„…Nem vagyunk a meghátrálás emberei”


Tõkés László Kárpátalján járt



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2008. október 27-én Nagyváradon: – A kárpátaljai Nagydobronyi Református Egyházközség lelkipásztora, Kolozsy András, valamint a Református Líceum igazgatója, Katona Béla részérõl érkezett meghívásnak eleget téve Tõkés László püspök, EP-képviselõ 2008. október 25-26-án líceumi csendesnapi konferencián vett részt és tartott elõadást az 1989-es romániai forradalom eseményeirõl.


Ez az alkalom beleillik az idén szeptemberben elkezdõdött forradalmi emlékév rendezvénysorozatába. A református templomban, október 25-én, szombaton megtartott konferencián jeles kárpátaljai meghívottak tanácskoztak: Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Horkay László ny. püspök, a Nagydobronyi Református Egyházközség lelkésze, Nagy Béla egyházkerületi fõgondnok, Héder János lelkészi fõjegyzõ, Balogh Attila, az Ungi Egyházmegye esperese, Seres János máramaros-ugocsai esperes, id. Szántó János, a nagydobronyi egyházközség fõgondnoka, Bacskai József fõkonzul, Nagy Attila vezetõkonzul, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferencz Kárpátaljai Magyar Fõiskola elnöke, Szilvási Zoltán, Nagydobrony polgármestere, Pándy Szekeres Dávid tanügyi referens, id. Katkó László, a nagydobronyi gyermekotthon igazgatója.


A népes gyülekezet elõtt megtartott elõadáson Tõkés László többek között kiemelte: nagy megtiszteltetésnek érzi ezt a meghívást, amely az együvé tartozást fejezi ki. Ma sokkal nagyobb jelentõsége van egy ilyen látogatásnak, mint tíz évvel ezelõtt, egyre inkább szükségünk van a testvériesség érzésének megerõsítésére. A magyar-magyar összetartozás mellett fontosnak tartotta hangsúlyozni: Európa népei csak akkor tudnak együttmûködni, ha hit által egyesülnek. Éppen ezért fájdalmas, hogy az európai alkotmánytervezetbõl kihagyják a keresztyén értékeket.


A konferenciát követõen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Kárpátaljai Református Egyház vezetõsége megbeszélte azokat a kérdéseket, amelyek nyomasztják az ottani magyarságot. Fontos, hogy az egyes elszakított nemzetrészek problémáit nemzetközi szinten is képviseljük, de nem elég önmagukban megjeleníteni azokat, hanem a közös magyar ügyet Kárpát-medencei, összmagyar összefüggésben kell tárgyalnunk. Ezen eszme mentén Tõkés László EP-képviselõ arra vállalkozott, hogy az egész Kárpát-medence magyarságának ügyét képviselje az Európai Parlamentben.


Másnap, október 26-án, vasárnap, a délelõtti istentiszteleten Tõkés László püspök hirdette Isten Igéjét Pál apostol Zsidókhoz írott levelének 10. része 38-39 versei alapján. Elmondta, ez az ige, mely szerint nem vagyunk a meghátrálás emberei, legyen a mi bizonyságtételünk Kárpátalján és itthon, Erdélyben.


Dr. Hermán M. János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület elõadótanácsosa, a Partiumi Keresztény Egyetem tanszékvezetõ tanára hangsúlyozta: legyen a templom egyben iskola is, gyermekeink nevelésében fontos szerepet kell szánnunk a keresztyén értékek megõrzésének. Istentisztelet után a gyülekezeti imateremben a nagydobronyi presbiterekkel találkozott a partiumi küldöttség. Horkay László püspök felajánlotta a nagydobronyi gyülekezet és az érmihályfalvi gyülekezet közötti testvérgyülekezeti kapcsolat létesítését.


Délután Tõkés László és partiumi küldöttársai a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetõivel találkoztak és folytattak megbeszélést székházuk tanácstermében. Ez a találkozó beleillik azoknak a sorába, melyek rendjén az utóbbi hónapokban európai parlamenti képviselõnk a vajdasági és a felvidéki magyar politikai vezetõket kereste fel.


Tõkés László ez alkalommal is kifejezte abbéli szándékát, hogy az Európai Parlamentben nemcsak az erdélyi, hanem a többi határon túli nemzetrészek érdekeit is egyként képviselje. Ennek kapcsán számolt be a kárpátaljai magyar iskolákat sújtó diszkriminatív ukrán oktatáspolitikával szembeni európai parlamenti megnyilatkozásairól; ugyanakkor pedig felajánlotta, hogy amennyiben erre igény és lehetõség van, szívesen nyit képviselõi irodát Kárpátalján.


Kovács Miklós elnök és munkatársai tájékoztatást nyújtottak a tartósan válságos ukrajnai politikai helyzetrõl, és – egyebek mellett – „legfontosabb nemzeti intézményeinkhez”, vagyis a magyar egyházakhoz fûzõdõ viszonyukról.


Európai képviselõnk ezúttal megismételte Kovács Miklósnak és a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia-Tanács többi tagszervezete vezetõinek szóló meghívását egy brüsszeli útra – olvasható a közleményben.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes