Dr. Lipp László


(1948. február 25. – 2009. augusztus 25.)




Alig több mint két órája, hosszú szenvedés után meghalt a médiából is jól ismert László atya, Gazdagrét szervezõ római katolikus lelkésze, a foci és a repülés szerelmese, aki a maga kezével vezetett repülõgépén is összeadta azokat, akik hobbiját kihasználva, ég és föld között kívántak egymásnak örök hûséget esküdni.



„Míg a halál el nem választ.”


Esztergomban, 1971. június 20-án szentelték pappá, és Endrefalván volt 1972-73-ban káplán, majd plébánoshelyettes. 1976-ig Kõbányán, a Szent László plébániának, 1980-ig Külsõ-Józsefvárosnak volt káplánja, 1982-ig Óbudán, ’84-ig A budapesti Oltáriszentség plébánián, 1990-ig Kelenföldön szolgált káplánként.


1990-ben lett szervezõ lelkész Gazdagréten.


Nem fényes karrier a közember szemében, egész életében szinte egy lépést sem tett a magasabb egyházi rang felé: egyszerûsítve a lényeget: segédlelkész maradt haláláig. Nem hiszem, hogy Isten szemében bármit mond egy földi létben szerzett rang, még ha az egyházi is. Az azonban hitem szerint egészen biztos, hogy amit közösségszervezõként, magyar emberként tett egyházunk lehetõségeit is felhasználva, mély nyomot hagyott az emberekben.


Érdemes belegondolni, hogy honlapján szentmiséket online közvetített, vasárnapi üzeneteit – amikor a politika tûrte – médián keresztül, késõbb emelt díjas hívással hallgathatták, és az emelt díj a gazdagréti templom építésére szolgált. Blogot is írt. Mai ember volt, és alkalmazkodott a mindennapokban megváltozott hívek új szokásaihoz is: Air Church nevû, Antonov An-2 típusú repülõgépén nemcsak esketett, temetést is vállalt.


2008. januárjában, amikor a hívek a maguk lehetõségei szerint csatlakoztak Vértesaljai László és Hofher József, a két jezsuita szerzetes éhségsztrájkjához, amivel az egészségbiztosítás emlékezetes kizsebelése ellen tiltakoztak, László atya hajának levágatásával csatlakozott két paptestvére tiltakozásához.


Az ilyen lelkipásztort általában nem kedveli a felsõbbség, de híveiért végzett szolgálatát, nem földi elöljárói fogják megítélni.


61. születésnapja után pontosan hat hónappal szólította magához a Mennyei Atya. Mi pedig legalább ennyit kaptunk belõle, Istennek legyen hála.