Tõkés László lemondott a püspökségrõl



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája a következõ nyilatkozatot jelentette meg 2009. június 19-én Nagyváradon: – Tõkés László a Királyhágómelléki Református Egyházkerület mai, 2009. június 19-i rendes nyári Közgyûlésén benyújtotta lemondását püspöki tisztségérõl. Mint ismeretes, 2007-ben, az év végi közgyûlés határozata értelmében Tõkés László EP-képviselõségének csonka mandátuma idejére a püspöki jogkörét Csûry Istvánra ruházták át, aki helyettes püspökként irányította az Egyházkerületet. Tõkés László azóta a külügyi és ökumenikus képviselet látta el, valamint fenntartotta magának az igehirdetés jogát.


Jelen helyzetben, amikor teljes értékû, ötéves mandátumot nyert el az erdélyi választók jóvoltából, Tõkés László megfogalmazásában „nem volna való, hogy továbbra is fenntartsuk a »felemás« helyzetet”. 2007-ben nem látszott, mi történik majd 2009-ben, ezért akkor ez a lépés szükségesnek mutatkozott, de ma már lezárult az elsõ fejezet, és sem szükségesnek, sem indokoltnak, sem helyesnek nem tartja ezt a felállást. Külön kiemelte és megköszönte Csûry István helyettes püspök nehéz szolgálatát.


A leköszönõ püspök az elismerés hangján szólt az Egyházkerület segítségérõl, illetve a lelkipásztorok támogatásáról az erdélyi magyarság európai képviseletét biztosító korteshadjárat során; a lelkészek nem voltak kicsinyesek, szûkkeblûek, nem viselkedtek „szektás módra”, amikor az erdélyi magyar közösségünk nemzetközi képviseletérõl volt szó − mondotta −, tudatosították, hogy az európai parlamenti képviselet mind nemzeti közösségünknek, mind pedig az Egyházkerületnek fontos.


A KRE Közgyûlése elfogadta Tõkés László lemondását. Ezután egy hónapos „felmondási” idõ következik, amely alatt Tõkés László lezárja a rendszerváltástól tartó püspöksége idõszakát. Majd idõközi választáson egy teljes jogkörû püspököt választanak egy évre, utána 2010 októberében az egyházkerület kebelében általános tisztújításokra kerül sor, amely alkalmából megválasztják a teljes − hatéves − mandátumú új püspököt.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes