A Dalai Láma az Európai Parlamentben



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2008. december 3-án Brüsszelben: – A Dalai Láma – polgári nevén: Tenzin Gyatso, Tibet indiai számûzetésben élõ vallási és politikai vezetõje 2008. december 3-4. napjain látogatást tesz Brüsszelben, az Európai Parlamentben.


Rendkívüli érdeklõdés által kísért látogatásának elsõ napján – egyebek mellett – szûk körû találkozón vett részt az EP Tibeti Frakcióközi Bizottságának szervezésében. A meghitt hangulatú megbeszélésre elkísérte õt Samdong Rinpoche professzor, az emigráns tibeti kormány vezetõje.


A Dalai Láma megnyitó tájékoztató beszédében beszámolt a márciusi zavargások véres elfojtását, valamint az idei pekingi nyári olimpiát követõen kialakult tibeti helyzetrõl.


Mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az olimpiát megelõzõ és az azt követõ kétoldalú tárgyalások nyolcfordulós sorozata eredménytelenül végzõdött, és ezzel együtt Kína tovább fokozta az elnyomást és a terror uralmát országában. Az ilyenképpen kialakult, jelenlegi helyzet szinte reménytelen – mondotta a vallási vezetõ, aki ugyanakkor õszinte köszönetét fejezte ki támogatóinak, köztük is kiemelt módon az Európai Parlamentnek, illetve a fogadására egybegyülekezett EP-tibeti bizottság tagjainak.


Samdung Rinpoche az emigrációban élõ tibetiek 2008. november 17-én tartott, dharamszalai tanácskozásáról nyújtott tájékoztatást, melyen a világ 19 országából összesen 560 küldött vett részt. A bámulatos összetartásról, kitartásról és önszervezõ erõrõl bizonyságot tevõ tibeti „parlament” „a számûzött ország” függetlenedésének alternatívájával szemben, továbbra is a tibeti területi autonómia kivívása mellett foglalt állást, és ennek képviseletére – további – teljes felhatalmazásáról biztosította a Dalai Lámát, valamint saját – választott – emigráns kormányát. A képviseleti testület továbbá „száz százalékosan egyetértett az erõszakmentesség elvét illetõen” a folytatódó küzdelemben.


A világszerte rendkívül népszerû Dalai Lámát az egybegyûltek nevében Thomas Mann EP-képviselõ, az európai tibeti bizottság elnöke üdvözölte. Tájékoztatta a vendégeket arról, hogy december 3-án és 4-én az Európai Parlament mintegy négyszáz képviselõje és munkatársa rendkívüli böjttel és imádsággal, valamint fehér sál jelképes viselésével juttatja kifejezésre a tibeti nép iránti elkötelezett támogatását.


Hozzászólásában Astrid Lulling luxemburgi EP-képviselõasszony az európai országok és az uniós intézmények „gyengeségét és gyávaságát” bírálta Tibet ügyében, példának okáért a pekingi nyári olimpia összefüggésében. Ugyanakkor egy tibeti EU-képviselet felállítását javasolta – támogatásképpen.


Tõkés László európai képviselõ erdélyi egyházi emberként és az erdélyi magyarság képviselõjeként üdvözölte a Dalai Lámát. Erdélybõl jövök, arról a földrõl, ahol Kõrösi Csoma Sándor, a tibeti tudományosság megalapítója, az elsõ tibeti-angol szótár megalkotója született. Szülõföldjérõl, Székelyföldrõl, Románia „»Tibetjébõl« érkezem, amely éppen úgy területi autonómiájáért küzd, miként Õszentséged országa” – mondotta. A püspök, a jelen lévõ dél-tiroli, illetve olaszországi EP-képviselõk támogatói szerepét is méltatva, Dél-Tirol modell-értékû autonómiáját állította a tibetivel párhuzamba. Befejezésképpen európai képviselõnk erdélyi magyarságunk szolidaritásáról biztosította a Dalai Lámát, és Remény és Valóság címû könyvének angol nyelvû kiadását, valamint egy erdélyi látogatásra szóló meghívást is tartalmazó levelét nyújtotta át neki.


Zárószavaiban a tibeti emigráns kormány vezetõje a Dalai Láma vezetésével folytatott szabadságküzdelem idõszerû célkitûzéseit foglalta össze. Miként elõbb a láma is, Samdong Rinpoche kiemelten szólt a tibeti ügy nemzetközi támogatóiról, akiknek részvételével jövõre egy világgyûlést terveznek, Európában.


Holnap délben a Dalai Láma az Európai Parlament plénumán fog beszédet mondani.



Böjtöléssel támogassuk a Dalai Lámát!


(Felhívás)


Tisztelt Képviselõtársunk!


Folyó év december 4-én a Dalai Láma felszólal az Európai Parlamentben. A tibeti nép jövõje szempontjából döntõ pillanatban kerül sor Tenzin Gyatso látogatására. Köztudomású, hogy a Dalai Láma erõszakmentes ellenállási stratégiája, valamint a tibeti nép autonómiájáért folytatandó párbeszédkísérlete a kínai hatóságok egyértelmû elzárkózása miatt zátonyra futhat. Márpedig ha a párbeszéd nem vezet eredményre, az nemcsak a tibeti nép számára jelent tragédiát. Ha az erõszakmentesség nem vezet célra, és a szövetségi autonómia nem valósulhat meg Tibetben, a másfélmilliárd kínai állampolgár demokráciához való joga, valamint az emberiség béke iránti reménysége is súlyos károkat szenved.


Éppen ezért azt kérjük Képviselõtársainktól, hogy december 3-a éjféltõl másnap éjfélig tartó böjtöléssel üdvözöljék és támogassák a Dalai Láma erõszakmentes küzdelmét. Kérjük ugyanakkor, hogy ismertetõjelként viseljenek a böjt ideje alatt fehér sálat.


A Dalai Láma plenárison elmondott beszédét követõen az Európai Parlament harmadik emeletén gyûlünk össze, hogy csendességgel adózzunk a világ valamennyi elnyomott népe és a Tibeti Nép ügyének.


Kérjük, hogy csatlakozási szándékát írásban jelezze, hogy a szimpátia-megmozdulásunk résztvevõinek névsorát nyilvánosságra hozhassuk, és átadhassuk Õszentségének, a Dalai Lámának.


Brüsszel, 2008. november 18.



T i s z t e l e t t e l:



Thomas Mann, az EP Tibet frakcióközi-csoportjának elnöke, Marco Cappato, európai parlamenti képviselõ, valamint Marco Panella, európai parlamenti képviselõ



Tõkés László levele a Dalai lámához


Õszentsége, a Dalai Láma kezébe



Õméltósága! Szoros figyelemmel követtem idén az Ön arra irányuló erõfeszítéseit, hogy párbeszédet folytasson Kínával, a tibeti nép autonómiájának megszerzése érdekében. Aggodalommal látom, hogy a kínai hatóságok figyelmen kívül hagyják a tibetiek szabadságvágyát, és továbbra is elnyomják az Ön népét. A márciusi lhasai és más városokbeli brutális események nyomán abban a reményben kerestem meg Önt – megelõzõ – együttérzõ levelemmel, hogy a 2008-as Olimpiai Játékok házigazdájára nehezedõ nemzetközi nyomás történelmi esélyt nyújt Kínának Tibettel kapcsolatos politikájának megváltoztatására, és arra, hogy az Ön népének alapvetõ jogait szavatolja.


Nagy hatással volt reám az Európai Néppárt lengyel küldöttsége szervezésében júliusban rendezett fotókiállítás, mely a „TIBET: utazás az olimpiai úton, és a tovább vezetõ út” címet viselte. Anna Posluszna fényképész feltárta elõttünk az õsi Tibet elbûvölõ szépségeit és napjaink Tibetjének megrázó tragédiáját. Ott helyben eldöntöttem, hogy a kiállítást szülõhazámba, Erdélybe is meghívom.


Talán Ön is tudja, hogy Erdély Románia „Tibetje”. Az erdélyi magyarok, Kõrösi Csoma Sándornak, a tibetológia megalapítójának, a legelsõ tibeti-angol szótár megalkotójának a népe saját tapasztalatából igen jól tudja, hogy mit ért Ön „kulturális népirtáson” és „demográfiai agresszión”. Ennek ellenére, megadatott nekünk az áldás, hogy megtapasztaljuk a békés ellenállás erejét és hatalmát, 1989-ben, amikor az én kicsiny temesvári keresztény gyülekezetem hitbéli bátorsága a romániai kommunistaellenes forradalom kirobbanásához vezetett.


Kértem felvételemet az Európai Parlament Tibet Intergroup frakcióközi csoportjába azért, hogy népének ügyét közvetlenül is támogathassam.


Szeretném megragadni az alkalmat, hogy meghívjam Önt Erdélybe. A Tibetrõl szóló, tervbe vett fotókiállítás megnyitója kiváló lehetõséget nyújtana arra, hogy Önt lakóhelyemen, Nagyváradon üdvözölhessük. Ugyanakkor örömmel mutatnám meg Önnek az erdélyi Csomakõröst, azt a kis falut, ahol 225 esztendeje Kõrösi Csoma Sándor meglátta a napvilágot, valamint egykori, nagy múltú iskoláját, a nagyenyedi kollégiumot.


2008. december 3.



T i s z t e l e t t e l: Tõkés László püspök, európai parlamenti képviselõ



Továbbította:


Frigyesy Ágnes