Magyarok Brüsszelben



Tõkés László EP-képviselõ Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2008. október 8-án: – Tõkés László európai parlamenti képviselõ tegnap magyarországi látogató-csoportokkal találkozott az Európai Parlament brüsszeli központjában. Schmitt Pálnak, az EP magyarországi néppárti delegációja elnökének meghívására egy budapesti, II. kerületi polgári utazócsoport, míg Becsey Zsolt néppárti EP-képviselõ vendégeiként dél-alföldi választói körzetének küldöttei látogattak az egyesült Európa fõvárosába.


Tõkés László köszöntõ beszédeiben hangsúlyozta: az egységes kárpát-medencei érdekérvényesítés létkérdés a nemzet számára. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges egy határozott anyaországi nemzetpolitika. A hatékony érdekképviselet azt is megköveteli, hogy a kormány és az európai képviselet egy irányba húzzák a nemzet szekerét. Ebbõl a szempontból gyökeres változásokra van szükség mind az anyaországban, mind a határon túli magyar politikában. Schmitt Pál és Becsey Zsolt európai képviselõk azok közé tartoznak, akik mind odahaza, mind az Európai Parlamentben ezeket a közös célokat a határon túliakkal összefogva, következetesen szolgálják.


Felszólalásaikban a magyarországi vendégek a határon túli helyzetrõl érdeklõdtek, és a nemzetpolitika konkrét vonatkozásairól mondták el véleményüket. Egyetértés mutatkozott abban, hogy a hazai politikai változások, valamint a jövõ évi európai választások döntõ fontosságúak közös jövõnk szempontjából. Európai uniós tagságunk is csak akkor és annyiban válik a hasznunkra, amennyiben az általa nyújtott lehetõségekkel élni tudunk, és sereghajtókból az élen járók közé tudjuk „beverekedni” magunkat – olvasható a közleményben.



Továbbította:


Frigyesy Ágnes