Indul a Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden


A magyarságtudat erõsítése céljából elõadást tart Raffay Ernõ, Tõkés László, Mikola István, Vona Gábor, Bethlen Farkas



Július 9-én, csütörtökön indul a Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden. A Szatmári HÍD Egyesület alapítóit az a szándék vezérelte, hogy az Egyesület – mûködésével – elõsegítse a magyarságtudat erõsítését, a nemzeti önbecsülés visszaszerzését, pozitív jövõkép kialakítását. Ennek szellemében alapították szatmárnémeti fiatalok a Szatmári HÍD Egyesületet 2003 márciusában.


Az ötnapos nemzeti tábor egyik elõadója Raffay Ernõ történész, aki a tõle megszokott õszinte szókimondással beszél majd a mai magyar társadalom állapotának okairól: „..Sajnos odajutottunk, hogy a magyarság legnagyobb ellenségei nem Bukarestben, vagy Pozsonyban vannak, hanem Budapesten...”


Tõkés László, aki a Fesztivál egyik fõvédnöke Mádl Ferenc, Magyarország volt köztársasági elnöke mellett, Lesz-e magyar önrendelkezés Erdélyben? címmel tart elõadást. Az Európai parlamenti képviselõt nemcsak, mint e téma leghitelesebb erdélyi szakértõjét várja a közönség. A Szatmárnémeti magyar-magyar iskolaügyben neki kulcsszerepet tulajdonítanak a szatmáriak.


...Mit vétettem ellenetek, urak? És mit vétett az én népem...?” Wass Albert életérõl, életmûvérõl, és „bûnösségérõl” tartanak elõadást a leginkább szakavatottak: Takaró Mihály és Vekov Károly professzorok, Bartha József tiszteletes. Gergely István, vagyis TisztiMikor Csíkból elindultam Csíkba...”címmel beszél majd az árvaházak nehéz helyzetérõl, és bizonyos Csíksomlyón történt – dolgokról is... Noha a Fesztiválnak nem célja a politizálás, két jobboldali karizmatikus magyarországi politikust is meghívtak. Vona Gábor, a Jobbik elnöke A nemzettudat újjáépítése. Ez ma a legnehezebb feladat Európában címmel számol be terveikrõl. A Jobbik 3 európai parlamenti képviselõt juttatott az Európai Unióba. Mikola István, a Fidesz polgári kormány volt minisztere a nemzetstratégia szükségességérõl tart elõadást, illetve szót ejt a magyarországi jövõ kormány-feladatairól is. Buzánszky Jenõvel, a magyar futball világ-klasszisával, az Aranycsapat legendáshírû futballistájával is találkozhatnak az érdeklõdök. Bethlen Farkas, a virágzó Verõce polgármestere élete legfõbb céljának tartja a közösség szolgálatát: gondos gazdaként alázattal szolgálja népét, nemzetét. Beszélgetés formájában ismerkedhetünk meg érdekes, erdélyi történelmi családból származó életútjával. Brády Zoltán, az épp húsz esztendõs Kapu fõszerkesztõje Eduardóról, a lap fõmunkatársáról, Bolíviáról, és az autonómia összefüggéseirõl tart elõreláthatóan izgalmas elõadást. Vendégét, egy bolíviai ifjú személyét még titok fedi.


A tábor teljes ideje alatt, egésznapos szabadidõs, valamint gyermekprogramokra kerül sor. Három hagyományõrzõ egyesület tart majd bemutatót az õsi magyar harcmûvészeti módszerekrõl, melyek után az érdeklõdõk kipróbálhatják ügyességüket, például az íjászatban, de a vállalkozó szellemûek akár lovasíjászkodhatnak is. Minden napot színvonalas koncertek zárnak: ott lesz a Kormorán, a Bikini, Beatrice, Ossian, Zanzibar, Ismerõs Arcok, a Kalapács, Tûzmadár és az Osztováta Együttes stb.


A szervezõk elsõsorban a sátorozást ajánlják azoknak, akik kinn szeretnének aludni – korlátozott számban azonban lesz szállás-lehetõség a faluban. A fesztiválra a napijegy ára, amennyiben 16 óra elõtt váltják meg, 15 lej (ebben minden program benne foglaltatik, az esti koncertet is beleértve), 18 órától 24 óráig pedig 25 lejbe kerül a belépõ. A szervezõk szerint azért olcsóbb az egésznapos jegy, mint a délutáni, mivel azt szeretnék, ha minél többen kilátogatnának az elõadásokra is. A hetijegy elõvételben 55, a helyszínen pedig 60 lejbe kerül. A hetijegy tartalmazza a sátorhelyfoglalást, aki viszont csak néhány napra jönne sátorral, annak kötelezõ a bejáratnál megvenni elõre a napijegyeket. A 8 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem kell jegyet váltani.


Jegyek igényelhetõk elõvételben a hidegyesulet.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elektronikus postacímen, illetve a (+40) 745 164109-es telefonszámon, vagy váltható Szatmárnémetiben, a Rákóczi (Mihai Viteazul) utcai Amadeus könyvesüzletben.


Szatmárnémetibõl buszjárat indul a rendezvényre. Részletes program és bõvebb információt a www.hidfesztival.eu honlapon olvasható.




Frigyesy Ágnes