A Polgárok Háza négy éve a nemzet szolgálatában



Ünnepi estet rendeztek a Polgárok Háza megnyitásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. augusztus 28-án, Budapesten a Polgárok Házában. A zsúfolásig megtelt díszteremben Hende Csaba, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány elnöke, az Országyûlés jegyzõje köszöntötte a résztvevõket. Mint mondta a 1600 m2 nagyságú házat, a huszonötezer adományozó négyszázmillió forintjából vették meg, újították fel, s mûködtetik mindmáig. Csodaként értékelte, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére az elmúlt években nem kellett bezárni az épületet a látogatók elõtt.


A Polgárok Háza – Hende Csaba szerint – rendeltetésszerûen végzi hivatását. Az épületben mûködik közéleti- , képzõmûvészeti szalon, Budai Ilona népdalkör, Vörösmarty Mihály Versbarátok köre, az Echo Televízió közönségtalálkozója stb. A programok közül kiemelte: õsszel újraindul a Civil Akadémia, melynek elsõ vendége lesz Bogár László közgazdász, aki „Nemzetprogram” címmel tart elõadást. Az elõadók között található Csath Magdolna, Tóth Gy. László, Fritz Tamás, Ángyán József, Járóka Lívia valamint Járai Zsigmond és Bethlen Farkas.


Kubatov Gábor országgyûlési képviselõ, a Polgárok Háza igazgatója szerint a Polgárok Háza – a bibliai Ige szerint is – jó alapokra épült. A támadások ellenére ebben a házban a nemzeti kultúra alapvetõ értékeit mutatják be. Kubatov szerint a Polgárok Háza dolgozói a „szellemi csata” gyõztesei, mert a szembenálló erõk, a hazudozás intézményesített formái ellen õk a maradandó értékeket mutatják fel, s hirdetik a hit, a becsület és tisztesség fontosságát.


Varga Mihály országgyûlési képviselõ, a Fidesz alelnöke a pártja nevében mondott köszönetet azoknak az adakozóknak, akiknek nemes adományaiból felépült a Polgárok Háza, a szellemi munícióval együtt. Varga Mihály szerint sok felhõ árnyékolja be a közös jövendõt. Évek óta nem a nemzet érdeke szerint zajlanak az események és a fontos döntések. Óvodák, iskolák, szakmunkásképzõk ezreit zárták be az elmúlt években. Ma Magyarország „sivatagosodik”: a termõtalaj válik terméketlenné. Arra tanítják az embereket, hogy éljen fel mindent, még a jövõjét is, majd a költségeket más kifizeti helyetted, miközben ez hazugság. Ellenfeleire utalva Varga kijelentette: õk meggazdagodni szeretnének, mi pedig a közösségi vagyon megmaradásáért küzdünk. A Fidesz alelnöke szerint egyre többen érzik magukat becsapottnak, akik elhitték, hogy dübörög a gazdaság, mégsem találnak maguknak munkát. Valamennyien érezzük bõrünkön a növekvõ létbizonytalanságot. A Fidesz alelnöke szerint e rossz politizálásnak hátat kell fordítani s az alkalmatlan vezetõket le kell váltani. Hogy mikor jön el ennek az ideje, lesz-e elõrehozott választás, arról nem szólt a Fidesz alelnöke.



Frigyesy Ágnes