Népünk hazugságtûrõ-képessége elérte végsõ határát


Tõkés László EP-képviselõ nyilatkozata



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi nyilatkozatot tette közzé 2008. október 27-én Nagyváradon: – Az 1956-os forradalom és szabadságharc idei évfordulóján a Magyar Rádió egykori önkritikus beismerõ vallomása csendül vissza, kísérteties idõszerûséggel: „Hazudtunk reggel, hazudtunk délben, hazudtunk este, hazudtunk minden hullámhosszon.” A két éve elhangzott õszödi beszéd a kommunista hazugságbeszéd eme tovább élõ hagyományát elevenítette fel, és sokkoló hatásának elemi erejével üzeni ma is, hogy: elég volt a hazugságból!


Sólyom László államelnök, 1956 szelleméhez híven, maga is hadat üzent a hazugságpolitikának. Minden szónál beszédesebb volt a – megelõzõleg lehazudott – válság csúcstalálkozójáról való távolmaradása, utóbb pedig az október 23-i évforduló alkalmából tett székelyföldi látogatása.


Csíkszeredai ünnepi beszédében az Államfõ kertelés nélkül tett hitet a magyar nemzet – határok feletti – egységérõl, valamint a Székelyföldet megilletõ közösségi jogokról – Traian Bãsescu román államelnök füle hallatára.


Ezzel szemben a román kirakatpolitika mûfajába illeszkedõ magyar-román közös kormányülések napirendjérõl rendre lemaradnak az erdélyi magyarság számára életbevágóan fontos kérdések. Jól jövedelmezõ kormányzati pozíciójából ehhez a hazug szomszédságpolitikához asszisztál az RMDSZ.


Ugyanennek, az alapjaiban elhibázott „jószomszédi” politikának az árát kénytelen megfizetni Magyarország Szlovákiának és Ukrajnának. A hazug „megbékélési” politika igazi kárvallottjai viszont a sorsukra hagyott határon túli nemzetrészek. „Eszitek a hazugság gyümölcsét” – mondja a próféta (Hós. 10,13).


Romániában rövidesen parlamenti választások lesznek. Újból beindult a kampány-autonómia-propaganda (1). Az elcsépelt választási sikerpropaganda pedig az sulykolja: „Sikereink magukért beszélnek” (Markó Béla) (2). És újból kéznél van a pártegységre leszûkült, üres egységpropaganda (3).


A csupasz valóság viszont az, hogy az autonómiától épp oly távol állunk, mint tizenkilenc évvel ezelõtt, a kezdet kezdetekor; és az, hogy nemzetpolitikánkat nem a sikeresség, hanem sokkal inkább a kudarc jellemzi; egységet pedig mind kárpát-medencei, mind erdélyi viszonylatban – önáltatásból vagy szavazatszerzés céljából – legfeljebb csak hazudnunk lehet.


A valóság az, hogy az RMDSZ nemzetünk iránti felelõsségükrõl megfeledkezett vezetõi idén nyáron – ismételten – elmulasztották a megegyezést lesajnált legitim ellenzékükkel, és az összefogás kínálkozó lehetõségét elszalasztva, a számarányunknak megfelelõ, erõs magyar képviseletet tették kockára. Nagy valószínûséggel megjósolható, hogy ezen már a hosszú ideje kultivált, harsány egység-demagógia sem segíthet: népünk hazugságtûrõ-képessége elérte végsõ határát.


„Hazugsággal gyógyítgatják az én népem leányának romlását” – panaszolja kiábrándultan Jeremiás próféta (Jer. 6,14).


1956 dicsõséges forradalmának máig érvényes üzenete az, hogy a megosztó hazugságpolitika ördögi körébõl ki kell törnünk, és egész politikánkat új, igazságos alapokra helyezve kell megteremtenünk a közös céljaink eléréséhez szükséges nemzeti összefogást – olvasható Tõkés László EP-képviselõ, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének nyilatkozatában.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes