Tõkés László átvette a Truman-Reagan

Szabadság-Emlékérmet Washingtonban


Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2009. június 17-én Washington-Nagyváradon: - Washingtoni látogatása második napján, 2009. június 16-án délelõtt Tõkés László püspök, európai parlamenti képviselõ A Kommunizmus Áldozatai Emlékmûvének koszorúzási ünnepségén vett részt. Megnyitó beszédében Lee Edwards, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány elnöke a pekingi Tienanmen-téri vérengzés, valamint a Berlini Fal leomlása, illetve a kelet-közép-európai rendszerváltozás 20. évfordulójáról emlékezett meg.


Toomas Vaga, az amerikai Észt Lutheránus Egyház zsinati elnökének imaszolgálata után Aldena Vas, az Egyesült Államok volt észtországi nagykövete szólt az egybegyûltekhez, kivételes meggyõzõ erõvel hívva fel a figyelmet a tovább élõ kommunizmus veszélyeire. „A kommunizmus még mindig nem a múlté – mondotta –, hiszen csak Európa területén is a jelenben mintegy ötven kommunista párt mûködik. Jared Gruber, a Szabadságot Most! [Freedom now] nemzetközi mozgalom aktivistája a tovább is létezõ kommunista országok felszabadítása mellett foglalt állást, rámutatva arra, hogy a kínai kommunista rezsim egymagában annyi áldozatot szedett, mint a sztálini és a hitleri diktatúrák együttvéve.


Az Emlékmûnél – többek között – Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Makedónia, Lengyelország, Románia, Ukrajna és Tajvan külképviseletei, valamint a Rab Nemzetek Országos Bizottságának [USA] és különféle menekült-szervezeteknek a képviselõi helyezték el koszorúikat.


A kommunizmus áldozatainak emlékét idézõ rendezvénysorozat délben a Kongresszus Rayburn Épületének egyik dísztermében, a Truman-Reagan Szabadság-Emlékérem átadási ünnepélyével folytatódott. Az idei kitüntetettek: Tõkés László püspök, EP-képviselõ, Steny Hoyer képviselõházi demokrata frakcióvezetõ, az amerikai Helsinki Bizottság volt elnöke, valamint – post mortem – Jack Kemp volt kongresszusi képviselõ.


A Rab Nemezetek Országos Bizottsága által, az amerikai kormányzat patronálásával létrehozott A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány az eltelt tíz esztendõben olyan jeles személyiségeket és szervezeteket tüntettek ki az emlékéremmel, akik, illetve amelyek kivételes szerepet játszottak az imperialista kommunizmus” elleni harcban, és példamutató módon léptek fel a „kommunista holokauszt” ellen. A kitüntetettek között találjuk a következõket: Elena Bonner (Oroszország), Vytautas Landsbergis (Litvánia), Joseph Lieberman (USA), Orbán Viktor, Václav Havel, II. János Pál pápa, Lech Walesa, Horváth János és Tom Lantos.


Tõkés László kitüntetése alkalmából Lauer Edith alapítványi igazgató mondott laudációt, aki a néhai temesvári lelkipásztor romániai forradalomban játszott szerepe mellett a díjazott európai parlamenti tevékenységét méltatta, a totalitárius kommunizmus elleni határozott fellépése vonatkozásában. (A méltató beszédet, valamint Tõkés Lászlónak a kitüntetés átvételekor elmondott, Harc „a Gonosz birodalma” ellen címû beszédét mellékeljük.)


A díj átadása alkalmából több jeles amerikai személyiség tartott beszédet. Frank Wolf republikánus képviselõ, a Ceauºescu-rezsim elleni küzdelem régi „harcosa” a „három kitüntetett óriás” sorában külön is kitért Tõkés László „felejthetetlen temesvári helytállására, mely 1989 karácsonyán a Ceauºescu-diktatúra összeomlásához vezetett”.


Este Románia washingtoni nagykövetségén avatták fel a Kommunizmus Globális Múzeumát, mely internet útján tárja nyilvánosság elé a totalitárius diktatúra közel száz éves múltját – és jelenét (http://www.globalmuseumoncommunism.org). Bevezetõ beszédében Tõkés László „Isten csodájának” nevezte, hogy míg húsz évvel ezelõtt még a román diktátort dicsõítették, most viszont az amerikai román nagykövetség ad helyt az antikommunista múzeum megnyitásának; valamint azt, hogy míg két évtizede Romániában még papírmalomba küldtek tízezer Bibliát és WC-papírt gyártottak belõlük, ezzel szemben legutóbb neki magának nyílt lehetõsége arra, hogy Brüsszelben – az Európai Parlament keretében – nemzetközi Biblia-kiállítást szervezzen.


Európai képviselõnk ugyanakkor kegyeletes fõhajtással idézte meg néhai Nagy Imre mártír-miniszterelnök emlékét, brutális kivégzésének (1958) és budapesti újratemetésének (1989) évfordulóján. A romániai Snagovban fogva tartott kormányfõ és mártírtársai húsz évvel ezelõtti végtisztességtétele a magyarországi demokratikus rendszerváltozás kezdetét jelentette – emelte ki Tõkés László (püspökünk nyitóimádságát mellékelve közöljük).


A népes vendégsereget Adrian Vieriþa nagykövet köszöntötte. A globális internetes múzeumot Lee Edwards alapítványi elnök nyitotta meg. Az est meghívott elõadójaként Vladimir Tismãneanu professzor, a romániai kommunizmus bûntetteirõl szóló jelentést összeállító bizottság elnöke tartott elõadást, és adta át Traian Bãsescu államelnök személyes üzenetét. A 2006 decemberében közzétett Jelentés alapján a román államfõ „törvénytelen és kriminális rendszernek” minõsítette a kommunizmust.


„Kezdetben azt hittük, hogy tetemvizsgálatra vállalkoztunk – mondotta az elõadó, utóbb azonban arra kellett rájönnünk, hogy élveboncolást kell végeznünk, hiszen a kommunizmus mindmáig nem ért véget Romániában. A kommunisták »Isten országát« itt, a földön, parancsuralmukkal akarták megvalósítani, a Párt azonban nem isten, ennek következtében pedig az önmagát istenítõ Hatalom kísérlete csak szenvedést és halált hozott, és eleve kudarcra volt ítélve” – állapította meg Vladimir Tismãneanu.


A nagykövetségi fogadás alkalmával Tõkés László a kommunizmus által elnyomott nemzetek több képviselõjével találkozott – köztük a kubai menekültek egyesületi vezetõivel. Marius Oprea, a Kommunizmus Bûneit Vizsgáló Országos Bizottság elnökének üzenetét adta át nekik, akik nemrégen szervezetük kitüntetésében részesítették a román antikommunista vezetõt.


Tõkés László imádsága Washingtonban


a Kommunizmus Globális Múzeuma felavatása alkalmából


Felséges Istenünk! Mennyei Atyánk!



Szent Igédben Te azt ígérted, hogy: „Felhozod a Te igazságodat, mint a világosságot, és a te jogosságodat, miként a delet” (Zsolt. 37,6).


A világban tapasztalható rengeteg igazságtalanság és nyomasztó jogtalanság láttán gyakran elkeseredünk, és reményünket vesztve, elcsüggedünk.


Kicsiny Dávidként hogyan is szállhatnánk szembe a túlerõvel, a világ Góliátjaival?


Vádol bennünket a lelkiismeret cinkos megalkuvásainkért és gyáva megfutamodásainkért, melyek által a gonoszt felbátorítjuk, az igazságot eláruljuk,


embertársainkat, az elnyomottakat pedig magukra hagyjuk.


Bocsásd meg bûneinket, kicsinyhitûségünket, melyek kárhoztatnak, gyengeségeinket és gyarlóságainkat melyeken a gonosz hatalma alapul!


Az önmagán és félelmein felül emelkedõ Dávid hitét add nekünk, aki tudta, hogy „Te hadakozol érettünk”.


Add a Zsoltáros bizonyosságát a mi szívünkbe, aki tudta, hogy az igazság olyanképpen virrad fel, miként a fényes nap, és hittel tudta, hogy törvényed jogossága,


miként teremtett világod természeti törvénye, oly bizonyosan érvényesülni fog.


Ezt a hitet és a hitbéli meggyõzõdésnek azt a bátorságát add nekünk, az elnyomottaknak, mely képessé tesz bennünket az igazság melletti kiállásra és az


egymásért való cselekvésre.


Kérve kérünk: szabadíts meg minket a gonosztól! Szabadításodért hálákat adva, imádkozunk egy Isten- és embertelen korszak és rendszer valamennyi áldozatáért.


Vigasztalj és áldj meg, emelj fel bennünket! „Jöjjön el a Te országod!”


Áldd meg Gyülekezetünket, melynek közösségében az emlékezet gyógyításának ezt a múzeumát felavatjuk.


Legyen áldott azoknak emléke, akiknek bizonyságtételét és krisztusi áldozatát hirdeti ez az intézmény. Ámen.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes