Csángó Nap Nagyváradon


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ötéves, Jubileumi Ülésén határozatot fogadott el a csángók védelmében, melyben kiemelten szerepel a csángómagyarok anyanyelvi oktatásának kiteljesítése. A csángómagyarok évek óta zajló oktatási programjának már kézzelfogható eredményei vannak, azonban a hivatalos állami szervek a mai napig akadályozzák az anyanyelv elsajátítását elõsegítõ programot. Kellõ összefogás és segítség esetén még több száz, esetleg több ezer csángómagyar fiatal élhetne a magyar nyelvtanulás lehetõségével.


2009. február 20-án délelõtt a Csángó Nap keretében ennek lehetõségérõl, az oktatási stratégiáról tanácskoznak meghívott szakemberek, az oktatási program szervezõi, vezetõi és támogatói Nagyváradon, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Székházának Bolyai termében (A1-es).


Délután Hegedûs Dóra: Moldova – Létköz címû fotókiállításának megnyitására, valamint Pataki János: Csángók – Az elfelejtett magyarok címû könyvének bemutatására kerül sor. A kiállításon 20 db fekete-fehér szubjektív riportfotó látható, amelyek 2008. áprilisában készültek Bákó megyében. Köszöntõt mond Tõkés László püspök, EP-képviselõ, az alkotásokat méltatja Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke.



MOLDVA – LÉTKÖZ


Hegedûs Dóra fotográfus kiállítása



„Mitõl annyira egyedülálló ez a kis országrész Európában? Talán egyedül itt érhetõ el és érthetõ meg a köztes lét érzése. Egyik faluban még szinte a motorizáció elõtti fejlõdési szinten élnek, dolgoznak az emberek és beszélik anyanyelvükként a magyart, nem sokkal odébb már a XXI. század minden vívmányával és terhével megáldva már csak arra emlékeznek, hogy a nagyszüleik magyarul imádkoztak.


Nem csak fotográfusként jártam-járok a Kárpátokon túlra, hanem elsõsorban egy magyarországi civil szervezet elnökeként, keresztszülõként, a moldvai csángó magyar oktatási program támogatójaként.


Más világ: a Szeret völgye toleranciát, alkalmazkodást tanít. A 300 évnyi magukra hagyatottság megtanította a csángómagyarokat túlélni. A kívülrõl jövõ és a spontán asszimiláció egyaránt elõrehaladott. Hogy meg tudjuk-e állítani, nem rajtunk múlik. Nagyobb erõk határozzák meg ennek a Krisztus-hívõ, magyar ajkú népcsoportnak a sorsát. Mi talán hosszabbítani tudjuk ennek a köztes létnek az idejét.


A képeim szubjektívek, a fotókról csángómagyarok, románok és romák néznek ránk. A kiállításon békében elférnek egymás mellett, ahogy a Szeret völgyében is, sok száz éve már."


Hegedûs Dóráról:


36 éves, budapesti közgazdász-fotográfus. Coachként vezetési tanácsadással foglalkozik, szakmai tapasztalatát a marketing/PR, valamint banki/pénzügyi területen szerezte. Angol, francia és olasz nyelven beszél felsõfokon. Aktív civil életet él, többek közt a Keresztszülõk a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke. A Szellemkép Szabadiskola fotó szakán diplomázott 2003-ban.
http://www.tokeslaszlo.eu


Továbbította:


Frigyesy Ágnes



#ygrp-sponsor #ygrp-lc { FONT-FAMILY: Arial } #ygrp-sponsor #ygrp-lc #hd { FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 78%; MARGIN: 10px 0px; LINE-HEIGHT: 122% } #ygrp-sponsor #ygrp-lc .ad { PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 0px; MARGIN-BOTTOM: 10px; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 0px }