Méltó ünnephez, méltó borok járnak!


Tokaji Borbarátnõk Társaságának Luca napi üzenetei



Öt évvel ezelõtt, 2003. december 5-én tizennyolc hölgy alapította meg a Tokaji Borbarátnõk Társaságát Mádon. Van közöttük vérbeli borász, hivatásos borszakértõ, és borászfeleség, ám egyben azonosak: mindannyian Tokaj szerelmesei – mondta Béres Klára, a Tokaji Borbarátnõk Társaságának tagja 2008. december 10-én, budapesti sajtótájékoztatójukon.


Majd hozzátette: – Márai Sándor azt állítja: a bor férfidolog, és bizonyára nincs vele egyedül. De vannak kiváló nõi borászok, hivatásos nõi borkóstolók, borszakértõk, borkereskedõk, és folyamatosan nõ azon hölgyek száma, akik egyszerûen „csak” szeretik, mégpedig értõn szeretik a bort. Akik nem az alkoholt, hanem a mûvészetet keresik a borban és a hozzá kapcsolódó hihetetlenül gazdag és szép borkultúrában. Például olyanok, mint mi, a Tokaji Borbarátnõk Társasága.


Kulcsár Edit (Demetervin, Mád), a Társaság alapító elnöke beszámolt a Tokaji Borbarátnõk Társaságának 5 éves fennállása alatt végzett munkájukról: – Alapfeladatunk a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése, a hegyaljai hagyományok ápolása, újraélesztése, és természetesen a kulturált, társasági borfogyasztás népszerûsítése. A Társaság tagjai elõadásokat tartanak, borbemutatókat, jótékonysági bált szerveznek, és próbálják hallatni a hangjukat itthon, és külföldön egyaránt. Február 14-én immár ötödször szervezik meg a Tokaji Borbarátnõk bálját Tokajban.


Májer Jánosné, Arday Otília (Tokaj) összefoglalta azt a felmérést, melyet a Tokaji Borbarátnõk készítettek a nõk borfogyasztási szokásairól, melynek eredményérõl a Nemzetközi Borbarátnõk VI. konferenciáján, 2008 tavaszán, Genfben is beszámoltak.


A magyar nõk borfogyasztási szokásaira a legjellemzõbb, hogy szeretnek elõre tájékozódni a borról, eredetérõl és termelõjérõl. A városokban élõ nõk rendszeresebben fogyasztanak bort, de minden korosztály kedveli ezt a fajta italt. Már van, de még szerény a számuk a boros képesítéssel rendelkezõ nõknek. A magyar nõk egyre érdeklõdõbbek a borok iránt, többségük már járt valamilyen borrégióban, és vett részt borkóstoláson. A legnépszerûbb borvidékek Magyarországon: Tokaj, Villány, ezt követi Balaton és Eger, majd Sopron, Mátra, valamint az Etyek-Budai borvidék következik a sorban.


A nõk a fehér borok tekintetében úgy tûnik tájékozottabbak, általában ismerik a népszerûbb külföldi fehér borfajtákat (chardonnay) és magyar fehér fajtákat (hárslevelû, furmint), de a vörösborok közül csak a magyarokat. A magyar nõk 75 %-a jártas abban is, hogy milyen hõmérsékleten kell bort felszolgálni, ami örvendetes a többi országhoz viszonyítva. Tanulnivaló azért még bõven akad: a legtöbb magyar nõ (90%) még soha nem hallott az eredetvédettségrõl, az eredetvédett bor kifejezés sem tiszta még a borfogyasztó nõk számára, pedig a Tokaji Borrégiónak volt a világon elõször eredetvédettsége 1730 óta.


Májer Jánosné Otília rámutatott: – Mára a nõkkel is számolni kell a borpiac minden szegmensében, a termeléstõl a vásárlásig. Vagyis a bor nemcsak férfidolog!


Béres Klára (Béres Szõlõbirtok és Pincészet, Erdõbénye) a Borbarátnõk ünnepek elõtti üzenetét tolmácsolta: – Ahogy Hamvas Béla írta: „Az egész világ tudja, hogy Hegyaljának sehol másutt nem található díszei vannak.” Mi feltesszük a kérdést: – Valóban így van ez? – Néha úgy érezzük nem. Mert ha így lenne, nem lenne kérdés: Hegyaljának a világörökség részhez kell-e tartoznia vagy nem? Fel sem merülhetne a szerencsi energetikai erõmû létesítésének, az Aranyosi-völgy vízi erõmûvé alakításának, vagy hegyaljai egyahegybányák nyitásának gondolata. Ahol a világ legnemesebb bora készül, ahol a turizmus igazi paradicsomra lelhet, ahol a föld, a szõlõ, a jó levegõ, a gyönyörû táj az élet, a jövõ, ott ezeket akarják elvenni tõlünk? – tette fel a kérdést Béres Klára.


Majd felhívta az országban élõk figyelmét rá, hogy ismerjék meg, vegyék, igyák, szeressék a tokaji borokat! A száraz csodáktól a méltóságteljes nagy édesekig. A méltó ünnephez, méltó borok járnak. Ne múljon el a legszebb ünnep a legnemesebb magyar bor, a tokaji nélkül! Ahogy a jelmondatunk kifejezi: Tokaji – magyar, egészséges, nemes, ünnepi! Ez illik hozzánk!



Frigyesy Ágnes