A keresztény értékek védelmében


Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt adta ki 2008. október 16-án: – 2008 szeptemberében Tõkés László európai parlamenti képviselõ csatlakozott Urszula Krupa és Witold Tomczak lengyel EP-képviselõk Hans-Gert Pöttering EP-elnökhöz intézett azon indítványához, amelyben egy emléktábla elhelyezését kezdeményezték az Európai Parlamentben, II. János Pál pápa tiszteletére, ekként állítva emléket a Szentatya Európa kettészakítottságának megszüntetésében és az európai egység kialakításban játszott kiemelkedõ szerepének.


Szeptember végén képviselõnk újabb keresztény vonatkozású ügyben szállt síkra lengyel képviselõtársaival, amikoris a hozzájuk csatlakozó képviselõkkel közös levelet intéztek India európai uniós nagykövetéhez, az országában zajló véres keresztényüldözések beszüntetésére, az emberi jogok tiszteletben tartására szólítva.


Ugyancsak a legalapvetõbb keresztény és európai érték, a szolidaritás szellemében adta támogatását Tõkés László ahhoz a közös akcióhoz, melyet Johannes Blokland, Bastiaan Belder és Kathy Sinnott EP-képviselõk az Unió 2007-2013 közötti költségvetésének a kohéziós alapra vonatkozó módosítását kérik. Az aláírók a gyermekgondozási segély, különösképpen a kisebbségekhez tartozó és az elhagyott gyerekeknek járó segélyek megemelését szorgalmazzák.


Mindezek újbóli bizonyságul szolgálnak arra nézve, hogy az országonkénti kezdeményezések mellett fontos az európai parlamenti képviselõk összefogása, sõt az összes európai parlamenti képviselõ egyként léphet fel az egyenlõség, az emberi jogok és a keresztény szellemiség védelmében. Tõkés László épp e három alapérték európai képviseletét vállalta fel, a nemzeti kisebbségek védelme és a kommunista múlttal való szembenézés sürgetése mellett.


Keresztény Európát! nevû önálló képviselõi programja értelmében Tõkés László továbbra is elkötelezett támogatója a keresztényellenes megnyilvánulások visszaszorításának. A keresztény értékrend európai hagyatékának ápolása mellett e program a keresztény identitás széles értelemben vett felvállalására is kedvezõ keretet teremt.


Ennek szellemében vett részt európai parlamenti képviselõnk október 14-én a II. János Pál pápa megválasztásának 30., és európai parlamenti látogatásának 20. évfordulója alkalmából rendezett Közös európai szellemiség címû kiállítás megnyitóján, és ezen alkalomból rendezett konferencián. Áldott alkalomnak számított az esemény, hiszen a keresztény értékrend tisztelete országhatárokon felülemelkedve ismételten egybegyûjtötte a különbözõ európai országok személyiségeit és EP-képviselõit. Az Európai Néppárt és a Nemzetek Európai Uniója védnöksége alatt álló rendezvényt megtisztelte jelenlétével Lengyelország prímása, Jozef Glemp bíboros, és Tadeusz Pieronek püspök, a krakkói Teológiai Pápai Akadémia rektora is. Rocco Buttiglione olasz keresztény-demokrata politikus elõadásában úgy fogalmazott: a rendezvény sikeresen mutatta be II. János Pál párbeszédközpontú szolgálatát, mellyel hidakat teremtett népek és kultúrák között. Az emlékkiállítást Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg, II. János Pál pápa európai jószolgálati útjait méltatva.


Mindezen törekvésekkel szöges ellentétben több esetben tapasztalható a keresztény értékek megerõsítésén munkáló erõfeszítések ellehetetlenítése az Európai Parlamentben. Egyesek sajnos egyértelmû tiszteletlenséggel fogadják képviselõtársaiknak az alapvetõ európai értékek megerõsítését célzó igyekezetét. Tõkés László püspök az európai parlament plenáris ülésén is kénytelen volt szót emelni XVI. Benedek pápa védelmében, akit akkor épp a családok védelmében tett kijelentései miatt támadtak.


http://www.tokeslaszlo.eu


Továbbította:


Frigyesy Ágnes