----- Original Message -----


From: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


To: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Sent: Wednesday, March 04, 2009 10:11 AM


Subject: RE: A lyukas zaszlo a Nepszabadsag ellen



Koszonom szepen, Agnes! Milyen visszahangja lesz szerinted? Szeretettel,


----------



A jobboldalon biztosan jó, a másik oldal majd prüszköl...


Sok sikert: Ágnes




Klaudia Kovacs
Director, Producer, Actor, Writer
www.klaudiainc.com


If anything in this email can be taken two ways, I meant it the good way.



This e-mail is personal and confidential. Any unauthorized use, copying, forwarding, publishing, dissemination, distribution or reproduction is strictly prohibited and is unlawful



A lyukas zászló (Torn from the Flag) címû film produkciós vállalata nemzetközi fórumon emelt panaszt a Népszabadság ellen



A Homage to 1956, LLC nevû amerikai filmvállalat nemzetközi fórumon emelt panaszt a magyarországi Népszabadság ellen, melynek magatartása – a cég szerint – megsértette az újságírói etikát.


A filmvállalat a Nemzetközi Újságírók Szövetségének brüsszeli és az „Office of the Organization of Security and Cooperation of Europe (OSCE) Representative on Freedom of the Media” bécsi irodájának jelezte az esetet.
A Népszabadság 2008. december 12-én kereste meg Kovács Klaudiát, hogy nyilatkozzon arról, miért tett olyan nyilvános kijelentést, hogy többszörös díjnyertes, ’56-os témájú filmje nem élvezi a magyar kormány, illetve az Oktatásügyi és Kulturális Minisztérium (OKM) támogatását; Kovács a filmet mikor ajánlotta fel az OKM-nek oktatásügyi céllal.


Kovács az interjúadást feltételhez kötötte és írásban kérte, hogy a cikket közlés elõtt elolvashassa és ha hiba csúszik a nyilatkozat rögzítésébe, akkor azt korrektúrázni tudja. A Népszabadság ehhez hozzájárult: „Természetesen közlés elõtt, még javításra lehetõséget adó idõben elküldöm Önnek a cikket...”


A végleges változat az újságtól – másfél hónappal késõbb – 2009. január 23-án du. 5-kor érkezett meg. Azonnali választ kértek, mivel a cikket másnap közölni akarták. Kovács a választ másfél órával késõbb, du. 6.40-kor visszaküldte, azonban sem a tényszerû hibákat, sem a nyilatkozat legfontosabb részét – melyben Kovács rávilágít az OKM-mel kapcsolatos problémás részletekre – az újság nem közölte, mivel „…késõn vettem kézhez, a lap éppen nyomdába ment már.” Kovács többször és írásban kérte a kisebb terjedelmû korrekció közlését, mely rávilágított az OKM megkérdõjelezhetõ szerepére. Ezt a fõszerkesztõ nevében a rovatvezetõ és az újság ügyvédje többször elutasította.
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlése 1003/1993. számú határozata értelmében„...az újságírói etikai kódex a MUOSZ tagjaira nézve kötelezõ”. A Népszabadság érintett újságírói MUOSZ tagok, ezért – a Homage to 1956, LLC vállalat szerint – a Népszabadság a következõ szabályok ellen vétett:


3. § 3.1.4. Ha valakire nézve személyiségét, érdekeit érintõ hátrányos tényt közöltek akkor az azt megváltoztató ítélet, hatósági döntés vagy más, újabb döntõ jelentõségû tény közlésére vissza kell térni.


3. § 3.2.1. Az újságírói etika ellen vét az, aki figyelmen kívül hagyja [a nyilatkozó által kért] tartalmi módosításokat.


3. § 3.2.2. Az interjú alanyának joga van elõzetes feltételekhez kötni az interjú tervét. Ez nem értelmezhetõ a szerkesztõi szabadság korlátozásaként.


7. § A tömegtájékoztatási eszközöknek gyorsan és hitelesen, az összes rendelkezésükre álló eszközzel helyesbíteni kell minden általuk közölt hamis vagy téves hírt. A helyesbítés mindig etikai kötelezettség is, akár az érintett kérésére, a bíróság – vagy más hatóság – rendelkezésére, akár saját forrásból szerzett értesülés alapján jut tudomására, hogy hamis vagy téves információt közölt.
A produkciós vállalat jelentõs nemzetközi és magyar kiadványokban teszi közzé az esetet és a Népszabadság által kihagyott és hibásan közölt információt.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes