Kedves Olvasóim!


Mivel a Tornádón kívül sehol nem jelent meg a Nemzeti Jogvédõ Alapítvány és Szolgálat munkájáról készített nagyon fontos összefoglaló, továbbítom az anyagot! (Ha elkerülte volna a figyelmemet, elnézést!) A jogsérelem jogsérelem a Fideszes, Jobbikos, KDNP-s stb., vagy civil emberek esetében is! Érjen bárkit jogsértés, nincs különbség! Nagyapám humanista gondolkodását követem, aki szintén egy humanista gondolkodó véleményét vallotta: meghalnék azért, hogy elmondhasd Te is a véleményed! Ha valaki pontosan ismeri ezt a zseniális gondolatot, kérem küldje el!


Legyen szép tavaszunk: Frigyesy Ágnes



A Nemzeti Jogvédõ Alapítvány és Szolgálat


2009. március 15-i rendõri intézkedésekrõl szóló


emberi jogi értékelésének összefoglalója



Korábbi gyakorlatának megfelelõen a Nemzeti Jogvédõ Alapítvány és Szolgálat közel 70 ügyvédje jelentõs részének bevonásával megfigyelõ és ügyeleti szolgálatot mûködtetett idén március 15-én is és jelentést készített a rendõrség tevékenységérõl, amely teljes terjedelmében a www.nja.hu honlapon olvasható. Az idei nemzeti ünnepen is számos jogsértést követett el a rendõrség: az ünnep méltóságát meggyalázva jelentõ számú civil került indokolatlan és jogellenes rendõri intézkedés alá, így többek között szolgálatot teljesítõ munkatársainkat (Gaudi-Nagy Tamás, Morvai Krisztina) is példátlan rendõri támadás érte este a Nádor utcában.


Az idén februárban hatályba lépett ún. „Lex Tojás” (2008. évi LXXIX. törvény) éles bevetése bizonyította aggályainkat: rendelkezései alkotmánysértõen tág és önkényes értelmezési lehetõséget biztosítottak a rendõrségnek. Az elállítottak közel harmadával szemben az új szabály valamelyik alkotmányellenes büntetõ- vagy szabálysértési tényállását alkalmazták. A Nemzeti Jogvédõ Alapítvány 2009. március 13-án nyújtotta be beadványát az Alkotmánybírósághoz a jogszabály több mint tíz rendelkezésének alkotmányellenessége miatt.


A rendõrség aránytalan és szükségtelen módon korlátozta a gyülekezési jogot, megfélemlítõ erõdemonstrációkkal próbálta megfélemlíteni és rendszabályozni a jogaikat gyakorló polgárokat. A hatalmas rendõri jelenlét (közel 4000 rendõr) és kordonerdõ eleve elrettentõ hatású volt minden olyan polgár számára, akik nem kívántak megalázó helyzetekbe kerülni és egyúttal jól emlékeznek 2006 õszének véres napjaira, amikor a rendõrség tömegesen bántalmazott és fogott el önkényesen békés polgárokat.


Március 15-én egyetlen vonulásos megemlékezés, tüntetés sem kerülhetett megtartásra Budapesten: minden ilyen rendezvényt megtiltottak sajnálatos bírósági asszisztálással, többek között a Jobbik három vonulásos rendezvényét is, közte a legjelentõsebb parlamenten kívüli politikai erõ európai parlamenti választási kampány-nyitó rendezvénye is tiltólistára került az Andrássy úton át a Deák térre történõ vonulásos formájában.


Tavaly a melegek felvonulását ugyanezen az útvonalon lehetõvé tették. A kettõs mércéjû tiltások a politikai szabadságjogok egyik legfontosabbikát jelentõ gyülekezési jogra vonatkozó nemzetközi emberi jogi egyezmények és hazai alkotmányos elõírások durva sárba tiprását jelentették, de az egyenlõ bánásmód alkotmányos követelményét is kiemelkedõ módon sértették. Mára lényegében az 1989-ben felszámolt engedélyezési rendszert mûködteti a rendõrség: csak olyan vonulásos megmozdulások valósulhatnak meg, amelyek a rendszer érdekeit nem sértik, minden más rendezvényt közlekedés más útvonalon való biztosíthatatlanságára történõ utalással megtiltanak.


A fokozott és aránytalan biztonsági intézkedések az állami ünnepségeken való polgári részvételt is korlátozták, sértették a nemzeti ünnep és a polgárok méltóságát. Az ünneplõk biztonsági okokra hivatkozással történt távol tartása, vagy jelenlétének korlátozása nem egyeztethetõ össze a népszuverenitás alkotmányos elvével. Gyakoriak voltak a zaklató jellegû igazoltatások és ruházat, illetve csomagátvizsgálások. Állami ünnepi megemlékezések esetén a rendezvények biztosítása, és a hatósági ellenõrzés a rendõrség monopóliuma, ennek ellenére, már sokadik alkalommal jogellenesen magánbiztonsági cégek végezték a ruházat és csomagátvizsgálást az áteresztõ pontokon. Kiszûrtek olyan tárgyakat is (pl. cumisüveg), amelyek a közbiztonságot nem fenyegették. Az állami ünnepségeken a vélemény-nyilvánítási szabadságát gyakorló személyekkel szemben törvényes indok nélkül alkalmaztak személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket.


A kormányzat céljait nem támogató szervezetek által bejelentett rendezvényeket és azok nagyobb sugarú környékét fémkordonnal kerítették be, lassú és nehézkes be- és kijutást eredményezõ áteresztõ pontokat alkalmaztak. A Belváros egyes részei átjárhatatlanná váltak szükségtelenül akadályozva az emberek szabad mozgását. Mindez a gyülekezések kifelé irányuló, csatlakozásra invitáló jellegét megszünteti és egy körbezárt tömeg rendõri felügyelet mellett tartott zártkörû rendezvényévé silányítja a nemzetközi egyezmények és az Alkotmány által is kiemelten védett gyülekezési jog gyakorlóinak közterületi gyülekezéseit. A rendõrség a biztonság garantálásának hangoztatott céljára hivatkozással tartalmilag kiüresítette a gyülekezési jogot.


A rendõrség közbiztonságot veszélyeztetõ cselekmény megelõzésére, megakadályozására hivatkozva a fokozott ellenõrzés alkalmazásával szükségtelen és aránytalan intézkedéseket foganatosított. A délutáni és esti tüntetésekre igyekvõ vagy onnét távozó, illetve a környéken tartózkodó személyek jelentõs csoportjait potenciális bûnözõnek tekintve önkényesen, zaklató és megfélemlítõ módon igazoltatták, ruházat- és csomagátvizsgálás alá vonták. Szükségállapotszerû helyzetet elõidézve kiskaput adott a rendõrség magának arra, hogy az alapvetõ jogok védelmére és biztosítására vonatkozó kötelezettségei alól mentesüljön.


A rendõrség 2008. október 23-ához hasonlóan ismét jelentõs számú polgárt akadályozott abban, hogy bejelentett tüntetések helyszíneit elérjék, annak ellenére, hogy két bejelentett tüntetés helyszíne közötti vonulás nem bejelentés-köteles. Ez történt este a Bajcsy-Zsilinszky úton: bekerítettek és igazoltatás alá vontak több száz embert, akik az Alkotmány utcában bejelentett, civil szervezetek által tartott rendezvényre kívántak eljutni. A zárást végül hathatós jogvédõ fellépés hatására oldották fel.



Visszatérõ jelenség a minden jogalapot nélkülözõ elõállítás, amelyet elsõsorban olyanok ellen foganatosítottak, akik zászlót, transzparenst tartottak a kezükben, vagy nemzeti jelképeket hangsúlyosan viseltek. Új, és egyúttal nyilvánvalóan jogellenes gyakorlat ütötte fel a fejét: öt embert állítottak elõ a nap során arc eltakarása miatt, annak ellenére, hogy ezt nem tiltja jogszabály.


Azonosító jelvényt vagy számot nem, vagy nem jól látható helyen viselõ rendõrök ismét megfigyelhetõek voltak.


A Nádor utcában a nemzeti jogvédõk biztosításával a bejelentett és rendben befejezõdött Szent István téri tüntetésrõl – több mint egy órás (végül a jogvédõknek köszönhetõen feloldott) rendõri körbezárást követõen – hazafelé tartó békés civilekre támadt a rendõrség: körbekerítették õket, a hátul haladók lábát rugdosták (egyeseket a földre esést követõen rugdostak), lökdösték õket, tonfával ütöttek meg többeket (többek között egy sajtómunkást is), majd rendkívül nagy erejû paprikaspray-t fújtak rájuk. A durva hatásfokú könnygáz mindenkinél fokozottan jelentkezõ légzésbénulási tüneteket okozott.


A Gyorskocsi utcai rendõrségi fogdában számos jogsértés történt, amelyek egy része a jogsegélyt nyújtási céllal megjelent nemzeti jogvédõ ügyvédeket érte: indokolatlanul hosszú ideig várakoztatták õket, továbbá számos elõállított személy rendõrségi intézményben való tartózkodását letagadták. A fogvatartottakat nem elõállító helyiségben, hanem a szabálysértési, vagy bûnügyi õrizetesek számára fenntartott fogdákban tartották fogva, továbbá a vonatkozó szabályok ellenére meztelenre vetkõztették és testüreg-átvizsgálás alá vetették õket. Nem telefonálhattak sem hozzátartozóiknak, sem ügyvédeiknek. Több fogvatartott nem kapott elegendõ élelmet. Több eljárást, kihallgatást védõ nélkül folytattak le, a legtöbb esetben azonban még kihallgatásra sem került sor. A rendõrség belsõ vizsgálatot rendelt el olyanok ellen indult eljárás, akiknek a felelõssége kisebb, vagy akik kifejezetten emberségesen bántak a fogvatartottakkal.


Továbbra is rendszeresen jelen leszünk tüntetéseken, megemlékezéseken és igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy az alkotmányos elvek és a jogszabályok maradéktalanul érvényesülhessenek az alapvetõ szabadságjogok kiteljesítése érdekében. Elvárjuk, hogy a rendvédelmi szervezetek mindenkor a törvényesség talaján álljanak, tiszteletben tartva a szabadságjogokat, a polgárok és a nemzeti ünnepek méltóságát. Elvárjuk, hogy a rendõrség vezetése és a felügyeleti hatáskört ellátó ügyészségek haladéktalanul vizsgálják, illetve vizsgáltassák ki a jelentésünkben részletezett jogsértéseket, vonják felelõsségre a felelõsöket és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ilyen jogsértésekre a jövõben ne kerülhessen sor. Budapest, 2009. március 30.


Nemzeti Jogvédõ Alapítvány és Szolgálat, honlap: www.nja.hu, drótposta: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Dr. Gaudi-Nagy Tamás


Telefon: 30- 549-4167


Továbbította: Frigyesy Ágnes