„A köszönetnyilvánításon túl eljött a bocsánatkérés ideje”


Rehabilitálták Tõkés István teológiai professzort



„Mivel a magas közegyházi tisztségeket és professzori megbízatást betöltött d. dr. Tõkés Istvánt több rendben is érte méltatlan bánásmód, az Erdélyi Református Egyházkerület Elnöksége és a Protestáns Teológiai Intézet Tanári Kara egyhangúlag úgy ítélte, hogy a 90. évét betöltött professzor ünnepi keretek között és nagy nyilvánosság elõtt történõ köszöntése egyben a bocsánatkérés és a megkövetés alkalma is legyen” – olvasható a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, Dr. Rezi Elek rektor által 2008. október 22-én kibocsátott határozatában.


Majd a hivatalos irat így folytatódik: „Ennek megtételét dr. Pap Géza püspök vállalta készséggel, és ezt így juttatta kifejezésre 2006 õszén: –’A köszönetnyilvánításon túl eljött a bocsánatkérés ideje is. Tudjuk, hogy élete során Tõkés István professzor urat többször érte méltatlan bánásmód. Ezek közül azt szeretném kiemelni, amikor eltiltották az igehirdetéstõl… Biztosra vehetjük, hogy ez a tiltás a kommunista hatalom „mélységeiben” született, s tudomásom szerint sem az Igazgatótanács, sem fegyelmi testületek nem hoztak ilyen személyre szóló döntést, de nyilvánvalóan a püspök tudott róla, elfogadta és jóváhagyta azt.


Lassan kezdem megszokni, hogy elõdeim hibáit, vagy bûneit vállalnom kell, s legjobb tudomásom, hitem és lelkiismeretem szerint meg kell próbálnom helyrehozni azokat. Vannak azonban helyzetek, amiket nem lehet helyrehozni, csak egyet lehet tenni, alázattal bocsánatot kérni, mert ez az egyetlen bibliai megoldás. Ez esetben örömmel vállalom a jogfolytonosságot, s mint az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke fejemet meghajtva és tiszta szívvel, elõdeim helyett szeretnék Tõkés István professzor úrtól ezért a tiltásért bocsánatot kérni. Merem ezt azzal a hittel tenni, hogy professzor úr az ellene és Isten ügye ellen vétkezõknek már rég megbocsátott.” (Pap Géza püspök köszöntõ beszéde elhangzott 2006. szeptember 27-én a kolozsvári Protestáns Teológián.)


A Dr. Rezi Elek rektor által kibocsátott határozatban a következõ kiegészítés olvasható 2008. október 22-i keltezéssel: – „A Protestáns Teológiai Tanácsa ezt a bocsánatkérést kívánja teljessé tenni azzal, hogy kinyilvánítja: –„Az Egyetemi Fokú Egységes Protestáns Teológiai Intézet Tanácsa 1983. október 8-án méltatlan bánásmódban részesítette d. dr. Tõkés Istvánt, a református újszövetségi exegézis és bibliai teológia tanszék professzorát, amikor hatalmi nyomásra, vita nélkül fogadta el a kolozsvári és nagyváradi püspök urak döntését és – 1983. november 1-i hatállyal – kimondta a 67 éves professzor nyugdíjazás útján történõ eltávolítását. E döntésével az akkori Intézeti Tanács testületi hûtlenségrõl tett tanúságot. Ezért az Intézet jelenlegi Tanácsa bocsánatot kér d. dr. Tõkés István professzortól a hajdani Tanács testületi hûtlensége és méltatlan bánásmódja miatt.”


„Tõkés István professzor az Ige teológusaként és az írásmagyarázat szenvedélyes mûvelõjeként behatóan „kutatta az európai reformáció történetét, követte a tiszta Ige hirdetésének útját, de ugyanakkor ihletett igehirdetõi szolgálatot végzett az erdélyi és a királyhágómelléki gyülekezetekben, több, mint hatvan éven keresztül. Ezt a sokszínû tájékozódást tükrözi az a több mint száz tanulmány, tizenöt önálló kötet, melyet lelkészi és tanári szolgálata alatt írt magyar, illetve német nyelven… Valósággal az Ige és a szent teológiai tudomány vonzáskörében élt. A ’csontjaiba rekesztett tûz’ arra sarkallta, hogy kongeniálisan tolmácsolja a Szentírás élõ üzenetét az ’itt és most’ követelménye szerint. Ez a cél vezette teológiai magántanári és teológiai doktori értekezése elkészítésekor is. E nemes eszmény megvalósítása érdekében fogadta el 1973 októberében a Protestáns Teológia Tanácsának meghívását a református újszövetségi exegézis és bibliai teológia tanszékre, nyilvános-rendes professzori minõségben. Az Intézet vezetõsége Tõkés Istvánt erre a szolgálatra már a hatvanas években is javasolta, de az állami hatóságok visszautasították ezt a kezdeményezést. Professzori megbízását tíz éven keresztül töltötte be, 1983 novemberéig, amikor külsõ nyomásra 67 éves korában nyugdíjazták.” (Dr. Geréb Zsolt rektor laudációja elhangzott 2006. szeptember 27-én a 90 éves Tõkés István professzor köszöntésekor.)



Frigyesy Ágnes