A Királyhágómelléki Református Egyházkerület


vezetõ testületei elkötelezték magukat


az egyházi titkosszolgálati múlt átvilágítása mellett




Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi Közleményt tette közzé:


Az egyházi titkosszolgálati múlt átvilágítása rendjén, hosszú hónapok után visszatérvén az „AVRAM” és a „HERMAN” fedõnév alatt szereplõ, volt királyhágómelléki kollaboráns lelkipásztorok esetére, a következõket hozzuk nyilvánosságra:


1. „AVRAM” alias Kovács Imre, volt paptamási lelkész a Bihari Napló 2008. május 10-i számában közzétett válasznyilatkozatában (1. számú melléklet) hazug és önsajnáltató módon, szemrebbenés nélkül letagadta besúgói múltját.


Ezúton, nevezett – idõközben Magyarországra távozott – pap hamis állításainak a cáfolataképpen, sajnálattal vagyunk kénytelenek közölni a következõket:


A Szekuritáté Irattárát Átvilágító Országos Bizottság (CNSAS) P4901/07/17.09.2008. számú átiratában Kovács Imre személyében azonosította az „AVRAM” fedõnevû informátorát (2. számú melléklet).


Dr. Molnár János egyháztörténész a CNSAS irattárában végzett kutatásai alapján – egyebek mellett – megállapítja, hogy „AVRAM” alias Kovács Imrének szám szerint 212 besúgójelentése szerepel a Bukarestben fellelt iratgyûjtõjében, s az ezekben közölt „informálások” mintegy 400 személyt érintenek (3. számú melléklet).


● „AVRAM” alias Kovács Imre számtalan besúgójelentése közül ezúton mutatóban közzétesszük a Cãprariu Aurel tartótisztnek készített, 1987. július 14-i jelentést (4. számú melléklet), mely híven szemlélteti nevezett lelkész – pénzzel is honorált – kivételes „szakértelmét” és elvetemültségét.



2. „HERMAN alias Fazakas Sándor volt nagyváradi lelkészre még inkább érvényes az a népi mondás: „Ha hallgattál volna, bölcsebb lettél volna”. Nevezett egyházi szolga 2008. május 6-án kelt, a skóciai Hebridákról a nagyváradi sajtóhoz is eljuttatott gyalázkodó levelében a „legjobb védekezés a támadás” elve alapján tagadta le kollaboránsi múltját, saját anyaegyháza káromlásától sem riadva vissza (5. számú melléklet).


● „HERMAN” kilétét illetõen beszédes dr. Molnár János vonatkozó irattári kutatásainak mellékelt összegzése (6. számú melléklet), mely PÃUN” alias d. Papp László ex-püspök és FELSZEGI” alias néhai Eszenyei Gyula volt elõadótanácsos mellett „AVRAM” alias Kovács Imre viselt dolgaira is kitér.


● „HERMAN” besúgói tevékenységét hadd szemléltesse Valeriu ezredeshez, a Szilágy megyei Securitate fõnökéhez és Ivan Ioan alezredeshez, az I. Ügyosztály fõnökéhez továbbított, 1985. november 9-én kelt besúgójelentése (7. számú melléklet), melyben 1983-ban tett kanadai útjáról szóló közléseivel Fazakas Sándor maga magát leplezi le.


● A besúgójelentésben közöltek vonatkozásában az abban nevesített Kovács Gyula kolozsvári „egyházkerületi titkártól” is megerõsítést nyertünk. Továbbá az „Oradea-i Egyházkerület” korabeli iktatókönyvébõl, valamint Fazakas Sándor d. Papp Lászlóval folytatott informátori természetû levelezésébõl is kétséget kizáróan megállapítható, hogy a „HERMAN” fedõnév kit takar.


● A leírottak összefüggésében sokatmondó színfolt az, a Bihari Naplónak címzett Nyílt levél (8. számú melléklet), mely – egészséges erkölcsi érzékkel – még a kezdet kezdetén kívánt „világosságot” és tisztulást teremteni a Securitate által besötétített lelkekben és az általa örökségül hagyott „káoszban”.


● Ebben a vonatkozásban külön is említésre méltó a skóciai ösztöndíjon nevelkedett Fazakas Sándor püspöki titkárnak (!) az 1989-es temesvári egyházüldözésben játszott dicstelen szerepe.



x x x



Az Anyaszentegyháznak és senkinek, aki Egyházát, népét és embertársait szereti – nem lehet célja a kommunista múlt gazságainak, valamint a Szekuritáté besúgóinak öncélú leleplezése.


A történelmi igazság viszont megköveteli, hogy múltunkkal nyíltan szembenézzünk (1). Ennek elkerülése erkölcsi szempontból sem lehetséges: „a múltat be kell vallani” – mondhatjuk keresztyén hitünk értelmében a Költõvel (2). Harmadsorban a köztünk és velünk tovább élõ múlt visszahúzó örökségétõl is szabadulnunk kell (3). Enélkül önáltatás volna egyházi megújulásról beszélnünk és ebben reménykednünk.



Mindezek tudatában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetõ testületei ismételten elkötelezték magukat az egyházi titkosszolgálati múlt átvilágítása mellett, és határozati úton intézkedtek ez ügyben.



Egyházkerületünk Igazgatótanácsa 2008. július 22-i ülésén újólag határozott a titkosszolgálati átvilágítás tárgyában (9. számú melléklet); 2008. október 3-i ülésén pedig körlevelet bocsátott ki annak elõmozdítására (10. számú melléklet).



Nagyvárad, 2008. október 10.



Tõkés László Antal János


püspök elõadótanácsos



_____________________





KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET


IGAZGATÓTANÁCSA


RO – 410210 – ORADEA (NAGYVÁRAD) Str. Calvin Nr. 1 ROMANIA


Tel/Fax: 40(0)259 – 431-710, 435-386, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Website: www.kiralyhagomellek.ro





EGYHÁZKERÜLETI KÖRLEVÉL



az Egyházkerület titkosszolgálati átvilágítása tárgyában




Egyházkerületünk Igazgatótanácsa 2008. február 14-i és július 22-i határozatainak felhatalmazása alapján jelen körlevélben szólítjuk fel lelkipásztorainkat, Egyházunk lelkipásztori és nem lelkész jellegû tiszt- és tisztségviselõit a következõkre:


1. 2008. október 25-i határidõn belül, amennyiben és akinek az esetében fennforog, önként jelentkezzenek és vallják be besúgói múltjukat, és élve a beismerés lehetõségével, gyakoroljanak bûnbánatot.


A megjelölt határidõn belül juttassák el írásbeli beismerõ nyilatkozatukat az Egyházkerület Elnökségéhez, melyet Elnökség - további ügyintézés végett - az Egyházkerületi Feltáró Bizottság (EFB) elé utal.


2. Ezzel együtt az érintettek maguk kérjék ki titkosszolgálati iratgyûjtõjüket a Szekuritáté Irattárát Átvilágító Országos Bizottságtól (CNSAS), és azt bocsássák az EFB rendelkezésére.


3. Igazgatótanács ezúton - is - nyilvánosan felszólítja a következõ titkosszolgálati fedõnevek viselõit, hogy az elõbbiek értelmében, önként fedjék fel kilétüket, és írásbeli úton tegyenek teljes körû bevallást besúgói múltjukról:



Feneºan Ioan György Aiudeanu


Ion Dragomir Kiss Mureºan


Orban Balazs Badea Simion Carol


Peter Ciobanu Mathe Dezideriu


Nagy Sori Jozsef


Dejarul Dobrescu Sandor


Janos Gaspar Olari


Selfegy Denes Rãdulescu


Semeº Beneschi Pãun


Molnar Csaba Felseghi


Norbert Grassman Jold/Zsolt Incze Walter


Nagy Géza Marosi Enyedi Zoltán


Kelemen Jozsef Enescu Nicolae Veres


Toma




Igazgatótanács, miközben beismerésre és bûnvallásra hívja fel az egykori kollaboránsokat, akik oly sok nyomorúságot és szenvedést okoztak besúgott ember- és szolgatársaiknak – ugyanakkor, az egykori diktatórikus társadalmi helyzet ismeretében megértéssel tekint a megtévedettekre, kiváltképpen azokra, akik cinkos módon nem akartak ártani megfigyelt társaiknak, sõt menteni próbálták õket, és a kedvezõtlen körülmények ellenére „emberek tudtak maradni – az embertelenségben”.



Nagyvárad, 2008. szeptember 24.


Tõkés László


püspök


________________



EGYHÁZKERÜLETI KÖRLEVÉL


az Egyházkerület politikai szerepvállalása,


valamint a közelgõ országos választások tárgyában



1. Egyházkerületünk határozottan kiáll a demokratikus, valamint a keresztény és nemzeti értékek, továbbá a hiteles közösségi képviselet, a demokratikus pluralizmus, illetve a plurális egység ügye mellett.


2. Az Igazgatótanács 2008. február 14-i és július 22-i határozatai alapján, Egyházkerület a következõ felhívással fordul Gyülekezeteihez és Tagjaihoz.


a. Az Egyház ne folytasson pártpolitikát, és tartsa távol magát a mindennapi pártpolitikai csatározásoktól.


b. Egyházkerület megalakítja a Királyhágómelléki Önkormányzati Képviselõk Testületét (KÖKT), melynek – függetlenül pártállásától – valamennyi egyházi önkormányzati tisztviselõ teljes jogú tagja lehet. A KÖKT soraiba hívjuk Egyházunk választott képviselõit!


3. Igazgatótanács hitbõl fakadó, erkölcsi kötelességének tartja, hogy a társadalomra, a nemzetére és az egyházakra nézve fontos kérdésekben és ügyekben keresztyén erkölcsi és értékrendjének megfelelõen véleményt mondjon, és álláspontját politikai téren is érvényre juttassa.


Egyházkerületünk elsõrenden nem pártokat, hanem értékeket, társadalmi, nemzeti és egyházi érdekeket támogat.


Ennek megfelelõen, az õszi országos választásokon Egyházkerületünk valamennyi hiteles magyar jelöltet támogatásáról biztosít – függetlenül pártbéli hovatartozásuktól.


4. Egyházkerület továbbra is eltökélten támogatja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács párbeszédre és megegyezésre irányuló erõfeszítéseit – közös nemzeti érdekeink szolgálatában –, és ugyanerre szólítja fel közéletünk meghatározó szereplõit, valamint az egyes gyülekezeteket. Egyben felszólítja õket, hogy semmilyen idegen – politikai – érdeknek ne engedjenek, hanem Egyházunk érdekeit híven képviseljék a küszöbön álló választásokon.


2008. október 3.


Tõkés László Kovács Zoltán Csûry István


püspök fõgondnok helyettes püspök



Továbbította: Frigyesy Ágnes