A lyukas zászló címû független dokumentumfilm


elsõ helyezést nyert a Beverly Hills-i HD Filmfesztiválon



Kovács Klaudia A lyukas zászló címû független, szociopolitikai, történelmi dokumentumfilmje – mely a kommunizmus nemzetközi hanyatlásáról és az 1956-os magyar forradalom jelentõs világkörüli hatásáról szól – elsõ helyen végzett a Beverly Hills-i HD Filmfesztiválon.


A 96 perces alkotás az 1945-tõl 1991-ig tartó idõszakot mutatja be és az akkori nagyhatalmak közötti rivalizálást, továbbá az 1956-os magyar forradalmat, mint a kommunista rendszer késõbbi hanyatlásának katalizátorát, mely egyben kiemelkedõ fordulópont volt a demokrácia felé vezetõ úton.


Interjúk keretén belül és archív felvételeken olyan ismert politikusok szólalnak meg, mint Mihail Gorbacsov, Ronald Reagan, Henry Kissinger, Habsburg Ottó, Georgiou Vassiliou, Göncz Árpád, Pozsgay Imre, Horn Gyula és Berecz János.


Kovács Klaudia az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és a többszörös díjnyertes Kovács László operatõrök közremûködésével készítette filmjét, melyben láthatók mindkét hollywoodi legendának az ’56-os forradalomról készült felvételei is. A lyukas zászló vezetõoperatõrének, Kovács Lászlónak ez volt az elsõ HD filmje, ugyanakkor ez volt halála elõtti utolsó munkája.


A film készítése során Kovács Klaudia rendezõnõt, producert, írót beválasztották a Panavision vállalat „Fiatal Filmesek Programjába”, melynek következtében felajánlottak számára egy Sony 900 HD kamerát, hogy azzal forgathassa le a filmjét.


A lyukas zászló premierje Hollywoodban az AFI fesztiválon, a „Mérföldkövek” szekció keretén belül történt, melyet az Amerikai Filmintézet a következõképpen kommentált: „a legjobbak között is a legjobbak ünneplése”. A premier óta A lyukas zászlót 16 fesztiválra hívták meg, ahol számos díjat nyert, beleértve a Tiburoni Nemzetközi Filmfesztivál Arany Filmtekercs Díját a Legjobb Operatõri Munka kategóriában, mely egyedülálló a dokumentumfilm mûfajában –, mert a dokumentumfilm itt is a játékfilmekkel egy kategóriában versenyzett.


A filmet – nemzetközi sikerei ellenére – a mai magyarországi poszt-kommunista kormány eddig semmilyen támogatásban nem részesítette, pedig az 50. évfordulóra az ’56-os filmek támogatására volt külön büdzsé. Kovács Klaudia többszöri és folyamatos próbálkozása ellenére sem vetítették még A lyukas zászlót Magyarországon, annak hazai premierje még várat magára, pedig a film elsõdlegesen mozi és televíziós forgalmazásra készült és az oktatásügyben taneszközként is kiválóan alkalmazható.


További információt illetve interjú Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen kérhetõ.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes




Vilmos Zsigmond - Executive Producer
László Kovács - Executive Producer, Director of Photography


Dr. Andrew Senyei - Executive Producer · Endre Hules - Writer, Director
George Adams - Associate Producer · Zoltán Honti - Cinematographer


Kinga Tóth - Production Associate · Chris Horvath - Original Music

Klaudia Kovács - Film by, Director, Producer, Writer (Story)