Íme az Ember – Egy pápa arcai


Kiállítás nyílt II. János Pál pápa rendkívüli életútjáról



II. János Pál pápa halálának 4. évfordulóján nagyszabású kiállítás nyílt Budapesten, a VAM Design Centerben 2009. április 2-án, Arturo Mari, a Szentatya személyi fotósának közel 200 képébõl. A tárlat címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. A kiállítás keretében több termen keresztül találkozhatunk a pápával. A képeken kívül II. János Pál személyes tárgyai illetve a róla készült válogatott filmek közül több megtekinthetõ.


Az érdeklõdõ Arturo Mari, a pápa hûséges fotósának köszönhetõen a szeretet-megnyilvánulások megannyi apró jelével találkozhat: láthatjuk a pápát, amikor gyermekeket ölel magához, az egyik képen a merénylete elõtti 30 másodpercben készített róla egy felvételt Arturo Mari. De láthatjuk politikusokkal, egyházi méltóságokkal, bepillanthatunk a privát életébe, megható képet láthatunk róla, amikor szinte eggyé lényegül a természettel, vagy sielni készül a magas hegyekben. Szolgálatának értelmét is megtapasztalhatjuk, amikor leprásokkal körbevéve, Teréz anyával imádkozik, vagy épp a Szûzanyához fohászkodik átszellemült lélekkel. A Szentatya minden nehézség ellenére hirdette: legyetek derûsek! S ennek értelmében õ maga, bármerre járt, örömöt és békét sugárzott a világ felé. Több felvétel megörökítette ezt a világ felé áradó szeretet-sugárzását, s így vált már életében méltó utódává Jézus Krisztusnak.


Arturo Marinak megadatott, hogy II. János Pálhoz való közelsége révén emlékezete a fényképezõgép lencséjéhez hasonlóan fogadhassa magába a pápa személyes kisugárzásának legapróbb részleteit” – írta Erdõ Péter bíboros, a kiállítás fõvédnöke, Arturo Mari: Találkozunk a paradicsomban címû könyvének elõszavában.


– A Szentatya megválasztásának 30., valamint halálának 4. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást a 2007-es Városmisszión alakult Mission is Possible szervezte. Célja értékesen, kulturáltan szórakoztatni, ill. szórakoztatva értéket közvetíteni. A csoport tagjai többnyire huszonéves egyetemista fiatalok – hangsúlyozta a megnyitó napján tartott sajtótájékoztatón Puskás Balász alapítványi elnök.


Nánay Mihály, a program egyetemista felelõse, aki széleskörû tárlatvezetést tartott az újságíróknak, elmondta: – 2008-ban ünnepeltük II. János Pál pápa megválasztásának 30. évfordulóját. Ebbõl a jeles alkalomból kiindulva határozta el társaságuk, hogy Karol Wojty³a emléke elõtt fotókiállítással tisztelegjenek. Kevés olyan személyisége volt a modern kori történelemnek, mint II. János Pál, aki messze fölötte állt mindenféle világnézeti- és pártharcoknak, életével nem csak a katolikus híveknek, hanem felekezettõl függetlenül az egész világnak nyújtott példát. Személyének hitelessége, a mai világban oly kevéssé gyakorolt embersége emeli õt a XX. század nagy humanistájává, melybõl egyenesen következik a kiállítás címe: Íme az Ember.


A tárgyi emlékek közül Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros – II. János Pál volt személyi titkára – bocsátotta a szervezõk rendelkezésére a Szentatya életnagyságú szobrát, sílécét, valamint ruházatát. A Pannonhalmi Bencés Fõapátságtól kapták a ’96-os pápalátogatás emlékeit: a térdeplõt, melyen a Szentatya imádkozott. Erdõ Péter a bíborossá kreálásakor kapott birétumot (bíbor-kalapot) valamint a pápa ajándékát: egy imakönyvet adott oda a kiállítás céljára.


A kiállításhoz szervesen illeszkedve két hónapon keresztül tematikus hetekre bontva II. János Pálhoz kapcsolódó program-sorozat kerül megrendezésre a VAM Design Centerben. A rendezvények fõ témáit a pápával kapcsolatban felvetõdõ érdekes, aktuális kérdéskörök adják, mint pl. az ökumenizmus, II. János Pál politikai jelentõsége, II. János Pál, mint mûvész, az Egyház álláspontja „kényes kérdésekben”, a Vatikán élete, a pápaság hagyományai, stb.


A Szentatya fotósáról, aki részt vett a sajtótájékoztatón és a kiállítás megnyitón, megtudtuk: – 1940-ben a Vatikán közelében született, akit a pápai városállamban dolgozó édesapja indított el a fényképezés útján. Arturo Mari már fiatalon olyan hírre tett szert fényképészkörökben, hogy alig tizenhat évesen, 1956-ban szerzõdtette õt a Szentszék félhivatalos napilapja, a L’Osservatore Romano. Azóta megszakítás nélkül dolgozott az újság fotószolgálatánál egészen 2007 májusig, amikor – sokak kérlelése ellenére – végleg nyugdíjba vonult. 51 év alatt hat pápát fotózott és követhette a Vatikán életének változását XII. Piustól XVI. Benedekig. Hosszú pontifikátusa és közvetlen személyisége révén II. János Pálhoz került a legközelebb. – A pápa halálának évfordulója szomorú nap, de ez egyben a feltámadást is jelenti, mert õ sosem hagyott itt bennünket. Hálás vagyok, hogy szeretet-karizmájának üzenetét, mely áradt belõle, átadhatom önöknek – mondta Arturo Mari a sajtótájékoztatón.


Karol Wojty³a 1920. máj. 18-án, a Krakkó-közeli Wadowicében született. Apja az osztrák-magyar hadseregben szolgáló katona volt, majd késõbb a megalakuló lengyel közigazgatásban helyezkedett el, anyja otthon nevelte gyermekeit. Fiatal korában több családi tragédia is érte: elõször nõvére halt meg, majd anyja is belehalt második – halva született – leány testvérének szülésébe. Pár év múlva bátyja hunyt el igen fiatalon, majd pedig 21 éves korában apját is elveszítette. 1942-ben határozta el, hogy a papi hivatást választja és beiratkozott a náci megszállás alatt illegálisan mûködõ krakkói szemináriumba. 1946. november 1-én szentelték pappá. 1978. október 16-án választották pápává, II. János Pál néven. Elsõ feladatának a Katolikus Egyház ingadozó, belsõ, tanbeli egységének, fegyelmének megszilárdítását tekintette. II. János Pál pontifikátusának elsõ évtizedében keleten a kommunizmus Egyház- és ember-ellenes diktatúrájával, nyugaton pedig az elvilágiasodás, vallástalanodás egyre nagyobb problémájával kellett megbirkóznia. 1981. május 13-án, a szokásos szerdai általános audiencián, a Szent Péter téren, a tömegben áldást osztó pápát egy török merénylõ, Mehmet Ali Ağca több lövéssel életveszélyesen megsebesítette. A merényletet a pápa túlélte, pár napon belül megbocsátott támadójának. A támadás végsõ lezárásaként, II. János Pál megindító személyes gesztust tett: 1983-ban ellátogatott Ağcához a börtönbe és hosszabb ideig négyszemközt beszélgetett vele. Ez a rendkívüli pillanat látható a kiállítás egyik felvételén.


II. János Pál pápa milliókkal találkozott szolgálata idején. Már életében foglalkoztak hatásával, õ volt az elsõ pápa, aki megállás nélkül úton volt, nem hiába kapta az „utazó pápa” nevet: csaknem 130 országban járt. Hazánkba kétszer látogatott! Beszédeit, apostoli leveleit kézírással maga írta.


Legérdekesebb döntései közé tartozott az észak-amerikai Verizonnal megkötött szerzõdés, melynek értelmében a mobillal rendelkezõ elõfizetõk csekély összegért cserébe sms-ben kapták meg a pápa napi üzenetét. A Szentatya olyannyira haladt a korral, hogy engedélyével 2002-ben a Vatikánnak önálló weboldala született, melyen keresztül az internetezõk közvetlenül hozzáférhettek a pápa hitrõl és világbékérõl szóló beszédeihez. II. János Pál azt vallotta,: „a média roppant lehetõséggel bír, hogy elõmozdítsa a békét és felépítse a párbeszéd hídjait a népek között, széttörve a gyûlölet, a megtorlás és az újfajta erõszak ördögi körét…”


II. János Pál pápa különös figyelemmel fordult mindig a fiatalok felé, s õk ezt rendkívüli ragaszkodó szeretettel viszonozták. A budapesti kiállítás ötlete is fiataloktól származik! Reméljük a két hónapig nyitva tartó, rangos kiállítást sok ifjú meglátogatja majd. Természetesen a szervezõk kortól, rangtól, felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenkit nagy szeretettel várnak.


Frigyesy Ágnes


Képaláírások: Copyright by Arturo Mari/L’Osservatore Romano – A felvételekrõl a képeket Frigyesy Ágnes készítette a Vam Design Centerben