Tõkés László svájci útjáról



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt adta ki 2009. február 9-én: 2009. február 6-8-án Tõkés László püspök, EP-képviselõ a Zürichi Magyar Egyesület meghívására látogatást tett Svájcban. Ez az útja részét képezi annak a látogatás-sorozatnak, melynek rendjén, a nemzeti összefogás munkálása jegyében, az eltelt év folyamán felkereste a határon túli – Kárpát-medencei és nyugati – magyar közösségeket, a következõk szerint: Ausztrália, Ausztria, Szerbia/Délvidék, Szlovákia/Felvidék, Ukrajna/Kárpátalja, Horvátország/Drávaszög és Svájc.


Zürichi látogatása során Tõkés László a Partiumi Keresztény Egyetem képviseletében az egyetemi kapcsolatok kiépítése tárgyában folytatott megbeszélést a Zürichi Egyetem Teológiai Fakultásának dékánjával, dr. Konrad Schmid professzorral. Elvi megegyezésre jutottak közös európai tudományos projektek indítása, kölcsönös látogatások, tanár- és diákcsere programok szervezése ügyében.


Püspökünk ugyanakkor megtekintette a Gross Münstert, és találkozott a Reformáció egyik lelki központjának számító, nagy múltú templom lelkipásztorával. Christoph Sigrist kalauzolásával megtekintette a Zwingli Ulrich és Bullinger Henrik reformátorok emlékét idézõ állandó kiállítást és a Gross Münster szomszédságában található egykori kolostor épületét. Évekkel ezelõtt Tempfli József nagyváradi megyéspüspökkel együtt jártak Zürichben, és hirdették az Igét a nagy reformátor templomában.


Február 7-én, szombaton mintegy hatszáz személy részvételével került sor a város egyik szállodájában a svájci magyarság legnépesebb közösségi rendezvényeként számon tartott Zürichi Magyar Bálra, melynek idei díszvendége Tõkés László volt. A magyar hagyományok éltetését és a közösség megõrzését célul kitûzõ – sorrendben immár 38. – bál szervezõi között említést érdemelnek: a Zürichi Magyar Egyesület és a Svájci Magyarház Alapítvány, melyeknek fiatal és ügyszeretõ (tasnádi származású) elnöke Szennyessy László, a Keresztény Magyar Munkavállalók Szövetsége, élén a nagy érdemû Böröcz József elnökkel, valamint az Argani Magyar Egyesület, a Svájci Magyar Polgári Egyesület és a Helvétia-Hungária Társaság. A vendégek között köszöntötték – többek között – Mettler Christiant, a Zürichi Kantonális Parlament elnökét, dr. Nagy Erzsébetet, Magyarország berni nagykövetét, nem utolsósorban pedig Oláh Mihály zilah-ligeti lelkipásztort, aki féléves rendkívüli lelkészi szolgálatot végez a svájci reformátusok között.


Köszöntõ beszédében Tõkés László az összetételében és közösségi szolgálatában megújuló Zürichi Magyar Szövetséget és az önálló magyar szellemi központ létrehozására vállalkozó Magyarház Alapítvány érdemeit méltatta. Ugyanakkor sürgette a nyugati magyarságnak a nemzeti összefogásban betöltendõ szerepének megkeresését, a nemzeti érdekeink nemzetközi képviseletében való átgondolt és hathatós részvételét.


Február 8-én, vasárnap a zürichi Bruder Klaus római katolikus templomban került sor ökumenikus istentiszteletre. Az igehirdetõ püspököt Vizauer Ferenc plébános köszöntötte. Az istentiszteleti szolgálatban részt vett Varga György csúzai (Horvátország) református lelkipásztor. A svájci Magyar Protestáns Szövetség nevében Pataky Ferenc elnök szólt az egybegyûltekhez.


Az istentiszteletet szeretetvendégség, majd közéleti fórum követte. B. Szabó Péter, a Zürichi Magyar Egyesület titkára bevezetõ beszédében a svájci magyarságot foglalkoztató kérdéseket terjesztette elõ. Európai képviselõnk a Kárpát-medencei magyarság helyzetérõl, a magyar nemzetpolitika idõszerû kérdéseirõl, az erdélyi magyarság autonómia-törekvéseirõl, valamint az európai magyar érdekképviselet ügyérõl tartott elõadást. Egyebek mellett hangsúlyozta: a svájci regionális-kantonális-önkormányzati rendszer komoly eszmei és ihletforrást jelent, politikai mintaként szolgál az erdélyi – székelyföldi – magyarság számára.


A svájci vendéglátók, illetve az istentiszteleten és a fórumon részt vevõ, népes gyülekezet elkötelezett támogatásáról biztosította erdélyi népünk önrendelkezésért folytatott küzdelmét.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes