Nem magyarázom, aki érti, megérti: amint meghallom a Political Capital bármelyik munkatársát, rá sem kell néznem a képernyõre, viszolygás fog el.


Nem tudnak beszélni, affektálnak, komolykodnak, nagyképûek, elfogultak, vagyis nagyon liberális a kisugárzásuk. Ez zavar. Ma reggel döbbenten fordultam a tévé felé, és megláttam két munkatársat, vagy minek nevezzem ezeket a capitalistákat. Ennyi pont kettõvel több, mint amennyit el tudok viselni belõlük.


És utána jött Betlennek mondott János, aki igyekezett nekik is megfelelni, meg alkalmazóinak is megfelelni.


Természetesen éppen a Jobbikról és a Magyar Gárdáról volt szó. Ezek a capitalisták beledöglenének, ha egyszer nem a nemzet szélsõséges voltát akarnák bizonygatni. Még valami alaptudás is kijött belõlük: nem minden szélsõséges radikális, de minden radikális szélsõséges. Ugyanaz a szellemi mélység, mit amivel hajdan a tudományosnak mondott szocializmus idétlenségeit tanították.


Hogy önerõbõl van-e ilyen kevés IQ-juk, vagy mert ezt jól megfizetik, nem tudni, de valószínû, hogy mindkét ok jelen van. Elsõsorban az idõsebb, az igazgató bölcselkedett, de néha megszólalt az ifjú okos is.


Láttam, hogy Betlen sem érti, mirõl van szó, egyszer bele is akart szólni, de ezt ezek nem tûrhetik.


A lényeget azonban megtudtam. A lényeg az, hogy a Jobbik a Magyar Gárdáé, nem pedig fordítva. Ez kissé szokatlan két egymás mellett mûködõ szervezet esetén, mivel a szomszéd is mellettem lakik, mégsem az én férjem, hanem a feleségéé, de ilyesmivel nem foglalkozom, már edzett vagyok, a judeobolsevik duma nem árt meg, csak dühít.


A legjobb az volt, amikor az m1 örökös Jánosa mégis csak belezavart a szövegbe, és – nyilván munkaköri kötelességét teljesítve – mal á propos ugyan, de belebeszélt, hogy miért szélsõséges például a Jobbik, és a hallottak szerint még néhány hasonló elveket valló szervezet.


A capitalisták egy pillanatra kizökkentek politicailag, mivel ez az örökös János ezt vagy tényleg tudni szerette volna, vagy legalább olyan mondatot remélt, aminek értelme van.


Erre nem voltak felkészülve alanyék, de némi nyökögés és gondolkozáshoz való mellébeszélés után megszületett a válasz.


Ha nem látta-hallotta a tisztelt olvasó, sajnálhatja. A bevezetõ mellébeszélés arról szólt, hogy Szegeden közismerten rendszerellenes személyekkel tárgyalt a Jobbik.


Merem remélni, hogy legalább a mondat – mint nyelvtani fogalom – érthetõ, mert különben akkora baromság, hogy zúg.


Vélvén, hogy eddig rendben vagyunk, folytatom. Kéretik kapaszkodni, mint hajdan a villamoson, mielõtt elindult. Akik meg akarják változtatni az Alkotmányt – mondá az észlény, az 1949. évi 20-as rákosista törvényre utalva – azok meg akarják dönteni a rendszert, ezért szélsõségesek, mivel radikálisok, és ezáltal törvénysértõk.


Betlenre ettõl számolni lehetett.