A legnagyobb Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten




Da Vinci – A Géniusz kiállítás a legteljesebb és legrészletesebb utazó tárlat, amelyet valaha Leonardo da Vinci életmûvébõl alkottak 2009. február 7-tõl megtekinthetõ Budapesten, a VAM Design Centerben.


Da Vinci – A Géniusz bemutatja Leonardo da Vinci teljes életmûvét: a látogatók megismerhetik a feltalálót, a mûvészt, az anatómust, valamint a szobrászt, mérnököt, zenészt és építészt. Több mint 10 évig tartott megalkotni a kiállítást, amelyen láthatóak a zseni feljegyzései alapján megépített gépek, találmányok; aprólékos anatómiai vázlatai; tanulmányai az Anghiari csata festményhez; világhírû mûveinek reprodukciói; az Utolsó vacsora, a Vitruvianus és a Sforza három-dimenziós, interaktív bemutatója; melyek alapján soha nem látott perspektívákból ismerhetõk meg a híres mûvek és azok keletkezésének háttere.


A tárlat része a világhírû Mona Lisa titka elemzés, Pascal Cotte munkája.


A francia mérnök, aki részt vett a 2009. február 5-i budapesti sajtótájékoztatón, egész életét a festmény tanulmányozására és megóvására tette fel. Megalkotott egy 240 megapixel felbontású multi-színkép kamerát, amely egyedi infravörös technikát alkalmazva olyan megvilágítást és szkennelést tesz lehetõvé, amely ártalmatlan a festményre, ám virtuálisan képes „lehámozni” az évszázadok alatt képre rakodott rétegeket.


Ezzel a kamerával Cotte képes megmutatni, hogyan nézett ki a Mona Lisa eredetileg, a restaurálások és egyéb állagmegóvási próbálkozások, utólagos festések alatt – beazonosítva az egyedi színezést, amelyet Leonardo használt. Ez a példa nélkül álló tanulmány, mely a Louvre és a Francia Kulturális Minisztérium engedélyével és együttmûködésével történt, képes megmutatni a mûvet a maga valódi szépségében. Az elképesztõ felfedezéseket a látogatók is szemügyre vehetik, mint ahogy a legnagyobb, egy 4 x 3 méteres, tökéletes felbontású Mona Lisa képet is, amelyen minden apró részlet jól megfigyelhetõ.


„Ezt a kiállítást Leonardo da Vinci életmûvét ünnepelve hoztuk létre, azzal a céllal, hogy az emberek a világ bármely részén megcsodálhassák e briliáns elme alkotásait” – nyilatkozta Bruce Peterson, a Grande Exhibition alapítója és vezetõje a sajtótájékoztatón. „Leonardo da Vinci vitathatatlanul a legnagyobb géniusz, akit ismerünk, és a tárlat világossá teszi mindenki számára, mennyire megcáfolhatatlanul az.”


Az eredetileg 24.000 oldalasra becsült da Vinci feljegyzésekbõl sajnálatos módon mára csak 6.000 oldal maradt fenn. A jegyzetekbõl kiderül, hogyan gondolkodott a mûvész, megtalálhatóak rajzai és írásai a geometria, állat- és növényvilág, matematika, fizika, filozófia és mérnöki tervezés témakörében. Hihetetlen részletességû anatómiai vázlatai, innovatív épület- és mechanikai tervei még a mai kor embere számára is megdöbbentõek.


A jegyzetek megfejtése azonban önmagában sem volt könnyû feladat, egyfelõl mert egy speciális, Leonardo által kitalált gyorsírással készültek; másrészrõl a mûvész tükörírást alkalmazott a jegyzetek alkotásakor. Mindemellett számtalan órát töltöttek el a régi firenzei dialektus fordításával is.


Da Vinci – A Géniusz kiállításon több, mint 1000 négyzetméteren ismerkedhet a közönség Leonardo da Vinci találmányaival. A látnivalókat tematikailag rendezték: fizikai és mechanikai elvûek, polgári-, katonai gépek, vízi-, légi szerkezetek, valamint zenei eszközök. A zseninek köszönhetõ a siklórepülõ, az ejtõernyõ, a helikopter, a bicikli, a tank, a tengeralattjáró, a golyós csapágy valamint a fogaskerék tervei, sok más, a korát messze meghaladó találmány mellett.


Festményei közül láthatók az Utolsó vacsora, az Önarckép, a Mona Lisa, Hermelines nõ, Angyali üdvözlet, Sziklás Madonna, Madonna Benois, Madonna Litta, a Zenész képmása, Szent Jeromos valamint a Vitruvianus eredeti méretû reprodukciói, Leonardo da Vinci jegyzetei és anatómiai rajzai.


A kiállítást az Anthropos Association of Italy és a Grande Exhibition hozta létre az Olasz Kulturális Minisztérium nagylelkû pártfogásával. Budapesten a Live Nation Hungary szervezésében látható.


Da Vinci – A Géniusz kiállítás február 7-tõl nyitva minden nap 10 és 20 óra között a VAM Design Centerben (Budapest VI., Király u. 26.)


Belépõjegyek kaphatóak a helyszínen és a Ticketpro irodáiban.


További információ a www.livenation.hu honlapon olvasható.


A kiállítás fantasztikus élményt nyújt nem csak mûvészet-kedvelõknek, hanem azoknak is, akik ártatlanul csodálkoznak rá a szépre, mely érdek nélkül tetszik. A tudatos tárlat-látogatót azonban megérinti az Isten alkotta teremtmény különleges csodája, mely Leonardo da Vinci mûvészi zsenijében testesült meg 500 évvel ezelõtt!


Frigyesy Ágnes