Tõkés László az Európai Néppárt


tagjaként politizál tovább



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az „erdélyi magyar képviselõk csoportja” nevében az alábbi közleményt jelentette meg 2009. június 23-án Brüsszelben: – Az Európai Parlament 2009. június 21-25-i munkahetén a politikai csoportok megalakulására került sor, és a frakciók megtartották elsõ üléseiket. Ezt megelõzõen az egyes nemzeti delegációk tanácskoztak, felkészülvén a megalakulás rendjén megejtett választásokra és az új európai parlamenti ciklus beindulásával kapcsolatos feladatokra.


Június 22-én délelõtt Tõkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselõink zártkörû megbeszélés keretében egyeztettek jövõbeli tevékenységükrõl, nevezetesen egy erdélyi magyar néppárti küldöttség létrehozásának lehetõségérõl, valamint a romániai és magyarországi néppárti képviselõcsoportokhoz való viszonyukról. Egyúttal a független jelöltként mandátumot szerzett Elena Bãsescu Néppártba való felvételével kapcsolatos közös álláspontjukat is kialakították.


Délben a Magyar Összefogás Listáján megválasztott képviselõink a romániai néppárti képviselõk együttes ülésén vettek részt, mely Theodor Stolojan elnökletével tanácskozott. Ezután a magyarországi néppárti delegáció ülésére siettek, melyen Szájer József képviselõ elnökölt.


A román és a magyarországi képviselõcsoportok egyaránt támogatásukról biztosították Joseph Daul néppárti frakcióelnökké való újraválasztását. Erdélyi képviselõink – másfelõl – közvetítõ szerepet vállaltak abban, hogy a két nemzeti küldöttség kölcsönösen támogassa egymás jelöltjeinek – Szájer József és Marian-Jean Marinescu képviselõknek – az EP-alelnökökké való megválasztatását.


A magyarországi küldöttség gyûlésén külön is felvetõdött Elena Bãsescu néppárti tagfelvételének kérdése. A képviselõk teljes mértékben osztották Surján László képviselõtársuk ez ügyben megfogalmazott fenntartásait, ugyanakkor viszont késznek mutatkoztak arra, hogy a magyar-román közeledés és együttmûködés érdekében ne gördítsenek akadályt a képviselõnõ felvétele útjába.


Délután erdélyi EP-képviselõink Theodor Stolojan és Marian-Jean Marinescu román képviselõtársakkal folytattak kötetlen megbeszélést a napirenden szereplõ kérdések tárgyában. Egyebek mellett felelevenedett Tõkés László – akkor függetlenként megválasztott – képviselõ néppárti frakcióba való felvételének a Demokrata-Liberális Párt általi elvszerûtlen megakadályoztatása. Winkler Gyula és Sógor Csaba ennek erkölcsi jóvátételét szorgalmazták, kiváltképpen az Elena Bãsescu felvételével kapcsolatos, hasonló helyzet kialakulására való tekintettel. Képviselõtársaival együtt Tõkés László is megerõsítette, hogy a román államelnök képviselõ-lányának frakciótagságát õk is elfogadják.


A Néppárti Frakció alakuló ülésén az Európai Unió szinte valamennyi tagországából összesen 261 képviselõ mandátumát igazolták. A frakció ugyanakkor megszavazta két lettországi és – a romániai – Elena Bãsescu felvételét. Ennek kapcsán szót kért Theodor Stolojan, aki elõször is a függetlenként megválasztott képviselõnõ befogadásáért mondott köszönetet. A román küldöttség vezetõjelöltje ugyanakkor külön üdvözölte Tõkés László püspököt a Néppárti Csoport képviselõi sorában, mintegy elégtételt adva amiatt, hogy másfél évvel ezelõtt akadályozták felvételét.


A Frakció a továbbiakban – egyedüli jelöltként – elsöprõ többséggel Joseph Daul francia képviselõt választotta újra elnökéül. Az alakuló ülés a frakció tíz alelnökének megválasztatásával végzõdött. Sorrendben az elsõk között nyert bizalmat Szájer József, a magyar küldöttség vezetõje. Román részrõl Marian-Jean Marinescut szintén alelnökké választották.


Köszönõ beszédében Joseph Daul elnök arra a rendkívüli felelõsségre mutatott rá, melyet – az EP legnépesebb frakciójaként – Európa súlyos problémáinak a megoldása terén a néppárti képviselõcsoport hordoz.


Winkler Gyula a néppárti képviselõcsoport alakuló ülését követõen úgy fogalmazott: „Az önálló politizálás feltételeit fogjuk kialakítani az Európai Néppárt képviselõi csoportja, illetve a romániai néppárti delegáció keretein belül, hiszen a romániai magyar közösség érdekeinek képviselete, célkitûzéseinek megvalósítása ezt követeli meg. Ki kell alakítani a feltételeket ahhoz, hogy a háromtagú erdélyi magyar képviselõcsoport önálló arcélet alakítson ki a romániai néppárti delegáció keretein belül, ahol mától a tizenegy tagú Demokrata-Liberális Párt csoportjával közösen fogjuk képviselni országunk érdekeit, viszont önállóan kívánunk részt venni a néppárti képviselõcsoport döntéshozatali mechanizmusában” – mondta az RMDSZ-es politikus.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes