Romániából Temesváron át vezet az út Európába



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2008. december 15-én Strasbourgban: – Az Európai Parlament strasbourgi plenárisainak és brüsszeli rövid üléseinek (miniplenárisainak) különlegesen érdekes részét képezik a napirend elõtti, ún. egyperces felszólalások. A mûfaji tömörség ez esetben többnyire javára szolgál a képviselõk által felvetett, általuk fontosnak tartott témáknak, illetve „üzeneteknek”.


A nagyszámú felszólalások másfelõl érdekes és változatos összképét rajzolják ki mindannak, ami az EP-képviselõket foglalkoztatja, illetve Európa és a nagyvilág éppen idõszerû, fontosabb problémáinak. A növényvédõszerek használatától a görögországi zavargásokig, a panel-lakásokban alkalmazott távfûtéstõl a szeretet civilizációjának az európai igényléséig vagy az egyes tagországokban tapasztalható fonákságoktól az Európai Parlament munkájának bírálatáig számtalan fontos, érdekes vagy sajátos kérdés fogalmazódik meg ezekben a felszólalásokban.


A 2008. december 15-i plenáris ülésen saját „házunktájáról” – többek között – Petre Mária, Hegyi Gyula, Tabajdi Csaba, Adriana Ticau, Nicodim Bulzesc és Surján László európai parlamenti képviselõk kaptak szót.


Az utóbbi idõben szinte mindennaposak a szlovákiai képviselõk magyarellenes élû felszólalásai, melyek a legjobb indulattal sem nevezhetõk építõ jellegûeknek és európai szellemûeknek.


Az Európai Parlamentben december 15-én elhangzott felszólalások egyik uralkodó témája volt az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója. Ennek összefüggésében külön is figyelmet érdemelnek a világban még fennálló diktatúrákkal (Burma, Venezuela, Fehéroroszország stb.), valamint a kisebbségi jogok sérelmével (olaszországi szlovének, szerbiai kisebbségek, franciaországi bretonok és katalánok stb.) kapcsolatos felvetések.


Tõkés László európai parlamenti képviselõ az 1989-es kelet-közép európai rendszerváltozás közelgõ 20. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében mai felszólalásában arra emlékeztetett, hogy 1989 decemberében, a temesvári református templomnál éppen ezen a napon vette kezdetét a Ceausescu-diktatúra bukásához vezetõ felkelés.


Ennek kapcsán említésre méltó, hogy 2008. december 20-án, szombaton délelõtt, Temesváron, a helybéli EP-iroda szervezésében, egy rendkívüli sajtófogadás keretében kerül sor a temesvári felkelés 19. évfordulójáról való megemlékezésre – Temesvártól Európáig címen.


Tõkés László f e l s z ó l a l á s a temesvári felkelés kezdete évfordulóján Strasbourgban


1989 decemberében éppen ezen a napon (december 15) vette kezdetét Temesváron az a megmozdulás, mely tüneményes gyorsasággal, egy hét leforgása alatt a Ceauºescu-féle, hírhedt nacionalista-kommunista-ateista diktatúra bukásához vezetett.


December 15-én reggel az egyházuk és annak lelkipásztora védelmében kiálló magyar református hívek meglepõ bátorsággal kergették el a Szekuritáté és a Milícia pribékjeit, majd élõláncot alkottak a templom körül. Órák alatt románok, magyarok, németek, szerbek – katolikusok, baptisták, evangélikusok, ortodoxok és zsidók – százai csatlakoztak az ellenállókhoz. A békés megmozdulás estére rendszer- és kommunistaellenes tüntetéssé alakult át. 1989-ben az erdélyi Temesvár lett Románia elsõ szabad városa.


Isten kegyelmébõl a cselekvõ hit kivívta a szabadságot. Áldott legyen a hõsök, a mártírok és az áldozatok emléke! A demokratikus rendszerváltozást tovább kell folytatnunk! Romániából Temesváron át vezet az út – Európába.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes