Megalakult a Polgármesterek a Változásért Szövetség


a hanyatlás és romlás megállítása érdekében



Nem pártot alapított az a hét polgármester, akik az önkormányzatokat érintõ kérdésekben szoros együttmûködésben kívánnak tevékenykedni „Polgármesterek a Változásért Szövetség” elnevezéssel. A jelenlévõ Szövetséget alapító polgármesterek: Derce Tamás, Újpest- , Bethlen Farkas, Verõce- , Franka Tibor, Kerepes- , Kovács Tibor, Áporka- , Répás József Kiskunlacháza- , Szepessy Zsolt Monok- , valamint Hajdú János, Hernádkak polgármestere sajtótájékoztató keretében írták alá az errõl szóló nyilatkozatot 2009. január 14-én, az Újpesti Városháza polgármesteri tárgyaló termében.


Ma olyan mélypontra jutott Magyarország, ahonnan már csak felfelé vezethet út. Ha kormányszinten nem képesek megfelelõen cselekedni, nekünk kell önkormányzati szinten tennünk valamit – hangsúlyozta Répás József, a Szövetség létrejöttének ötletgazdája.


Franka Tibor, Kerepes polgármestere szerint még süllyedhet mélyebbre az ország gazdasági, erkölcsi helyzete, s ez egyre nagyobb feszültséget okoz a társadalomban. Franka szerint általánossá vált a szegénység, a kilátástalanság, ennek következménye a reménytelenség. Ezért az önkormányzatoknak sokkal erõteljesebb érdekképviseletre van szükségük. Noha a kormány hozza a törvényeket, mégis az önkormányzatok ’kormányozzák’ Magyarországot, ennek ellenére kevés a jogosítványuk.


Bethlen Farkas, Verõce polgármestere szerint ebben az országban minden rosszul mûködik. A magyarság és kereszténység vonata a szakadék felé sodródik 1919 óta, ezért gyökeres változásra van szükség. Verõce polgármestere 1998-ban négy szóval nyerte meg a választásokat, s tizenegy évvel megválasztása után ma is gondos gazdaként alázatosan szolgál.


Derce Tamás, Újpest polgármestere, a Szövetség megalakulásának házigazdája önkormányzati rendõrség megalakítását szorgalmazza, mert jogalkotási, egészségügyi, oktatási stb. káoszban élünk. Ami ebben az országban történik, az döbbenetes, és nem normális! De mi sem vagyunk normálisak, hogy mindezt hagyjuk. Franka szerint Ukrajna és Zimbabwe (Afrika) szintjére süllyedt Magyarország.


Szepessy Zsolt, Monok polgármestere szerint nincs baloldali vagy jobboldali éhezõ gyermek, megfagyott ember, csak áldozat van. Ezért az emberekért, és nem valaki ellen jöttek létre – hangsúlyozta.


Kovács Tibor, Áporka polgármestere szerint hazánkban elharapódzott az önbíráskodás, s ez a jogállam tragédiája. Ezért véleménye szerint is szükséges az önkormányzati rendõrség felállítása. Rámutatott: – Az önkormányzatok kiéheztetése zajlik.


A hét település – fõvárosi kerület, város, község, nagyközség – polgármesterei által megalakított Polgármesterek a Változásért Szövetség nyitott szervezet, várja azon polgármesterek csatlakozását, akik egyetértenek az alapítók céljaival. Nevezetesen azzal, hogy a mindenkori pártpolitikától függetlenül, a közös társadalompolitikai célokat szem elõtt tartva készek legyenek megoldási javaslatokat kidolgozni és a Parlamentnek közvetíteni a politikai közéletben és erkölcsi viszonyokban, közbiztonsági állapotokban bekövetkezett hanyatlás és romlás megállítása érdekében.


A célokat rögzítõ Nyilatkozatban olvasható: – Alulírott polgármesterek a mindennapi munkánk során döbbenten tapasztaljuk, hogy az Állam egyre kevésbé tudja ellátni az alapvetõ feladatait, egyre kevésbé tud konkrét válaszokat és megoldást nyújtani a társadalmunkat feszítõ alapvetõ problémákra.


A Szövetség létrehozásának célja, hogy Hazánkban, a politikai közéletben és erkölcsi viszonyokban, valamint a közbiztonsági állapotokban bekövetkezett hanyatlás és romlás megállítása érdekében konkrét válaszokat, megoldási javaslatokat dolgozzon ki és követelje ezek végrehajtását az állampolgárok érdekében a Magyar Köztársaság Parlamentjétõl.


Közös felelõsségünk megtenni mindent az emberi élet, a tulajdon, a magyar társadalom védelmében. Jelen Szövetség tagjai az elkerülhetetlen és szükségszerû változás érdekében a mindenkori pártpolitikától függetlenül, kizárólagosan a közös társadalompolitikai célokat szem elõtt tartva kívánják tevékenységüket folytatni.


A Polgármesterek a Változásért Szövetséghez csatlakozhatnak mindazon polgármesterek, akik a fentebb vázolt célokkal egyetértenek. A tevékenység és ügymenet hatékonyabbá tétele érdekében jelen megállapodás aláírói a késõbbiekben, mint ügyvivõ testület funkcionálnak. A Fórum mûködése jogi feltételrendszerének kidolgozására pedig intézkedéseket tesznek.



Frigyesy Ágnes