Az autonómia ügye mindennél elõbbre való


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közleménye


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Sajtószolgálata az alábbi közleményt jelentette meg 2009. február 13-án: – Kétigenes megegyezés született ma – kezdte mondanivalóját Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a Markó Béla vezette RMDSZ-küldöttséggel való találkozó utáni sajtótájékoztatón tegnap, 2009. február 11-én a kolozsvári RMDSZ-székházban.


„Igent mondtam az RMDSZ megtisztelõ felkérésére, hogy vezessem a Magyar Összefogás Listáját, amelyik formálisan és jogilag az RMDSZ listája lesz, az RMDSZ vezetõi pedig igent mondtak a javaslatainkra.” Markó Béla, az RMDSZ elnöke ismertette a megállapodás részleteit, és bejelentette az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórum megalakítását. Mindkét vállalást konkrét határidõkhöz kötötték a felek: a Magyar Összefogás Listájának tartalmi részét képezõ EMNT-RMDSZ belsõ koalíciós szerzõdést február 22-én írják alá, az EMEF megalapításának kitûzött idõpontja pedig 2009. április 3.


Tõkés László püspök, EP-képviselõ rámutatott: az ún. belsõ koalíciós megállapodás hosszú folyamat eredménye, hiszen az EMNT már megalakulása óta állhatatosan szorgalmazza a párbeszédet; 2006 vége óta pedig, kisebb-nagyobb megszakításokkal, valójában egyfolytában tartottak az egyeztetések. Úgy ítélte meg, végül is a megegyezésben döntõ szerepe volt annak, hogy az RMDSZ-t kiszorították a kormányból.


Az autonómia ügye mindennél elõbbre való, fogalmazott az erdélyi magyarok európai képviselõje, felülír minden személyes és pártérdeket. Brüsszeli tapasztalatait összegezve Tõkés László kifejtette: az Európai Parlamentben megerõsödött abbéli meggyõzõdésében, hogy összefogás nélkül nincs autonómia. Ezt a különbözõ flamand, délt-tiroli, katalán, baszk, skót stb. „mûködõ autonómiákkal” kapcsolatos tapasztalatai is egyértelmûen alátámasztják. Amint köztudott, Tõkés László az autonómiáért harcoló, valamint regionalista európai nemzeti közösségek szervezeteit és pártjait tömörítõ Európai Szabad Szövetség (EFA) frakciójának sorait erõsíti az Európai Parlamentben.


Az EMNT küldöttsége – Tõkés László elnök, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor alelnökök – konkrét javaslatcsomaggal érkeztek a tegnapi tárgyalásra. Az RMDSZ vezetõsége – Markó Béla elnök, Kelemen Hunor ügyvezetõ elnök, Borbély László és Kovács Péter ügyvezetõ alelnökök, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója – megegyezési szándékuk komolyságát bizonyítandó konstruktívan viszonyultak a javaslatokhoz. Az EMEF létrehozása mellett a felek két munkacsoport létrehozásában is megegyeztek: egyikben – bevonva a székelyföldi autonómiáért küzdõ szervezetek képviselõit – közös szakértõi csoportot hoznak létre a Székelyföld területi autonómiáját célzó autonómiakoncepciók összehangolására, illetve cselekvési tervet dolgoznak ki azok megvalósítására; a másikban viszont a sajátos státusú önkormányzatok felállításának a lehetõségeit vizsgálják, illetve ennek a törvényi kereteit dolgozzák ki.


A felek elõirányozták: a nemsokára sorra kerülõ, áprilisi RMDSZ Kongresszuson az aradi kongresszuson határozatba foglalt Kulturális Autonómia Tanácsot (KAT) kiszélesítik oly módon, hogy az ne csak az RMDSZ egyik belsõ intézménye, hanem ténylegesen az erdélyi magyar közösség egészét reprezentáló intézmény legyen.


A közelmúlt székelyföldi történései kapcsán a felek támogatásra javasolják a Székelyföldi Memorandumot, valamint közösen kezdeményezik egy Erdélyi Memorandum megírását és képviseletét az 1993-as Memorandum mintájára. Végül az RMDSZ vállalta, hogy a jövõben erõsítse a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) munkálataiban való részvételét.


A tárgyalócsoportok tagjai megegyeztek: az összefogás erõpróbája a júniusi európai parlamenti választásokon való közös részvétel, a Magyar Összefogás Listájának a – remélt – sikere. Tõkés László ezen a listán az elsõ helyet fogadta el, az RMDSZ a 2. és a 3. hellyel rendelkezik. A június 7-i választáson az elõreláthatóan alacsony román részvétel miatt jó mozgósítással továbbá befutóként megcélozható a 4. hely, melyre szintén az EMNT nevesíthet jelöltet. A fennmaradt helyekre 75-25 százalékban állíthat jelölteket az RMDSZ és az EMNT.


A felek külön kampánycsapatok felállításában egyeztek meg, egy közös, a kampányt koordináló bizottság felállításával. Ugyanakkor az EMNT és az RMDSZ közös európai keretprogramot dolgoz ki, amely mellett mindkét fél megjelenítheti saját értékrendjét és sajátos programelemeit.


A tárgyaláson formai, illetve technikai jelentõségû kérdésnek számított, hogy a Magyar Összefogás Listája az RMDSZ égisze alatt indul; a kampány arculati anyagain viszont mindkét fél logóit használni fogják.


Az EMNT vezetõsége a továbbiakban tárgyalásra hívja a Magyar Polgári Párt vezetõségét, hogy a Magyar Összefogás Listájának 4. helyére jelöltet állítsanak, illetve a többi támogató szervezettel a további jelölések ügyében egyeztessenek.


Továbbította: Frigyesy Ágnes