A Gyulafehérvári Fõegyházmegyei Hatóság állásfoglalása
2008. november 27., 21:45



Á L L Á S F O G L A L Á S




A Gyulafehérvári Fõegyházmegyei Hatóság sajnálattal értesült a sajtóban és a világhálón megjelent deményházi incidensrõl a közelgõ választások kapcsán. Jelen állásfoglalásban hangsúlyozzuk, hogy Rózsa Gáspár római katolikus plébános az RMDSZ deményházi kampányútja során csupán magánvéleményének adhatott hangot és nem a római katolikus egyház véleményét képviselte, ezért a történtektõl határozottan elhatárolódunk.


A Gyulafehérvári Fõegyházmegyei Hatóság állásfoglalását a közelgõ választások kapcsán az 1675/2008-as november 13-án keltezett fõpásztori körlevél tartalmazza: „minden jóakaratú, népének jövõjéért és egyházának sorsáért felelõsséget érzõ katolikus hívünk járuljon szavazáshoz, mert ez nem csak politikai ténykedés, hanem valláserkölcsi kötelesség is... Mint mindig, azt kérjük kedves Híveinktõl, hogy menjenek el a szavazásra és lelkiismeretük szerint olyanokra adják szavazatukat, akirõl tudják, hogy egyházunk és népünk érdekeit védik, az egységet ápolják”.


Egyházmegyénk bármely papja, aki ezzel ellentétes véleményének ad hangot, csak magánemberként nyilatkozhatott. Ugyanakkor sajnálattal tapasztaljuk, hogy a választási kampányban olyan erkölcsileg kifogásolható eszközökhöz folyamodnak, amelyek egy keresztény társadalomban nem megengedettek.

Jakubinyi György


érsek s.k.



Gyulafehévár, 2008. november 27.


(Megjelent az Erdély.ma honlapon)