Egyházunk és gyülekezeteink ne vállaljanak részt hiteltelen jelöltek, politikai akarnokok és szélkakasok népszerûsítésében


A Királyhágómelléki Református Egyházkerület körlevele



Tõkés László püspök, EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi egyházkerületi körlevelet tette közzé a parlamenti választások tárgyában 2008. november 10-én Nagyváradon: – A Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2008 októberében kibocsátott – legutóbbi – körlevelében támogatásáról biztosította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács párbeszédre és megegyezésre irányuló erõfeszítéseit. Egyben felszólította gyülekezeteit, hogy semmilyen idegen – politikai – érdeknek ne engedjenek, hanem – elsõsorban – Egyházunk és nemzetünk érdekeit tartsák szem elõtt a küszöbön álló választásokon.


Egyházkerületünk Igazgatótanácsának és Elnökségének ezen körlevélben kifejtett álláspontjával összhangban, a folyamatban lévõ választási korteshadjárat idõszakában a következõket ajánlja Tõkés László a Gyülekezeteik, Lelkipásztoraik és Egyházaik Hívei szíves figyelmébe:



1. Erdélyi magyarságunk politikai közszereplõit, közöttük is elsõsorban a kiváltságos helyzetben lévõ RMDSZ-t súlyos felelõsség terheli az egymással való közérdekû megegyezés sajnálatos elmulasztásáért. A további vádaskodásokat és bûnbakkeresést megelõzendõ, jóelõre megállapítható, hogy a népünk által igényelt és elvárt megállapodás és összefogás elmaradása – nagy valószínûséggel – kedvezõtlen kihatással lesz az országos választások eredményeire.


2. Ezt szem elõtt tartva, egyenesen kiábrándítónak kell tartanunk azt a hazugságbeszédet (a), hamis választási propagandát (b) és pártos ellenségkép-festést (c), mely az RMDSZ választási kampányát továbbra is jellemzi.


a. A Balatonõszödtõl Marosvásárhelyig terjedõ hazugságbeszéd komolyan meg fogja bosszulni magát. Nem lehet büntetlenül az Együtt, továbbhamis jelszava nevében kampányolni akkor, amikor az erdélyi magyar politikára ennek a tetszetõs frázisnak éppen az ellenkezõje érvényes. Sem „együtt nem vagyunk már, sem tovább” nem haladhatunk az RMDSZ megszabta eddigi úton.


b. A hamis választási propaganda – amint részben már eddig is – elõbb-utóbb vissza fog ütni. A kampánycélú autonómia-propaganda, a fejlesztési régiók átalakítására, valamint a román gyermekek magyar nyelvre való tanítására vonatkozó kezdeményezések opportunista, nemkülönben a sokszorosan elcsépelt, demagóg egység- és sikerpropaganda a választások alkalmával – nagy valószínûséggel – meg fogja bosszulni magát.


c. Hasonlóképpen a visszájára fog fordulni az az ellenségképfestõ pártpropaganda, melyre Nyakó and Újhelyi István Nagyváradon imigyen okították az RMDSZ „ifjú gárdáját”: „Ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni; ha pedig nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettõl mennek el az emberek voksolni.” Ezen elvtársi biztatás kontextusában azt is jól értjük, amit Törzsök Erika mond: „Ahol a Fidesz megjelenik, ott gyûlöletet, viszályt szít, kétségeket kelt, és rombol”. – Éppenséggel az ellenkezõ hatást éri el az RMDSZ, hogyha Fidesz-, MPP- és független jelöltek-elleni (Kincses Elõd, Sebestyén Csaba, Garda Dezsõ stb.) kampánypropagandáját tovább hangoztatja.


3. Egyeduralmához görcsösen ragaszkodó magyar Pártunk értékrongáló egyoldalúsággal legszentebb jelképeinket is kisajátítani igyekszik. A román Diadalív árnyékában felállított – aradi – Szabadság-szobrot éppen úgy silány kampányeszközzé alacsonyítja, mint a „Holnapos” Adyt, illetve nagy Költõnknek „A Holnap városában” található emlékházát, melyet – liberális – hatósági segédlettel éppen mostanság akarnak a román ortodoxok maguknak megkaparintani.


4. Kétes kormányzati pozícióit kihasználva, az RMDSZ-Párt minden választás elõtt pénzen kívánja megvásárolni magyar – és keresztény – Testvéreink szavazatát. A „templom-felújításra” vagy az ún. „magyarlakta megyék” számára osztogatott pénzösszegekbõl nemzeti és vallási érzéseinket sértõ módon kilóg a lóláb. A példák közül csúnyán kirí a csíkszentsimoni eset. Hívõ és egészséges erkölcsi érzékünk tiltakozik népünk és egyházaink szegénységükben és kiszolgáltatottságukban ily módon való megalázása ellen.


5. Ha lehet – márpedig miért ne lehetne? –, az RMDSZ mérhetetlen választási nyereségvágyában, vagy inkább alig leplezhetõ erkölcsi válságában még ezen is túlmegy, amikor ravatalozók és halottasházak avatásában jeleskedik, – sírokat taposva – kegyeletsértõ és gátlástalan módon.



Az RMDSZ honlapján Cseke Attila kormányfõtitkár-helyettes 2008. október 25-i napiprogramjáról ez olvasható: „Ravatalozó-avatás és mintegy 40 borpince egyaránt szerepelt hétvégi Bihar megyei programjában”. Minõ morbiditás! De a magas rangú RMDSZ-funkcionárius nyomában, a kügypusztai – református – ravatalozó avatóünnepélyén már ott tülekednek és szónokolnak Lakatos Péter parlamenti képviselõ és Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezetõ elnöke; Szentsimonban pedig Bogos Zsolt miniszteri tanácsos; a madéfalvi – katolikus – ravatalozó alapkõletételénél (!) viszont Kelemen Hunor parlamenti képviselõ, az Országos RMDSZ ügyvezetõ elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke feszítenek a Párt színeiben. Eme „gyászmagyarok” netalán a lendületesen apadó erdélyi magyarság temetkezési programjának a szakszerû kimunkálásán fáradoznak…?



Tisztelt Lelkésztársaim! Kedves Testvéreim!


Szeretett Gyülekezetek!



A mindenen eluralkodó anyagiasság és a hatalmi bírvágy világában, másfelõl népünk elszegényedésének és erdélyi magyarságunk meggyengülésének szorongatott állapotában – olcsó és hazug propagandával, üres kampányfogásokkal, szemfényvesztõ mellébeszéléssel és ígérgetésekkel ne hagyjátok magatokat félrevezettetni! Saját adólejeitekbõl visszatérített kegyelempénzen ne hagyjátok magatokat megvásároltatni. Jóhiszemûségetek és nemzeti érzéseitek alapján se hagyjátok magatokat becsapattatni! Egyházunk és gyülekezeteink ne vállaljanak részt hiteltelen jelöltek, politikai akarnokok és szélkakasok népszerûsítésében!


Nemzeti érdekérvényesítésünk erõsítése céljából viszont föltétlenül részesítsük elõnyben a közösségünkhöz tartozó, a keresztény értékeket hittel valló – többségükben RMDSZ-színekben induló vagy független – jelölteket.


Az egyéni szavazókerületeken alapuló választási rendszer kiválóan alkalmas arra, hogy valóban: válasszatok! Csak hiteles emberekre adjátok szavazatotokat – azokra, akik valóban a mi közös értékeinket és érdekeinket, nemzetünket, egyházainkat, városainkat, falvainkat, vidékeinket és közösségeinket felelõsen és híven képviselik.


„Temetõk helyett életet…” (Nagy László) – ez legyen az erdélyi magyarság jövõbe mutató választási programja és jelszava! Ennek érdekében vállaljon az Egyház a társadalomban hivatásának megfelelõ jószolgálatot! – olvasható Tõkés László püspök, EP-képviselõ levelében.



Utóirat: Egyházkerületi körlevelünket szeretettel ajánlom valamennyi polgártársam és testvéregyházaink híveinek szíves figyelmébe.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes