivál fõszervezõje elmondta: az a szándék vezérelte, hogy az Egyesület – mûködésével – elõsegítse a magyarságtudat erõsítését, a nemzeti önbecsülés visszaszerzését, pozitív jövõkép kialakítását. Ennek szellemében alapították szatmárnémeti fiatalok a Szatmári HÍD Egyesületet 2003 márciusában.


Az ötnapos nemzeti tábor nyitó elõadását Raffay Ernõ történész tartotta, aki a tõle megszokott õszinte szókimondással beszélt a mai magyar társadalom állapotának okairól: „..Sajnos odajutottunk, hogy a magyarság legnagyobb ellenségei nem Bukarestben, vagy Pozsonyban vannak, hanem Budapesten...”


Tõkés László, a Fesztivál egyik fõvédnöke helyett Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke tartott elõadást Lesz-e magyar önrendelkezés Erdélyben? címmel, valamint Mikola István, a volt Fidesz-Kisgazda-Kdnp-s polgári kormány minisztere színes elõadást tartott a leendõ kormány megújulási lehetõségeirõl, feladatairól. Bethlen Farkas, Verõce polgármestere a történelmi Bethlen család megpróbáltatásairól, valamint a virágzó Verõce kulturális, gazdasági életérõl, eredményekrõl, és tervekrõl szólt. Bethlen Farkas élete legfõbb céljának tartja a közösség szolgálatát: gondos gazdaként alázattal szolgálja népét, nemzetét.


...Mit vétettem ellenetek, urak? És mit vétett az én népem...?” Wass Albert életérõl, életmûvérõl, és „bûnösségérõl” tartottak elõadást a leginkább szakavatottak: Takaró Mihály és Vekov Károly professzorok, valamint Bartha József református tiszteletes. Gergely István, TisztiMikor Csíkból elindultam Csíkba...”címmel beszélt az árvaházak nehéz helyzetérõl.


Noha a Fesztiválnak nem volt célja a politizálás, két jobboldali, karizmatikus magyarországi politikust is meghívtak a partiumi fiatalok. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Magyar Gárda megszüntetése körüli kálváriáról, valamint a Jobbik ellehetetlenítési kísérleteirõl, illetve a jobboldali párt sikeres szereplésérõl tartott elõadást.


Buzánszky Jenõvel, a magyar futball világ-klasszisával, az Aranycsapat legendáshírû futballistájával is találkozhattak az érdeklõdök. Brády Zoltán, az épp húsz esztendõs Kapu fõszerkesztõje Eduardóról, a lap nemrég tragikus körülmények között elhunyt fõmunkatársáról, Bolíviáról, és az autonómia összefüggéseirõl tartott izgalmas elõadást. A kíváncsiskodók találkozhattak Eduardo sofõrjével is. A médiakerekasztal képviselõi, neves szakemberek: Kubinyi Tamás, M. Szabó Imre, Takaró Mihály, Brády Zoltán, és László György Frigyesy Ágnes moderálása mellett elemezték a médiamanipuláció és annak ellenszere problematikáját.


A tábor teljes ideje alatt, egésznapos szabadidõs, valamint gyermekprogramokra került sor. Minden napot színvonalas koncertek zártak. Krakkó Rudolf fõszervezõ rámutatott: a Kormorán, az Ismerõs Arcok és a Kalapács együttes kedvezményes áron vállalta a fellépést a partiumi Kökényesden, a Bikini, és a Beatrice viszont igen magas áron állt rajongói elé. Az ötnapos fesztivál minimális hiánnyal zárult, ugyanis noha a kökényesdi polgármester többféle segítséget nyújtott a Partiumi Híd Fesztivál szervezõinek, egy beígért komoly anyagi támogatást az önkormányzatok szûkös anyagi helyzete miatt mégsem kaphattak meg a tábor szervezõi. Krakkó Rudolf bízik abban, hogy jövõre ismét megszervezik a Partiumi Híd Fesztivált, hisz mint mondta, a Fesztivál jeligéje igaz rájuk nézve is: „Együtt erõ vagyunk, szerteszét gyöngeség.”



Frigyesy Ágnes