Megemlékezés „hitünk hõseirõl”


Kárpátaljai református püspök a reformáció emlékünnepén Nagyváradon



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2008. október 31-én Nagyváradon: – A reformáció emlékünnepén, október 31-én a tíz nagyváradi református gyülekezet esztendõk óta közös istentiszteleten ad hálát az Istennek, megemlékezve „hitünk hõseirõl”, az Ige igazságáért áldozatot vállaló reformátorokról. Az idén a hívek a Nagyvárad-újvárosi templomban gyülekeztek, hogy meghallgassák Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök igehirdetését. Zán püspök mintegy viszonozta Tõkés László egy héttel korábbi nagydobronyi (Ukrajna) látogatását, ahol a püspök-képviselõ a kárpátaljaiak felkérésére elõadást tartott az 1989-es temesvári eseményekrõl.


Az ünnepi istentisztelet hangulatán is átszûrõdött az az elkeserítõ tapasztalat, amit a Tõkés Lászlót elkísérõ egyházkerületi küldöttség ukrajnai látogatásakor szerzett. Megdöbbentõ az áldatlan helyzet, amelyben a kárpátaljai maroknyi magyarság gyötrõdik. Az alig kétszázezres magyar kisebbségnek az ukrán állam egyszerûen nem biztosít anyagi keretet, hogy anyanyelvén tanulhasson. A református egyház bámulatos szívóssággal tartotta fenn iskoláit a mostoha körülmények között. Az ortodox többségû ex-szovjet állam semmibe veszi a reformátusokat, még az államosításkor elkobzott egyházi épületek közül is csak igen keveset szolgáltatott vissza.


Zán püspök szerint a 2004. december 5-i népszavazás nagyon sokat rontott a kárpátaljai magyarok helyzetén. Azóta a negyvenhatmilliós ukrán állam úgy tekint rájuk, mint egy elszigetelt és jelentéktelen kisebbségre, akikkel könnyen el lehet bánni, hiszen senki nem törõdik sorsukkal. (A negyvenhatmillió lakos kb. 77%-a ukrán, és csak 0,3% magyar)


A Kárpátalján megtapasztalt nyomorúságos állapotot csak úgy lehet megváltoztatni, ha összefogással bizonyságot teszünk arról, hogy mi, kárpát-medencei magyarok egyek vagyunk – mondta Tõkés László az istentiszteletet követõ ünnepi beszédében. Régi harci taktika, hogy a fõsereget szétmorzsolják, és könnyedén elbánnak vele, mert ha nincs egység, akkor a számbeli fölény sem számít. Márpedig ha a Magyarországon és a környezõ országok területén élõ magyarokat nem elszigetelt csoportokként tekintjük, akkor láthatjuk, hogy nem is vagyunk kicsi nemzet.


Ez azonban mit sem ér, ha nem tudunk figyelni egymás gondjaira, és nem tudunk áldozatot hozni egymásért. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület meghallotta a kárpátaljai testvérek segélykiáltását, és az istentiszteletet követõ szeretetvendégségen elvi döntés született arra nézve, hogy „gazdag szegénységébõl” a lehetõségekhez mérten támogatást nyújtson a Kárpátalján élõ magyar gyermekek oktatására. Tõkés László azt is megígérte, hogy az európai parlamentben is ismerteti a kárpátaljai magyarok helyzetét.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes