Erdélyi magyar fiatalok felkérték Tõkés Lászlót:


vállaljon újabb mandátumot az Európai Parlamentben



1. A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) vezetõi, valamint a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének (MCSZESZ) képviselõje ma, 2009. január 30-án Kolozsváron találkoztak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetõségével, Tõkés László püspökkel, az EMNT elnökével, valamint Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor EMNT-alelnökökkel.


A találkozó kiemelt témái: az EP-választásokra felállítandó a magyar összefogás listájának kérdése, illetve a Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórum létrehozása voltak. Tõkés László EP-képviselõ röviden indokolta a Magyar Összefogás Listájának elnevezett nemzeti lista szükségességét, vázolta az aktuális bel- és külpolitikai helyzetet. Szilágyi Zsolt, Tõkés László kabinetfõnöke pedig rövid összefoglalót tartott az erdélyi magyarok európai képviselõjének bõ egyéves munkájáról.


Mint köztudott, 2007-ben a két ifjúsági szervezet az akkor függetlenként induló Tõkés László püspököt jelölte és támogatta az EP-választásokon. A mai találkozón elmondták: továbbra is fontosnak és szükségesnek tartják a hiteles erdélyi magyar külképviseletet, amelyet meggyõzõdésük szerint Tõkés László a szûkre szabott idõkeret alatt, illetve lehetõségei függvényében kiválóan ellátott. Ezért felkérték Tõkés Lászlót, az EMNT elnökét, vállaljon újabb mandátumot az Európai Parlamentben. Támogatóan vélekedtek a Magyar Összefogás Listájáról, illetve szükségesnek tartják az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórum létrehozását.



2. A találkozón a két ifjúsági szervezet felkérte Tõkés Lászlót, az 1989-es temesvári események elindítóját, hogy legyen fõvédnöke a forradalom húszéves évfordulója alkalmából közösen meghirdetendõ ifjúsági pályázatnak. Tõkés László a megtisztelõ felkérést köszönettel elfogadta, és felajánlotta, hogy a forradalmi emlékév eseménysorozatán a jobb pályázati anyagoknak megjelenési lehetõséget biztosít. A pályázatokat a MIT és az EMI a jövõ hét folyamán hirdeti meg.



Kolozsvár, 2009. január 30.



Bardócz Csaba elnök, Magyar Ifjúsági Tanács


Soós Sándor elnök, Erdélyi Magyar Ifjak




Továbbította:


Frigyesy Ágnes