A „Székely gyors” immár másodszor az ezeréves határnál


A „Székely gyors”, mely a csíksomlyói búcsúba és az 1000 éves határhoz viszi évente a zarándokokat: két év alatt fogalommá vált. E cikk írójának volt szerencséje már elsõ alkalommal részt venni a nem mindennapi utazáson. Sokan nemzeti színû, mások Árpádsávos zászlókkal indultak útnak, s az erdélyi hegyekben ránk váró magyar testvéreinknek integethettünk velük. Az összetartozás érzése már Kolozsváron a szívekig hatolt.


Tavaly, és idén is az Erdélyi Magyar Ifjak vártak bennünket a kolozsvári állomáson. 2008-ban óriási rendõri kirendeltség pásztázta a könnyektõl sem mentes testvérei kézfogást, ölelést, integetést. Idén már csak egy-két román rendõr vigyázta a rendet Kolozsváron. Tavaly mintegy négyszáz fõvel, idén már 850 fõvel, 13 kocsival indult útnak, a Kárpáteurópa Utazási Iroda és az Indóház Utazási Magazin szervezésében a magyar címeres mozdonnyal felékesített vonat. Már a Keletiben csodák részesei lehettünk. Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet lelkésze és Kosinszky Béla, a Mátyás templom káplánja áldotta meg a vonatot és annak utasait!


Mezõ Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetõje, valamint Hámori Ferenc, az Indóház Kulturális Magazin fõszerkesztõ kiváló szervezõ-munkájának eredményeképp a 850 utas remek elszállásolásban részesült. A csíkrákosi Kovács Anna-Mária családjával együtt szervezte meg 200 utas csíkrákosi-, valamint további öt faluban koordinálta 650 vendég elszállásolását. Minden állomáson zenével, énekkel, verssel és meleg vacsorával várták a zarándokokat.


Másnap, a csíksomlyói búcsúba indulás elõtt a csíkrákosi vasúti vágányra beállt egy román vonat, melynek mozdonya elromlott. Így aztán a Székely gyors negyven perces késéssel indulhatott. Hogy véletlen malõr, vagy szándékos idõhúzásra játszottak román testvéreink, rábízom olvasóimra. Mindenestre a különvonat utasai idõben befutottak Csíkszereda vasútállomására, ahonnan gyalog zarándokoltak a Somlyó hegyre a pünkösdi szentmisére.


A Székely gyors másnap idén is befutott a Gyimesekbe, az ezeréves, történelmi Magyarország vasúti határállomásához, ahonnan a búcsújárók gyalogszerrel tették meg az utat a történelmi határig, ahol megtekintették a Rákóczi vár romjait, a vár tövében álló 30. számú MÁV õrházat, valamint részt vettek a kontumáci kápolna elõtt Böjte Csaba által bemutatott szentmisén. Ezt követõen „Pille” címmel rockballadát hallhattak az érdeklõdõk a Role Zenekar és a gyimesi hagyományõrzõ táncosok elõadásában. „Ez a ballada rólunk szól, ott vagyunk a történetekben, a sohasem változó patak csobogásában, a szerelmét sirató csángó lány bánatában, táncoló õsapáink büszkeségben” – vallják az alkotók, Papp Kincses Emese rendezõ vezetésével.


S magáról a vonatban utazók hangulatáról is érdemes szót ejteni. Volt, aki már jövõre lefoglalta a helyét, mert mint mondta, idén februárban már alig akadt hely a Székely gyorson. „Zolika”, aki a román vasút szolgálatában áll, s aki Dédán szállt fel, szintén fogalommá vált. Kis termete, jó hangulata, ugyanakkor határozott utasításai nélkülözhetetlenné tették a vonaton utazók számára. A vonatkísérõk munkája is elsõsorban a fel-és leszállásnál sokat ért! Visszafelé az úton egy Bécsben tanuló egyetemista került a vonatra, akinek elromlott az autója. Hegedûje, jó hangja viszont megmaradt, így a magyar népdaloktól, az õsi magyar énekekig volt hangos a büfékocsi. Méltóságát azonban mindenki megõrizte, ez is jellemzõje a Székely gyors zarándokainak. A büfékocsit egyébként Pécsi L. Dániel jelképtervezõ 80 címere díszítette, aki elkészítette például Körösfõ, Szék, Farkaslaka, vagy a Hétfalusi csángó közösség címerét. Ígérete szerint jövõre három csángó falu címerével lepi meg a csángómagyarokat, melyet a Székely gyors utasainak kíséretében adnak majd át 2010 Pünkösdjén.


A Székely gyors idén második alkalommal, balesetmentesen, lelki élményekkel gazdagon szállította Budapestre zarándokait. Székelyföld és a Gyimesek völgye, ott élõ magyar testvéreink mosolya, könnye, ölelése összetart bennünket! Összetartozunk székely, csángó, magyar testvéreim!


Frigyesy Ágnes


(A szerzõ felvételeivel)