Juhász Gyula megzenésített versei nyomában a fiatalokból álló erdélyi Osztováta Együttes



„A dal az élet legszebb varázsa / A szív zenéje, a munka bája, / Bölcsõnk felett zeng az elsõ nóta, /Az anya édes, bús altatója.”


Juhász Gyula



Az Osztováta együttest 2008-ban Zoltáni Zsolt Erdélybõl származó elõadómûvész alapította, aktívan tevékenykedõ zenészekkel. Az együttes triónak indult, majd a késõbbiekben további két taggal bõvült a létszám. Megalakulásuk óta sok helyen megfordultak. A közönség találkozhatott velük fesztiválokon, iskolai-, egyházi- és települések rendezvényein. Vendégként szerepeltek a Duna Televízió Kívánságkosár címû mûsorában. Szívhez szóló mûsoraiknak, nagyszerû elõadómûvészi és zenei tehetségüknek köszönhetõen a közönség szívébe lopták, lopják magukat.


Elõadásaik során, saját szerzeményeket, megzenésített verseket, virágénekeket, históriás énekeket, népdalokat és kortárs zeneszerzõk dalait éneklik gitár kísérettel, kicsinyeknek és nagyoknak egyaránt. Juhász Gyula megzenésített versei címmel CD-t jelentettek meg a költõ verseibõl a napokban, melynek bemutatóját 2009. április 21-én 18 órakor tartják Budapesten, a Heltai Gáspár Unitárius Könyvesboltban (Cím: 1054 Bp. Alkotmány u. 12.) Az Osztováta Együttes tagjai októbertõl minden hónap 3. keddjén klubestet tartanak Budapesten, a Heltai Gáspár Unitárius Könyvesboltban.



Székelyderzs a szülõfalum, ez a falucska Erdélyben, Hargita megye csücskében található. Ebben a csodálatos környezetben igazi gyermekkort élhettem meg. Majd Székelyudvarhelyre kerültem felsõbb tagozatra, ahol elvégeztem a klasszikusgitár iskolát. További zenei tanulmányaim 2001-ben elszólítottak a szülõföldemrõl, ugyanis felvételt nyertem Dévai Nagy Kamilla által alapított Krónikásének Zeneiskolába, ma már Zenede. Itt kiváló magyarországi mûvészektõl és tanároktól tanulhattam az éneklés és a gitározás minden „csínját-bínját”. 2007. április 29-én megtartott vizsgakoncertemmel zárultak le Krónikás éveim. Diákéveim alatt hiperaktív gyermekekkel foglalkoztam egy magániskolában. Az öt év alatt kis tanítványaim szerepeltek más iskolákban rendezett zenei fesztiválokon, sikereket elérve még a mûvelõdési házakban is – vallja magáról Zoltáni Zsolt, az Osztováta Együttes alapító-mûvésze.


Az együttes vezetõje jelenleg elõadó mûvészként tevékenykedik határokon innen és túl – eleget téve felkéréseknek, meghívásoknak egyaránt. Továbbra is vannak kis magán tanítványai, akiknek verseket, népdalokat, szájharmonikázást, furulyázást és gitározást tanít. Zoltáni Zsolt Bartók Béla nagy zeneszerzõnkkel együtt hirdeti: „Részemrõl egész életemben minden téren, mindenkor és minden módon egy célt fogok szolgálni: a magyar nemzet javát”.


A tehetséges fiatalokból álló Osztováta együttest ajánlom szíves figyelmükbe!


Frigyesy Ágnes


******


Az Osztováta Együttes összeállított mûsorai:



„Dal az élet legszebb varázsa”


Zenés irodalmi mûsor Juhász Gyula megzenésített verseibõl – (60 perc)



Kis Benõ


Gyermekeknek szóló megzenésített verseket, saját szerzeményeket és népdalokat tartalmaz a mûsor, gyermekeket is bevonva – (50 perc)



Napfivér, Holdnõvér


Vallási énekek és dalok a szeretetrõl és az összetartásról – (30-40 perc)



Örök ballada


Történelmi dalok, megzenésített versek honfoglalástól napjainkig – (40-60 perc)



Népdalcsokor


Erdélyi és magyarországi népdalokat tartalmaz a mûsor – (40-60 perc)



Õsi földünk


Szeretetrõl, összetartásról, hazáról szóló dalok, saját szerzemények és megzenésíttet versek – (40 perc)



„Zúgó szél”


Mûsorunkban az 1956 október 23-i szabadságharcra emlékezünk – (30 perc)



Szerelem?


Megzenésített versek és dalok a szerelemrõl, vidámságról, az élet dolgairól


– (40 perc)



Márciusi láz


Összeállított mûsorunkban megemlékezünk 1848. március 15-rõl – (30 perc)



******


Az Osztováta Zenekar tagjai:



Zoltáni Zsolt – gitár-ének-szájharmonika


Busi Katalin – oboa-furulya-trombita


Miklós Gabriella – cselló


Kálmán Margó – ének-ritmushangszerek


Vincze Mihály – cselló-gitár-basszusgitár




Hangfelvételek és videók megtalálhatók a
www.zoltani.hu és az www.osztovata.hu weboldalon vagy postai úton kérhetõk. Kapcsolattartó: Kondacs Mária. E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: +36-70-5083257 / +36-70-4137657