(lásd: http://www.youtube.com/watch?v=647LYkhUlOU)



A katolikus plébános agyonveréssel fenyegetõzött


Nyilvánosságra kerültek Rózsa Gáspár katolikus plébános


az erdélyi Magyar Polgári Pártot becsmérlõ kijelentései



Tõkés László püspök, az EMNT elnöke, EP-képviselõ az alábbi Nyilatkozatot tette közzé Székelyudvarhelyen 2008. november 27-én, Rózsa Gáspár deményegyházi plébános kijelentéseivel kapcsolatban:


Rózsa Gáspár deményegyházi plébánosnak szíve joga, más szóval szólva lelkiismereti és szólási szabadságának körébe tartozik, hogy az RMDSZ pártelnöke és választási kampánygarnitúrája elõtt miképpen szól, miket nyilatkozik.


Fájlalhatjuk ugyan, de becsületsértési eljárást nem érdemes indítanunk vele amiatt, hogy – úgymond – a 180 választópolgárból csak az általa „garantált” RMDSZ-re szavazó 160-at tartja említésre méltónak (1); hogy a „két hidegvérû MPP-st” az egyház és a magyarság „ellenségének” minõsíti (2); vagy hogy Kincses Elõd szenátorjelöltet ok nélkül becsmérli (3). Életet veszélyeztetõ fenyegetés okán sem tûnik szükségesnek a plébános úr ellen feljelentést tenni, amikor is – úgymond – „nyolcvan szavazóból kilencvenet” (sic!) – ha nem szavaznak helyesen – „agyonveréssel” kecsegtet. A tévedés jogát sem vonhatjuk meg Rózsától, annak hallatán, hogy 1546-ra datálja a reformációt, továbbá, hogy hazug módon azt állítja: Luther „kiállt az Egyházból”.


(Tudnivaló, hogy a reformáció helyes idõpontja 1517; Luther Mártonnak pedig esze ágában sem volt „kiállni az Egyházból”, hanem éppen ellenkezõleg, õt V. Leó pápa átkozta ki az igazhitûek sorából.)


Mindezeken túlmenõen, azt viszont lelkiismereti kötelességünknek tartom megtenni, hogy felemeljem szavam a deményegyházai plébános saját egyházát kompromittáló, testvéri ökumenikus egyházközi kapcsolatainkra nézve káros, valamint erdélyi magyar nemzeti közösségünket sértõ, nyilvánosan hangoztatott, mosdatlan kijelentései ellen.


Megítélésem szerint azonban még a plébános testvérietlen és keresztényietlen megnyilatkozásainál is súlyosabb erkölcsi elbírálás alá esik az – egyébként református felekezetû – Markó Béla RMDSZ-szenátorjelölt, valamint Kerekes Károly képviselõjelölt cinkos asszisztálása Rózsa plébános minõsíthetetlen magatartásához. Az ominózus jelenetrõl készült és nyilvánosságra került videófelvétel tanúsága szerint (lásd: http://www.youtube.com/watch?v=647LYkhUlOU) Markó Béla pártelnöknek az elhangzottakhoz csupán annyi hozzáfûznivalója volt, hogy – úgymond –: úgy „biztassa meg” a plébános a választókat, ahogyan „minket is fellelkesített” (ti. Markó Béláékat).


Ez a fajta, cinkos pártvezéri „áldás” rossz ómen a küszöbön álló választásokra nézve – olvasható Tõkés László EP-képviselõ Nyilatkozatában.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes