Tõkés László a homoszexuálisok jogaira, valamint az euthanázia burkolt elfogadására vonatkozó paragrafusokat


jó lelkiismerettel nem tudta megszavazni



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt tette közzé 2009. január 15-én Strasbourgban: – Az Európai Parlament plénuma 2009. január 14-i, strasbourgi ülésén szavazott Az alapvetõ jogok helyzete az Európai Unióban címû Jelentésrõl. A törvényalkotási kezdeményezés elõkészítéslét hosszú és éles viták kísérték – kiváltképpen a kisebbségi jogokról szóló fejezet vonatkozásában. Sajnálatos, hogy nem csupán azok, akiktõl ez nem igazán várható el, de még a Néppárti Képviselõcsoport sem állt ki teljes mellszélességgel a kollektív kisebbségi jogok és a kisebbségi autonómia ügye mellett. A Néppárt az Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügyi Bizottság által – Gál Kinga képviselõasszony hathatós közremûködésével – elfogadott, kulcsfontosságú 49. paragrafushoz utóbb benyújtott, leszûkítõ módosító javaslatot támogatta – amely a szavazás kimenetelére nézve meghatározónak bizonyult.


A kisebbségi jogokat korlátozó módosító javaslatot saját delegációja, valamint a görög és a román képviselõk erõteljes támogatásával egy spanyol EP-képviselõ nyújtotta be. A plénum végül is a módosított, a kisebbségi közösségek számára kedvezõtlenebb szövegváltozatot szavazta meg.


Szavazás utáni felszólalásában Michl Ebner dél-tiroli (Olaszország) EP-képviselõ kertelés nélkül elmondta, hogy – egyebek mellett – éppen a vitatott 49. cikkely miatt nem volt hajlandó a Jelentést megszavazni.


Gál Kinga egészében véve pozitívan értékelte a törvénykezdeményezést. A magyar néppárti küldöttség tagjai – a néppárti frakció hivatalos álláspontjától eltérõen – az eredeti szövegjavaslatot támogatták szavazataikkal.


Tõkés László európai képviselõ felszólalásában a kompromisszum szükségességével indokolta a Jelentés megszavazását. Annak gyengeségei ellenére ugyanis úgy értékelte, hogy a törvény több vonatkozásban – példának okáért a szociális természetû jogok terén – komoly elõrelépést jelent. „Külön is elismerésemet fejezem ki a kisebbségi jogokról szóló fejezet iránt, amely kiindulópontját képezheti az Európai Unió kisebbségvédelmi jogrendszere megalkotásának” – mondotta a képviselõ.


Ezzel együtt Tõkés László sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a hivatkozott paragrafusból törölték a hagyományos nemzeti kisebbségi közösségekrõl” szóló megfogalmazást, a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyekre” cserélve fel azt. A megcsonkított szövegbõl sajnálatos módon „a megfelelõ önrendelkezési megoldásokként” ajánlott „személyi-kulturális, területi és regionális autonómiák” felsorolása is kimaradt. Mindemellett komoly eredménynek számít a szubszidiaritás és az önrendelkezés autonómia-alapelveinek a szövegben való bennmaradása.


Tõkés László EP-képviselõ befejezésképpen a homoszexuálisok jogaira, valamint az euthanázia burkolt elfogadására vonatkozó paragrafusokra is kitért, melyeket jó lelkiismerettel nem tudott megszavazni (72., 75. és 76., illetve a 166. cikkelyek). A lelkiismereti- és vallásszabadság, valamint a szabad véleménynyilvánítás sérelmét jelenti a 72. paragrafus azon állítása, hogy „a vallási, társadalmi és politikai vezetõk homoszexuálisok elleni kijelentései a gyûlöletet és az erõszakot táplálják” – mondotta a püspök. Egyházainknak jogukban áll az ebben a tárgyban vallott – bibliai és teológiai – felfogásuk szabad kinyilvánítása és hirdetése.



Mellékletek:


72. paragrafusra vonatkozó módosító indítvány eredeti szövege


[Az Európai Parlament] úgy véli, hogy a társadalmi és politikai vezetõk által a homoszexuálisokkal kapcsolatban megfogalmazott diszkriminatív megjegyzések gyûlöletet és erõszakot keltenek, ezért kéri a megfelelõ vezetõ szerveket, hogy ezt ítéljék el.


72. paragrafus módosított, kiegészített – megszavazott – szövege


[Az Európai Parlament] úgy véli, hogy a vallási, társadalmi és politikai vezetõk által a homoszexuálisokkal kapcsolatban megfogalmazott diszkriminatív megjegyzések gyûlöletet és erõszakot keltenek, ezért kéri a megfelelõ vezetõ szerveket, hogy ezt ítéljék el.


Augustín Díaz de Mera Garcia Consuegra (Spanyolország)


49. paragrafusra vonatkozó módosító indítvány eredeti szövege


[Az Európai Parlament] úgy véli, hogy a szubszidiaritás és az önrendelkezés elvei jelentik a leghatékonyabb eszközt annak érdekében, hogy a hagyományos nemzeti kisebbségi közösségek problémáit kezelni lehessen, követve az Unión belül létezõ legjobb gyakorlatokat; ösztönzi a megfelelõ önrendelkezési megoldásoknak (személyi-kulturális, területi, regionális autonómiák) a többségi közösség egyetértésével történõ alkalmazását, a tagállamok szuverenitásának és területi integritásának a teljes tiszteletben tartásával.


49. paragrafus módosított – megszavazott – szövege


[Az Európai Parlament] úgy véli, hogy a szubszidiaritás és az önrendelkezés elvei jelentik a leghatékonyabb eszközt annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait kezelni lehessen, követve az Unión belül létezõ legjobb gyakorlatokat; ösztönzi a megfelelõ önrendelkezési megoldások alkalmazását, a tagállamok szuverenitásának és területi integritásának a teljes tiszteletben tartásával.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes