Pest Megye Közgyûlése támogatja a csángókat



2008. december 12-én tartotta rendes ülését Pest Megye Önkormányzatának Közgyûlése. Elnöki támogatás ifjúsági programokra és a csángók megsegítésére címmel az alábbi döntés született: Pest megyei ifjúsági táborokra és halmozottan sérült gyermekeknek otthont adó intézményfejlesztésre adott támogatást dr. Szûcs Lajos.


Pest Megye Közgyûlésének elnöke elkötelezett a magyar csángók ügye mellett, ezért évrõl-évre támogatja rendezvényeiket és az õket segítõ szervezeteket. Idén az elnöki keretbõl a csángó bálra és egy tudományos konferenciára szavazott meg támogatást a Közgyûlés.


Kétszázezer forint támogatást kapott az elnöki keret terhére az Épülõ Virgonc Gyermekekért Alapítvány. A szervezet 2004-ben hozta létre a halmozottan sérült és középsúlyos gyermekeket ellátó nappali intézményt Budapesten, de a gyermeklétszám hamarosan elérte az engedélyezett 24 fõt. Pilisvörösváron találtak megfelelõ épületet, amely képes a megnövekedett létszám befogadására és a térség hátrányos helyzetû családjai megsegítésére. Az alapítvány a költözés, a felújítás és a mûködtetési kiadások forrására kért anyagi támogatást.


Az Egészséges és Erkölcsös Ifjúságért Alapítvány az ifjúság fejlõdését segítõ tevékenységéhez kapott 150.000 forintnyi juttatást a Közgyûléstõl. Az alapítvány nyári táborokat szervez Tápiószentmártonban, de ezzel párhuzamosan az ifjúságot segítõ más tevékenységet is végez. Pest Megye Önkormányzatának közgyûlése ezért szavazott anyagi támogatást az alapítványnak.


A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány jövõre 13. alkalommal rendezi meg a Csángó Bált. A hagyományossá vált rendezvénysorozatot az alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület közösen szervezi 2009. február 7-re a budapesti Petõfi Csarnokba. A bállal a szervezõk a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegetõ kedvezõtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erõfeszítésekhez. A Közgyûlés az elnöki keretbõl 150.000 forintot szavazott meg a bál támogatására.


A moldvai csángók támogatására szavazott meg 100.000 forintot a Közgyûlés a Teleki László Alapítványnak. A szervezet az összeget a „Veszélyeztetett örökség, veszélyeztetett kultúrák – A moldvai csángók” címû konferencia megrendezésére fordítja. A konferenciát eddig négy alkalommal, 2004-ben és 2005-ben Budapesten, majd 2006-ban és 2008-ban Romániában Bákóban és Pusztinán szervezték meg. Az alapítvány az ötödik alkalom helyszínéül ismét a moldvai Bákót választotta.


Szintén a moldvai és csángóföldi magyarok helyzetének javítására kapott 200.000 forintot az elnöki keretbõl a Frater Julianus Alapítvány. A szervezet minden évben több tucat szeretetcsomagot visz a csángó magyaroknak, hogy enyhítse a szegénységet és a nélkülözést. Örömükhöz legalább annyit hozzátesz az a tudat, mely ilyenkor (is) megelevenedik, hogy nincsenek egyedül a világban, és az anyaországban élõ magyarok, ha kevéssel is, de segítik messze szakadt testvéreiket.


Hírforrás: Kunfalvi Viktor sajtóreferens/Pest Megye Önkormányzata


Frigyesy Ágnes