Kereszténység és Európa


Nemzetközi ökumenikus konferencia Nagyváradon



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2008. október 20-án, Nagyváradon: – A Tõkés László püspök, európai parlamenti képviselõ nagyváradi irodája által szervezett konferencia központi témája a keresztény értékeknek az európai köztudatban, a gazdasági életben és a felsõszintû politikai döntéshozatalban való újbóli megszilárdítása és képviselete, az egyházak ezirányú együttmûködési lehetõségeinek a keresése volt.


A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban a konferencia résztvevõi tanácskoztak az egyházak romániai együttmûködési lehetõségeirõl, a Charta Oecumenica jövõbeni aláírásának elengedhetetlenségérõl és jótékony hatásairól. A konferencia nyitónapján a „keresztény Európa” és a Charta Oecumenica kérdésének határainkon túli, illetve a kereszténységhez való viszonyulás Európai Parlament-i helyzetével ismerkedhettek meg a résztvevõk.


Tõkés László európai parlamenti képviselõ kiemelte: egy frakcióközi keresztény csoport egyrészt méltó európai parlamenti képviselõje lehetne kontinensünk keresztény értékeinek és polgárainak, másrészt pedig érdemi fórumává válhatna közös keresztény erõfeszítéseink és célkitûzéseink legfelsõbb szintû megtárgyalásának. Dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának fõtitkára magyarországi összefüggésben tárgyalt a Charta Oecumenica egyházvezetõi szintû aláírása és a gyülekezeti életbe való beiktatása közötti szakadékról, a gyakorlatba ültetés nehézségeirõl. Nicodim Bulzesc, baptista európai parlamenti képviselõ a kereszténység civilizációt teremtõ és civilizációt formáló erejérõl tartott elõadást. Dr. Dieter Brandes németországi evangélikus lelkész, a Healing of Memories in Romania felelõs koordinátora a romániai egyházi együttmûködésnek a történelemben gyökerezõ nehézségeirõl, ezek feldolgozásának elengedhetetlenségérõl tartott elõadást.


A konferencia második napja, egy kivételtõl eltekintve, a helyi egyházi képviselõknek nyújtott alkalmat saját meglátásuk és célkitûzésük megfogalmazására. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház képviselõi, az akadályoztatott dr. Erdélyi Géza püspök úr küldöttei, Újvárosi Ferenc és Porubán Ferenc szombaton számoltak be szlovákiai ökumenikus tapasztalataikról. Tempfli József római katolikus megyéspüspök elõadásában konkrét módon szemléltette a konferencia kérdésének aktualitását, éspedig Törökország EU-tagságának problematikája mentén. A Nagyváradi Román Ortodox Püspökség részérõl dr. Ioan Codorean kulturális tanácsos (Sofronie Drincec üdvözletét átadva) tartott elõadást az egyházak szerepérõl Európa spirituális identitásának kialakításában. Elõadásának egyik figyelemreméltó eszmefuttatása a „laicisztikus Európa” fogalmának abszurditásával foglalkozott.


A Balázsfalvi Görög Katolikus Érsekség tanácsosa, Nicolae Anuºca a vallásszabadságot szabályozó európai irányelvekrõl és azok romániai alkalmazásáról szólt. Ebben a vonatkozásban kiemelten kezelte az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának felgyorsítását, amely nélkül nem beszélhetünk valódi vallásszabadságról. Elõadásának egy másik figyelemre méltó következtetésében azt szögezte le, hogy a vallásszabadság romániai helyzetében lényeges elõrelépést jelentene az egyház és állam közötti kapcsolatok teljes transzparenciája, fõleg az állami támogatások terén.


Mátyás Attila, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház kolozsvári egyházmegyéjének alesperese az egyház társadalmi szerepérõl szólva a gyakorlati szolgálat felõl tekintett a keresztény értékhordozás kérdésére, különös hangsúlyt fektetve a felekezeti oktatás szerepére a társadalomban. A gyakorlati vonalon továbbhaladva Vincze Judit, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület diakóniai és missziói elõadótanácsosa az egyházi diakónia szerepét emelte ki. Elõadásában röviden kitért a nõk ökumenében betöltött saját szerepére, rámutatva ezzel az egyházi/közéleti kelet-európai gondolkodás egyik nagy hiányosságára. Az elõadások rendjén utolsóként került sor Csûry Istvánnak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület helyettes püspökének elõadására, amely az egyházak tanítása felõl közelítette meg a Charta Oecumenica lehetõségének kérdését. Elõadásában érintõlegesen kiemelte az egyházi tanítás azon elemeit, amelyek egyszerre szimbolizálják az egyházak közötti egységet és különbözõséget.


A konferencián klasszikus dokumentum nem született. Létrejött azonban egy sor olyan ajánlás (pl. Keresztény Felekezetközi Csoport), amelyet véglegesítés és aláírás végett a szervezõk megküldtek a képviselt egyházaknak. Ezek az ajánlások képezik, többek között, a mostani konferencia ikerrendezvényének kiindulópontját. Erre a második konferenciára, ugyancsak „Kereszténység és Európa” elnevezéssel, 2009. december 9-én kerül sor, Brüsszelben.


Továbbította:


Frigyesy Ágnes