Tõkés László nyilatkozata az EP-választásokról


„Továbbra is a nemzeti összefogás listájának elvi álláspontjához ragaszkodom”



Tõkés László EP-képviselõ, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az alábbi nyilatkozatot tette 2009. február 5-én Strasbourgban:2007 szeptemberében azért hiúsult meg egy közös nemzeti jelöltlista felállítása az európai parlamenti választásokra, mivel az RMDSZ vezetõsége kizárólag egy, a számomra felajánlott „bejutó hely” elfogadásához kötötte a megállapodást, az együttmûködés érdemi feltételeirõl és tartalmi részérõl – az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórum létrehozásáról, továbbá az egypárt-rendszer gyakorlatára épülõ politikai érdekképviselet valós reformjáról és autonómia-törekvéseink közös képviseletérõl– viszont nem volt hajlandó megegyezni.


Az akkori eset most, a 2009-es EP-választások vonatkozásában kísértetiesen megismétlõdni látszik. Az RMDSZ vezetõsége az elõbbinél is messzebb megy el, amikor az elsõ – listavezetõ – helyet ajánlja fel nekem, viszont az erdélyi összmagyar együttmûködés intézményes kereteinek az elõzetes megteremtésérõl most is elzárkózik, annak intézését eleve a jelöltlista felállítása utáni idõszakra halasztaná.


Mindezeket szem elõtt tartva, megítélésem szerint nehéz választás elé állít, már-már csapdahelyzetet teremt számomra az RMDSZ.


a. Hogyha a listavezetõi helyet feltétel nélkül elfogadnám – elveim feladásával, a közös listában is megnyilvánuló nemzeti összefogás személyi érdekbõl való elárulásával volnék vádolható.


b. Ezzel szemben viszont, hogyha a nagyvonalú és igen megtisztelõ felajánlást visszautasítanám – a mindenki által áhított magyar összefogás meghiúsításának és a megegyezés szándékos elmulasztásának az ódiumát kellene magamra vennem.


Döntésem mindkét esetben az RMDSZ-t látszana igazolni, és akarva-akaratlanul az õ pozícióit erõsítené.


Ezt figyelembe véve és eredeti szándékom, illetve indítványom mellett kitartva – éppen ezért továbbra is a nemzeti összefogás listájának elvi álláspontjához ragaszkodom. Ennek összefüggésében nem az egyik vagy a másik jelölt személye, hanem a jelöltlista összeállításában is tükrözõdõ nemzeti összefogás megvalósulása az elsõdleges – olyannyira, hogy adott esetben nem csupán a listavezetõi helyrõl, de akár az EP-képviselõjelöltségtõl is kész vagyok visszalépni. A legfontosabb ugyanis az, hogy a megosztó párt- és csoportérdekeken felülemelkedve, a lehetõ legjobb és legteljesebb európai magyar képviselet érdekében a nemzeti összefogás és együttmûködés útját megtaláljuk – olvasható Tõkés László nyilatkozatában.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes