Morvai Krisztina Izrael állam vezetõinek


felelõsségre vonását kezdeményezi


Közös sajtótájékoztatót tartott Vona Gábor és Morvai Krisztina



– A Jobbik történelmet írt és ír a vasárnapi ferencvárosi idõközi országgyûlési választások kapcsán. Megtörte, s remélhetõleg egyszer és mindenkorra felszámolta az 1947. évi kékcédulás választások óta tartó, s az ún. rendszerváltást követõ 20 éven is végighúzódó, csalásokra épülõ választási szokásrendet – mondta Morvai Krisztina azon a sajtótájékoztatón melyet közösen tartott Vona Gáborral, a Jobbik elnökével országjárásuk tapasztalatairól, 2008. január 8-án Budapesten.


Kevéssé ismert, hogy a ferencvárosi esetet megelõzõen a kartali idõközi polgármester választáson a Jobbik 10 %-os eredményét az OVB kevesebb, mint 6%-ként tüntette fel honlapján. Mi sem jelzi jobban a magyarországi helyzet bizarrságát, mint, hogy a csalásokon alapuló választási rendet támadó, 2002-ben az Erzsébet híd blokádjával a szavazatok újraszámlálását követelõ Budaházy Györgyöt és társait nemrég ítélte a bíróság jogerõsen fizikai munkakörben letöltendõ közérdekû munkára, azaz utcaseprésre, miközben az elkövetõk nemhogy büntetve lennének, de nyilvánvalóan továbbra is pozícióban vannak és továbbra is csalnak vagy csalni próbálnak.


Itt az ideje, hogy a csalásra építkezõ politikai pártok vezetõi – és ne a csalásokat leleplezõk – söpörjék az utcát. Úgyszintén itt az ideje az Országos Választási Bizottság menesztésének és új testület választásának – mondta a Jobbik EP-képviselõjelöltje. Morvai Krisztina kérte a sajtó munkatársait: minden lehetséges eszközzel segítsék a választások tisztaságát a most vasárnapi alkalommal, s júniusban az EP választáson. Kérte a politikai pártok vezetõit, ne tekintsék személyes sértésnek, ha a Jobbik választási csalásokat leplez le, hanem segítsenek abban.


Morvai Krisztina hangsúlyozta: – A Vona Gáborral közösen szervezett országjárás egyik fontos tapasztalata: az emberek olyan politizálást várnak – Magyarország külpolitikáját és belpolitikáját illetõen egyaránt – melynek nem a mindenkori hasznosság az egyetlen mozgatórugója, hanem megalapozott elvek és értékek. Ezek mindenekelõtt az emberi méltóság és az emberi jogok. Ennek jegyében fordult a büntetõ jogász, a Jobbik európai parlamenti képviselõjelöltje tiltakozó levéllel Izrael nagykövetéhez, az állama által elkövetett súlyos háborús illetve emberiség elleni bûncselekmények miatt. Hasonlóképp levélben fordult a Palesztin nagykövethez, kifejezve szolidaritásunkat a Gázai övezet sokat szenvedõ lakóival, a több, mint hétszáz halott hozzátartozóival, a több mint háromezer sérülttel, jelentõs részben gyermekkel, akik többségének az izraeli fegyverek a végtagjait szakították le. Morvai felhívta a magyar emberek figyelmét az izraeli áruk és szolgáltatások teljeskörû bojkottjára, azaz arra, hogy senki ne vásároljon izraeli terméket vagy szolgáltatást, mert minden ilyen vásárlással további fegyverek beszerzését, további tömeges gyermekgyilkosságokat, háborús bûntetteket támogatnak. Mint mondta, Magyarországnak, követve 1956 örökségét, nemzetközi szinten is ki kell állni az elnyomás és a megszállás ellen, az emberi méltóság és emberi jogok mellett. Ettõl eddig elzárkóztunk, s igyekeztünk a gazdag és erõs országok igényeihez igazodni – mire mentünk vele? – kérdezte a Jobbik EP-képviselõjelöltje. Szegény és megalázott ország lettünk így is. Ideje, hogy váltsunk, s bátran álljunk az elnyomott, kiszolgáltatott helyzetbe került embertársaink mellé.


Az emberi jogok melletti elkötelezettség jegyében döntött úgy Morvai Krisztina, hogy magyar jogásztársaival összefogva kezdeményezi az e napokban folyó háborús és emberiség elleni bûncselekmények miatti büntetõjogi felelõsségre vonást Izrael állami és katonai vezetõivel szemben. Ezt küldetése részének tekinti, megválasztása esetén az Európai Parlament tagjaként. Hangsúlyozta: a felelõsségre vonásra és az igazságtételre nemcsak Brüsszel közvetítésével van lehetõség. A háborús és emberiség elleni bûncselekményekre nézve ún. „univerzális joghatóság” áll fenn, tehát a háborús bûnözõket – mint a jelenlegi izraeli vezetõk – a világ bármely pontján, bármely ország bíróság elé állíthatja. Történelmi küldetés lenne Magyarország számára, ha erre itt, a mi hazánkban kerülne sor. Ez technikailag úgy oldható meg, hogy amennyiben a bûntetõeljárás megindul – melynek akadálya nem lehet, hiszen a bûncselekmények elkövetése világos és egyértelmû – a hazánk területére történõ esetleges belépés pillanatában az izraeli állami illetve katonai vezetõk õrizetbe vehetõk, s az ítélet meghozataláig elõzetes letartóztatásban tarthatók. Több jogászkollégájával együtt haladéktalanul megkezdik a feljelentés megírását, melyet a magyar- és nemzetközi sajtó teljeskörû tájékoztatása mellett juttatnak el a Legfõbb Ügyészhez. Erre terveik szerint még január hónapban sor kerül – hangsúlyozta a büntetõ jogász.


Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a 25 utazásból álló országjárásuk fényt gyújtott a sötétben. Tapasztalata szerint az emberek elfordultak a politikától, a politikusok elveszítették hitelüket, a jelenlegi parlamenti politikusok mellébeszélnek, s a körülményeket látva és tapasztalva az emberek letargiába estek. Rámutatott: mivel a Jobbik esetében a szavak és a tettek egységben állnak egymással, ennek következménye a Jobbik politikai tõkéje. A Jobbik határozott módon képviseli a nemzeti, keresztény értékeket.


Vona Gábor kiemelte: országjárásuk egyik legkatartikusabb pillanata volt, amikor Kaposvárról késõ este az egri kórházvédõkhöz utaztak, s megtapasztalhatták, s példát láthattak arra, hogyan kellene megvédeni Magyarországot!



Frigyesy Ágnes



(Megjelenik a Kapu, 2009. januári számában)