TISZTELT CÍMZETTEK!

Az Orosz Föderáció Legfelsõbb Bíróságának Elnöksége 2008. október 22-én rehabilitálta II. Miklós cárt, családját és a represszióban érintett áldozatokat.

A precedens értékû ítélet alapján (véleményünk szerint), célszerû lenne a közjogi méltóságoknak, illetve (és/vagy) az illetékes szervek vezetõinek, az Orosz Föderáció Legfelsõbb Bírósága Elnökségéhez fordulni az "56-os szovjet agresszió következményének rendezése céljából.

Az '56-os szovjet agresszió részletes anyagát az MVSZ keretén belül mûködõ Justitia Bizottság kidolgozta, és Patrubány Miklós MVSZ elnökének, Rácz Sándor MVSZ tiszteletbeli elnökének, valamint dr. Bokor Imre Justitia Bizottság elnökének az aláírásával megküldte a közjogi méltóságoknak, valamint a parlamenti pártok elnökeinek, de a címzettek többsége nem válaszolt, két személy pedig érdemi válaszra sem méltatta a dolgozatot.

A Justitia Bizottság elnöke számos orosz napilap szerkesztõségéhez is eljuttatta az ominózus anyagot, valamint a jelen mellékletben (orosz, angol, francia német és magyar nyelvû) kidolgozott MANIFESZTUM-ot, de (egy hónap elteltével) csupán a következõ választ kaptuk:


Subject: Не прочтено (OLVASATLAN): MANIFESZTUM


Сообщение удалено без прочтения: 25 сентябр 2008 г. 16:00:57 (GMT+03:00) Волгоград, Москва, Санкт-Петербург.

(A KÖZLEMÉNY OLVASÁS NÉLKÜL ELTÁVOLÍTVA: 2008. szeptember 25-én, Volgográd, Moszkva, Szent-Pétervár)

Megjegyzés: Levelünkben a címzetteket a legudvariasabb formában szólítottuk meg, a közlemény egyetlenegy sértõ kifejezést nem tartalmazott, kizárólag a többszörösen ellenõrzött - korrekt - tények felvetését és elemzését, a kölcsönös megbeszélés (megoldás) érdekében.

A megszólítás és az aláírás nélküli válasz (sajnos) egyértelmûen tükrözi azt a lekezelõ(!), nagyhatalmi gõgbõl származó mentalitást(!), amely azokat a személyeket (szervezeteket, intézményeket, apparátust) jellemzi, akik semmibe veszik mások véleményét (érdekét, kérését), érkezzen az külföldi személytõl, vagy saját honfitársaitól!

Mentségükre szolgáljon, hogy a magyarországi médiák címzettjei,- még egy ilyen válasz továbbítására is képtelenek voltak...



Prof. Dr. Bokor Imre

a Justitia Bizottság elnöke

Melléklet: MANIFESZTUM (magyar, orosz, francia, német és angol nyelven)



MANIFESZTUM



AZ OROSZ FÖDERÁCIÓ, VALAMINT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG


ÁLLAMPOLGÁRAIHOZ ÉS ELNÖKEIHEZ


(HÁTTÉRANYAG EGY JOGI INDÍTVÁNYHOZ)


MÉLYEN TISZTELT CÍMZETTEK!


A történelmi igazság függvényében, a konszenzusra és megbékélésre való törekvés érdekében, lépéseket kell tennünk a népeink kapcsolatában létrejött (kialakult) - nyílt vagy lappangó – ellentét (szembenállás) maradványainak felszámolására.


Ennek érdekében, szakítani kell az eddigi torzítási és elhallgatási gyakorlattal, foglalkozni kell a legkényesebb kérdésekkel is, hogy közös erõvel, mindkét fél számra elfogadható – igazságos – megoldásokkal, gyógyítsuk be az egymáson ejtett „sebeket”.


Az alábbi négy pontban azok a problematikus kérdések szerepelnek, amelyek determinálták a magyar-orosz(szovjet) kapcsolatok alakulását. A felsorolt pontok mentesek a szubjektivitástól és kizárólag valós (bizonyított) tényeket tartalmaznak.


I.


A magyar-orosz(szovjet) történelmi „kapcsolatok” egyik (számunkra fájó) epizódját képezte, és maradandó nyomot hagyott a magyarság érzelmi világában, hogy 1849-ben, az osztrákok megsegítésére, I. Miklós cár,- herceg Iván Fjodorovics Paszkievics tábornagy vezette orosz (kozák) csapatokat küldte hazánkba, leverték a szabadságharcunkat, és - közel hetven évvel – meghosszabbították a Habsburg ház uralmát Magyarországon.


Szabadságharcunk bukását követõen, Haynau osztrák császári generális vezetésével kegyetlen megtorlás következett: kivégezték Batthyány Lajos miniszterelnököt (a mai Szabadság-tér helyén), 13 tábornokunkat (Aradon), 160 polgári és katona személyt, továbbá - mintegy - kétezer fõt ítéltek börtönbüntetésre vagy várfogságra.


II.


Az elsõ világháborúban Magyarország és az Orosz Birodalom (ismét) egymás ellenségeivé váltak, bár az Orosz Birodalomban (1917-ben) és Magyarországon (1918-19-ben) bekövetkezett forradalmi események azt igazolták, hogy nem a két állam népei, hanem azok vezetõi voltak a világégést kezdeményezõk köreiben.


Az elsõ világháborút követõ békeszerzõdés alapján Magyarországot „feldarabolták”, területének mintegy kétharmadát elszakították az anyaországtól, és magyar ajkú lakosságából 5 milliót rekesztettek ki a környezõ országokba! Az elvesztett területeken voltak az ország leggazdagabb ásványkincsei, erdõ-és vadgazdaságai.


Mindezek betetõzéseként, 200 millió aranykoronát kellett (jóvátétel címén) fizetni a gyõztes hatalmaknak.


Ezt a „békediktátumot” még V. I. Lenin is az imperialista hatalmak legigazságtalanabb és legdilettánsabb döntésének nevezte.


III.


A második világháborúban ismét frontvonal választotta el egymástól a magyar és a szovet-orosz népet, tovább mérgezve az addig sem „felhõtlen” kapcsolatainkat.


Geostratégia helyzetünkbõl kifolyólag, a németek oldalán sodródtunk be a háborúba (a legutolsók voltunk, akik hadat üzentünk a Szovjetuniónak), és mint vesztes fél további területekkel lettünk megrövidítve, valamint 300 millió dollár kifizetésére kötelezve (Szovjetuniónak, Jugoszláviának és Csehszlovákiának).


Nem vitatva azt a tény, hogy az elsõ és a második világháborúban is az agresszor oldalán álltunk, bizonyítható, hogy nem volt hódító szándékunk, és a Magyar Királyi Honvédség nem vett részt rablásban, fosztogatásban, katonai vagy polgári személyekkel szembeni -a genfi egyezményben tiltott - cselekményekben.


Ez sajnos nem mondható el a Szovjet(Vörös) Hadseregre, amelyben Zsukov marsall intézkedésére, gépjármûvekkel és vasúti gördülõ eszközökkel rendelkezõ speciális alakulatokkal (szervezett formában) szállították el gyáraink és üzemeink gépeit, mezõgazdaság termékeinket, haszonállat állományunkat, mûkincseinket, nem beszélve a polgári személyek fosztogatásáról, valamint a nõkkel szembeni - tömeges – erõszakoskodásról.


1944÷1945-ben a Vörös Hadsereg több százezer polgári személyt (mintegy 300÷350 ezer fõt) vagonírozott be és irányított a Szovjetunióba, egyes állítások szerint azért, hogy a hadifoglyok számával is igazolják (Sztalin elõtt) hõstetteiket. Tekintettel arra, hogy a Rákosi-Kádár érákban agyonhallgatták ezeket az eseményeket, így ma sem tudni, hogy a kiszállítottak közül hányan kerültek vissza hazánkba.


Amikor 1946-ban a Moszkvába érkezõ magyar kormány delegáció tagjai arról panaszkodtak Sztalin elõtt, hogy a német és a magyar fasiszták kirabolták az országot, még Sztalin sem tetszhetett ez a képmutató „színjáték” mert megjegyezte: Na persze a mi katonáink is ELVITTEK EZT-AZT, ha ezt maguk most nem is említik”,- és hangosan nevetett tulajdon szavain. (Kiemelés: B.I.)


A német csapatok kiûzését követõen, szovjet megszállás vette kezdetét, mégpedig olyan megalázó módon, hogy a régi sebek felszakadása mellett újak, sõt súlyosabbak keletkeztek.


Csupán egyetlenegy példával szemléltetve ezt a kérdést: Vorosilov marsall intézkedésére,- a magyar EREKLYÉS ORSZÁGZÁSZLÓT ELTÁVOLÍTOTTÁK a Szabadság térrõl (ahol Battyhyányt kivégezték) és a helyére felállítottak egy szovjet címerrel, ötágú csillaggal és a felszabadító katonákat magasztaló felirattal ellátott emlékmûvet (1950. május 1-én).


Ehhez az emlékmûhöz ragaszkodnak foggal-körömmel ma is az Orosz Föderáció (egyes) vezetõi, képtelenek megérteni, hogy mit sem ér egy olyan emlékmû, amelyet (több mint tíz éve) kordonnal, kamerákkal és rendõrökkel kell védelmezni. És azt sem látják be, hogy ilyen elõzmények ismeretében, képmutatás lenne „hozsannázni” az emlékmû elõtt.


És ebben az esetben nem arról van szó, hogy bárki is ellenezné egy történelmi emlékmû felállítását, hanem a megoldás mikéntjérõl, a gyõztes arroganciájáról, a magyar emberek önérzetének, hazaszeretetének és igazságérzetének semmibe vételérõl!


Magyarország területén több mint kétezer szovjet katonasír van, kulturált temetõi környezetben, gondozottan. A magyar nép megadja a hõsöknek kijáró tiszteletet minden nép -- háborúban elesett -- fiainak, és ez alól nem kivételek az itt elhantolt szovjet katonák sem.



IV.


A Moszkvából „idetelepített” Rákosi és elvtársai (megközelítõleg) hasonló rémuralmat vezettek be az országban, mint amilyent Sztalin uralkodása alatt a szovjet emberek milliói évtizedeken át elszenvedtek.


A lelki és fizikai terror, a kolhozosítás (kuláküldözés), az esztelen munkaverseny szervezés, az értelmiség mellõzése, a koncepciós perek beindítása (és végrehajtása), nemzeti hõseink és szimbólumaink meggyalázása és nemzeti ünnepeink elvétele oda vezetett, hogy 1956 októberében forradalom robbant ki a rezsim torz elemei, valamint a bûnös vezetõi ellen.


A legsúlyosabb szakadás akkor következett be népeink között, amikor az itt diszlokált (megszálló) szovjet különleges hadtest csapatai felléptek a forradalmárok ellen, majd a szovjet kormány a törvényes magyar kormány és a világ közvéleményének megtévesztésével, új csapatokat irányított hazánkba (mintegy 16 hadosztályt), hitszegõ módon letartóztatták a Tökölre érkezõ, Maléter Pál honvédelmi miniszter vezette delegációt, elrabolták Nagy Imre miniszterelnököt és társait, brutálisan leverték a forradalmunkat.


Rommá lõtték Budapest egyes kerületeit (fõútvonalait), számos helységben önbíráskodtak, nyakunkra ültették a hazug és hazaáruló Kádár-féle bábkormányt, és közvetlenül is segítették Kádár megtorló akcióit.


A megtorlások messze meghaladták a Haynau vezette megtorlások mértékét: közel ezer embert végeztek ki (köztük Nagy Imrét, Maléter Pált), 50-60 ezer embert börtönöztek be, 700-900 ezret tartottak megfigyelés alatt, és az sem hallgatható el, hogy 200 ezer ember menekült ki az országból a szovjet agressz miatt.


Ezt követõen, a megszálló erõk létszámát a duplájára növelték (80-90 ezer fõrõl mintegy 200 ezerre), óriási terheket róva népgazdaságunkra.


I. Miklós cárhoz hasonlóan, prolongálták az elõzõ („szocialista”) rendszer kozmetikázott változatát, amely erkölcsi és anyagi csõdbe vitte az országot.


Jelcin elnök errõl így nyilatkozott 1992-ben a magyar parlament üléstermében: A magyar forradalom eltiprása örökké lemoshatatlan szégyenfoltja marad a Szovjetunió történelmének”.


EPILÓGUS


Célszerû lenne, ha ezekrõl a kérdésekrõl egy tudományos konferencia keretében értekeznének a két állam illetékes történészei, politikusai, katonai szakértõi, és jogászai hogy, kialakítsanak egy elfogulatlan szemléletet a megoldás érdekében.


Nem képezheti vita tárgyát, és történelmi tapasztalatokkal is igazolható, hogy a problémák elkendõzése csak átmeneti (ingatag) megnyugvást eredményezhet.


Kétségtelen, hogy a mai generációt nem lehet felelõsségre vonni elõdeik tetteiért, de az sem megoldás, hogy elhallgassuk (vagy elfogadjuk) a történelem hamisítók tételeit.


A magyar állam kétszer fizetett, mert agressziót követett el másokkal szemben, az oroszok, majd pedig a szovjetek szintén agressziót követtek el ellenünk, az oroszok (szovjetek) területe permanensen növekedett, hazánk területe látványosan csökkent.


Jogosan vetõdik fel egy olyan kérdés (kérés vagy igény), hogy ne csak a kis államok fizessenek az agresszióért, hanem a „nagyobbak” is. Ezen felül elvárjuk, hogy szolgáltassák vissza (maradéktalanul) az elrabolt mûkincseinket! Jogosnak tartjuk, hogy a nemzeti szimbólumunknak számító ereklyés országzászló visszakerüljön a régi helyére, és a szovjet emlékmûvet helyezzék el a szoborparkban vagy más megfelelõ helyen. Történelmi példákra hivatkozva elvárható, hogy az ’56-os agresszió elkövetéséért térítsék meg a bekövetkezett károkat, különös tekintettel arra, hogy a Kuvait ellen elkövetett iraki agresszió során keletkezett károkért az ENSZ különbizottsága nagy összegû jóvátétel megfizetésére kötelezte Irakot, és az orosz delegáció sem emelt vétót az ENSZ határozat ellen.


Jelcin elnök elismerte a súlyos agresszió tényét. Az Orosz Föderáció vezetõ személyiségeinek tekintélye csak növekedne, ha a jogosnak tûnõ kéréseinket akceptálnák, és ezzel egyszer s mindenkorra megszûnnének a magyar-orosz kapcsolatokat mérgezõ gócok.


KÉSZÜLT AZ MVSZ JUSTITIA BIZOTTSÁG KEZDEMÉNYEZÉSÉRE, BIZOTTSÁGI TAGOK ÉS PÁRTOLÓ TAGOK KÖVZETLEN VAGY KÖZVETETT RÉSZVÉTELÉVEL //Szabó Béla alelnök, dr. Léh Tibor nemzetközi jogász, Péteri Attila koordinátor, dr. Csendes László hadtörténész, Hiripi Lajos el.mérnök, Lévay Atilla közíró, Kenessey Csaba nemzetõr dd. tábornok, Csukás Irén POFOSZ elnökségi tag. Az idegen nyelvi fordításokban közremûküdött: dr. Léh Tibor (francia), Kenessey Csaba (német), Lévay Atilla (angol), dr.Bokor Imre (orosz)//. A JUSTITIA BIZOTTSÁK KÖSZÖNETÉT FEJEZI KI AZ MVSZ ELNÖKÉNEK (Patrubány Miklósnak), TISZTELETBELI ELNÖKÉNEK (Rácz Sándornak), dr. Ilkei Csabának, dr. Morvai Krisztinának, dr. Szöõr Annának, Balogh Gyulának, dr. Dobos Attilának, Tõke Péternek, dr. Drábik Jánosnak, dr. Halász Józsefnek, Pápai Szabó Györgynek, Belovai Istvánnak, prof. Lengyel Alfonznak, Kéri Editnek, Körömi Teréznek, Bella Árpádnak, L. Gyöngyösi Zsuzsannának, a Nemzeti Hírhálónak, Házik Zoltánnak, Orbán Évának, Vass Magdának, Szász Lórántnak, Endreffy Ivánnak, Frigyes Ágnesnek, Karasszon Attilának, Németh Sándornak és számtalan fel nem sorolt személynek vagy szervezetnek, akik közvetlen vagy közvetett módon segítik közös - nemzeti ügyeket szolgáló - munkánkat.



(Prof. Dr. Bokor Imre)


a Justitia Bizottság elnöke


............................................................................................................................................................


............................................................................................................................................................



МАНИФЕСТ


К ГРАЖДАНАМ И ГЛАВАМ ГОСУДАРСТВ


РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ И ВЕНГЕРСКОЙ РЕСПУБЛИКИ



(Фоновый материал к юридическому предложению)



Глубокоуважаемые Адресаты!



Учитывая историческую справедливость, в целях достижения консенса и примирения, мы должны предпринять шаги по устранению остатков создавшихся (сформировавшихся) – открытых или скрытых - разногласий (противостояний) в отношениях наших народов.


В интересах этого, необходимо положить конец существующей до сих пор практике искажения и умалчивания, необходимо заниматься также и самыми щепетильными вопросами, чтобы общими силами, приемлемыми для обеих сторон – справедливыми – решениями залечить нанесённые друг другу «раны».


Нижеприведённые четыре пункта рассматривают те проблематичные вопросы, которые явились определяющими в формировании венгерско-русских (советских) отношениях. Перечисленные пункты исключают субъективность и содержат исключительно реальные (доказанные) факты.



I.



Одним (болезненным для нас) эпизодом исторических венгерско-русских (советских) «связей», который оставил неизгладимый след в душах венгерского общества, явилась помощь, оказанная австрийцам в 1849 году. Царь Николай I. послал в нашу страну русские войска (казаков) под pукoвoдством генерала герцога Паскевича Ивана Фёдоровича, которые разгромили нашу борьбу за независимость и – приблизительно на семьдесят лет – продлили господство Габсбургов в Венгрии.


После поражения борьбы за независимость, последовала жестокая расправа со стороны австрийских войск, которыми руководил генерал австрийского императора Haynau: был казнён премьер-министр Batthyány Lajos (на месте сегодняшней площади Свободы), были казнены 13 наших генералов (в гopoдe Арад), а также 160 гражданских лиц и солдат. Примерно две тысячи человек были приговорены к тюремному заключению или к заточению в замке.



II.




В первой мировой войне Венгрия и Российская Империя (вновь) стали врагами друг другу, хотя произошедшие в Российской Империи (в 1917 году) и в Венгрии (в 1918-19 годах) революционные события показали то, что инициаторами мирового пожара были не народы двух стран, а их руководители.


На основании мирного договора, заключённого после первой мировой войны, Венгрию «поделили на части», приблизительно две трети её территорий оторвали от метрополии и пятимиллионное, говорящее на венгерском языке, население, оказалось изгнанным в соседние страны! На потерянных территориях находились самые богатые месторождения полезных ископаемых, лесные и охотничьи территории.


Ко всему этому, государство должно было заплатить странам-победителям (в качестве возмещения) 200 миллионов золотых крон.


Даже В.И. Ленин, назвал этот «диктат мира» самым несправедливым и самым дилетантским решением империалистических стран.



III.



Во второй мировой войне венгерский народ и советский - русский народы снова оказались по разные линии фронта, далее отравляя и до сих пор наши совсем не «безоблачные» отношения.


По причине нашего геостратегического положения, в войне мы оказались на стороне немцев (мы были последними, кто объявил войну Советскому Союзу), и, как проигравшая сторона, мы снова потеряли территории. Кроме того мы были обязаны выплатить 300 миллионов долларов (Советскому Союзу, Югославии и Чехословакии).


Не споря с тем фактом, что и в первой и во второй мировых войнах мы были на стороне агрессора, доказано, что мы не имели амбиций завоевания, Венгерская Королевская Армия не принимала участия в грабежах и мародёрстве и в запрещённых Женевской Конвенцией действиях против военных лиц и гражданского населения.


Это, к сожалению, нельзя сказать о Советской (Красной) Армии, специальные подразделения которой по распоряжению маршала Жукова (в организованной форме) средствами авто- и железнодорожного транспорта увозили оборудования наших заводов, фабрик, сельскохозяйственную продукцию, животных, наши произведения искусства, не говоря уже, об ограблении гражданских лиц, о насилии – массовом – над женщинами.


В 1944-1945 годах Красная Армия много сотен тысяч гражданских лиц (примерно 300-350 тысяч) загрузила в вагоны и отправила в Советский Союз, по некоторым утверждениям потому, чтобы числом военнопленных доказать (Сталину) свой героизм. Учитывая то, что в эпоху Ракоши – Кадара эти события строго замалчивались, то и сегодня нельзя знать, сколько из них вернулось обратно на родину.


Когда прибывшие в 1946 году в Москву члены делегации венгерского правительства пожаловались Сталину, что немецкие и венгерские фашисты ограбили страну, то даже Сталину не понравилась эта лицемерная «игра», так как он заметил: «Да, конечно, и наши солдаты УНЕСЛИ кoe-что, даже, если вы об этом в данный момент и не упоминаете» и громко рассмеялся над собственными словами. (Выделение B.I.)


После изгнания немецких войск началась советская оккупация, к тому же таким унизительным способом, что, помимо вскрытия старых ран, последовали новые, даже более серьёзные раны.


Этот вопрос проиллюстрируем всего лишь единственным примером: по распоряжению маршала Ворошилова Государственный Флаг (являющийся Pеликвией) убрали с площади Свободы (где был казнён Batthyány), и на его место установили памятник с советским гербом, с пятиконечной звездой и с прославляющей воинов-освободителей надписью (1 мая 1950 года).


На этом памятнике и сегодня зубами – ногтями настаивают (некоторые) руководители Российской Федерации. Они не способны понять, что любой памятник ничего не стоит, которую (уже более десяти лет) необходимо охранять заграждениями, видеокамерами и милицией. И не видят и то, что, зная такие предпосылки, было бы лицемерием «восторгаться и петь» перед памятником.


И в этом случае речь идёт не о том, что кто-либо возражает против установки исторического памятника, речь идёт о методе решения этого, об арроганции победителя, о пренебрежении к чувству собственного достоинства венгров, к чувству их любви к родине и чувству справедливости!



На территории Венгрии на кладбищах находится более двух тысяч могил советских солдат, за которыми ухаживают. Венгерский народ отдаёт дать уважения героям, сынам всех народов, павшим в войне. Исключением не являются и похороненные здесь советские солдаты.



IV.



«Насаждённый сюда» из Москвы Рaкоши и его товарищи, ввели в стране террор (приблизительно) такой же, как чувствовали и страдали от него в сталинские времена миллионы советских людей на протяжении десятилетий.


Душевный и физический террор, коллективизация (раскулачивание), организация безрассудных рабочих соревнований, игнорирование интеллигенции, концепциональные процессы (и их исполнение), оскорбление наших национальных героев и их символики, отмена национальных праздников привели к тому, что в октябре 1956 году произошло восстание против безобразных элементов режима, а также против преступных руководителей.


Самый серьёзный разрыв между нашими народами произошёл тогда, когда дислоцируемые здесь части советской армии особого назначения (оккупационные части) выступили против революционеров, а затем советское правительство, введя в заблуждение законное венгерское правительство и мировое общественное мнение, ввело в нашу страну новые войска (примерно 16 дивизий). Вероломным образом была арестована прибывшая в гopoдe Тёкёл делегация под руководством министра обороны Пала Малeтер, был похищен премьер-министр Имре Надь и его соратники, брутальным образом было подавлено наше восстание.


Разбомбив в руины некоторые районы Будапешта (основные магистрали), устроив в многочисленных местах самосуд, русские посадили на нашу шею лживое и продавшее родину марионеточное правительство Кадара, и непосредственно оказали ему помощь в карательных операциях Кадара.


Карательные действия далеко превзошли размер карательных операций, проведённых под руководством Haynau: были казнены более тысячи человек (среди них Имре Надь, Пал Малeтер), 50-60 тысяч человек заключили в тюрьму, 700-900 тысяч человек подвергли наблюдению, и о том также нельзя умолчать, что 200 тысяч человек из-за советской агрессии бежали из страны.


После этого, число оккупационных частей увеличили вдвое (с 80-90 тысяч до 200 тысяч человек), возложив огромный груз на нашу экономику.


Аналогично царю Николаю I., продлили подкрашенный вариант предыдущей («социалистической») системы, которая привела страну к моральному и материальному краху.


Премьер-министр Ельцин так говорил об этом в венгерском парламенте в 1992 году: «Подавление венгерского восстания навсегда останется несмываемым пятном позора на истории Советского Союза».



Эпилог



Целесообразно было бы, чтобы эти вопросы в рамках научной конференции рассмотрели компетентные историки, политики, военные эксперты и юристы обоих государств, которые в интересах решения смогли бы сформулировать независимую точку зрения.


Не может явиться предметом спора – что подтверждено также историческим опытом – то, что размазывание проблемы может принести только временное (неустойчивое) успокоение.


Несомненно, что сегодняшнюю генерацию нельзя обвинять в действиях их предшественников, но решением не является умалчивание (либо принятие) тезисов исторических фальсификаторов.


Венгерское государство два раза платило за то, что совершило агрессию против других, русские, а затем советы также совершили агрессию против нас. Территория русских (советов) перманентно увеличилась, территория нашей страны значительно уменьшилась.


Правомерно возникает вопрос (просьба либо требование), что за агрессию должны платить не только малые государства, но также и более «крупные» .Кроме этого, мы по праву ожидаем возвращение (полностью) наших украденных произведений искусств! Правомерным считаем,- чтобы государственный флаг, являющийся символом и реликвией нации, был возвращён на старое место, а советский памятник был перенесён в парк скульптур, либо в другое, подходящее место. Ссылаясь на исторические примеры, мы по праву ожидаем компенсацию за ущерб, возникший в результате агрессии '56 года,- особо обращая внимание на то, что особая комиссия ООН обязала Ирак выплатить большие суммы за ущерб, нанесённый в ходе агрессии Ирака против Кувейта. Против такого решения ООН советская делегация также не применила вето.


Президент Ельцин принал факт серьёзной агрессии. Авторитет руководящих личностей Российской Федерации только возрос бы, если бы они акцептировали по нашему мнению наши законные просьбы, и на этом раз и навсегда исчезли бы очаги, отравляющие венгерско-русские отношения.



Пpoф. Дp. Имpe Бoкop


Пpeдcедaтeль Komccии Justitia




.........................................................................................................................................................


.........................................................................................................................................................





MANIFESTE


Pour les citoyens et les Présidents de la Fédération de Russie


et de la République de Hongrie


(base pour un projet juridique)




Chers Destinataires,



L’acceptation de la vérité historique, la garantie pour se forcer à la conciliation et au consensus nécessitent la liquidation du solde des contradictions ouvertes ou latentes dans la relation de nos deux peuples.



Dans l’intérêt de sa réalisation, il faut rompre avec la pratique déformée et silencieuse.


Il faut se consacrer aussi, par un effort commun, aux questions jusqu'à présent élucidées, plus délicates, afin de guérir ensemble les plaies que nous nous sommes occasionnées mutuellement, pour que nous trouvions des solutions justes et acceptables pour les deux parties.



Dans les quatre points ci-dessous énumérés, existent des questions problématiques qui ont déterminé l’avenir des relations hungaro-russe. Les points cités sont exempts de subjectivité et contiennent exclusivement des faits réels ( prouvés et documentés).



I.



Un des épisodes oppressants des " relations" historiques hungaro-russe, et celui qui a laissé le plus de marques dans la sensibilité des hongrois est celui où le Tsar Nicolas 1re a envoyé des contingents russes (cosaques) en Hongrie, conduits par le Maréchal Ivàn Fjodorovics Paszkievics (pour aider des autrichiens en 1849) et qui ont réprimé notre révolution, prolongeant ainsi le règne de l’Empire de la Maison des Habsbourg de 70 ans en Hongrie.



Après la répression de notre soulèvement pour la liberté et l'indépendance, il y a eu une rétorsion brutale conduite par le général impérial autrichien Haynau : le Président Lajos Batthyàny a été exécuté sur la Place de la Liberté, ainsi dénommée aujourd’hui, ainsi que 13 généraux également exécutés dans la ville d' Arad, de même que 160 personnes civiles et militaires. Près de deux mille personnes ont été condamnées à des peines de prison ou détenus dans des forteresses.



II.



Pendant la première guerre mondiale, la Hongrie et l’Empire Russe sont devenus ennemis à nouveau, mais les événements révolutionnaires (en 1917 dans l’ Empire Russe et en 1918-1919 en Hongrie) ont affirmés que c’étaient les dirigeants, et non pas les deux peuples, qui avaient fait partie du cercle des initiateurs ayant commencé à incendier le monde.



Après la première guerre mondiale, selon le traité de paix qui suivit, la Hongrie a été « démembrée » et a perdu les deux tiers de son territoire et 5 millions d’habitants hungarophones ont été exclus et rattachés aux pays voisins. Dans ces territoires se trouvaient les richesses les plus précieuses de la nation, les richesses minérales et les domaines forestiers.


Au surplus, il a fallu payer 200 millions de couronnes d’or (à titre de réparation de guerre) aux puissances victorieuses.



Ce " dictat " a été qualifié même par V. I. Lenin : "la décision la plus dilettante et la plus injuste de la part des puissances impérialistes".



III.



Pendant la deuxième guerre mondiale une ligne du front a aussi séparé les peuples hongrois et russes et n’a fait qu’empirer notre relation qui n’était déjà pas aisée.



A cause de notre situation géostratégique nous sommes entrés en guerre aux côtés des forces allemandes (nous étions les derniers à avoir déclaré la guerre à l’URSS). En tant que partie vaincue nous avons perdu encore d’autres territoires et nous fûmes obligés de payer 300 millions de dollars (à l’URSS, à la Yougoslavie et à la Tchécoslovaquie).



Il n’est pas contestable que pendant les deux guerres mondiales nous étions du côté des "agresseurs " mais il est aussi démontrable que nous n’avions pas d’ambition conquérante, et que l’Armée Royale Hongroise n’a pas participé aux vols, aux pillages, aux actes contre les personnes civiles et militaires qui ont été interdits par la Convention de Genève.



Malheureusement on ne peut pas en dire autant de l’Armée Rouge car, sur ordre du Maréchal Zsukov, les formations spéciales - équipées en véhicules et au moyen de chemins de fer – ont transporté nos machines démontées de nos usines, nos produits agricoles, nos animaux de ferme, nos trésors artistiques, sans parler des pillages des personnes civiles et des violences commises en masse envers les femmes.



En 1946 quand les membres de la délégation du gouvernement hongrois, arrivant à Moscou, se sont plaints à Staline que les fascistes allemands et hongrois avaient pillé le pays, cette « comédie » n’a pas plu non plus à Staline qui a fait alors remarqué : " Evidemment nos soldats ont eux aussi pris ceci-cela, bien que vous ne l'évoquiez même pas » - et il a éclaté de rire sur sa propre remarque.



Pendant les guerres hungaro-turques, au 16e et 17e siècle, les turques ont emmené plusieurs milliers de femmes et d' enfants dans l’Empire Osman, en 1944-45 l’Armée Rouge a déporté plusieurs centaines de milliers de personnes civiles (de l’ordre de 300 milles à 350 milles personnes) et les a envoyés en URSS. D’après les dires de quelques-uns, c’était en vue de se glorifier de leurs actions héroïques devant Staline par le nombre des prisonniers.



On considère que ces événements ont été tellement dissimulés pendant l’ère Ràkosi-Kàdàr que l'on ne connaît toujours pas aujourd'hui le nombre exact des personnes revenues dans leurs foyers.



Après l’expulsion des unités allemandes, l’occupation soviétique a commencé d’une manière humiliante, et en plus des blessures anciennes, de nouvelles se sont accumulées qui elles sont devenues plus graves.



Pour illustrer cette question rien qu'avec un seul exemple : à l’ordre du Maréchal Vorsilov le drapeau relique du pays a été déboulonné de la Place de la Liberté (où Batthyàny a été exécuté) et à sa place, en faisant abstraction de l’autorisation du maire de Budapest, un monument a été élevé ( le 1 mai 1950) avec les armoiries soviétiques et une étoile à cinq branches et un écriteau qui exalte les soldats libérateurs.



Quelques dirigeants du peuple russe tiennent désespérément à ce monument et ils sont incapables de comprendre qu’un monument ne peut subsister s’il est nécessaire de le protéger par des cordons, des caméras et des policiers depuis plus de dix ans. Ils ne reconnaissent pas non plus que ce serait de l'hypocrisie que de s’exalter devant ce monument après ce qui s’est passé.



Dans ce cas il ne s’agit pas de s’opposer à l’installation d'un monument historique, mais il s’agit de la manière dont cette solution a été réalisée, de l’arrogance victorieuse, du mépris du patriotisme et du sentiment d’équité des hongrois.



Il y a plus de deux milles tombes soviétiques en Hongrie qui sont bien soignés. Le peuple hongrois respecte les honneurs dus aux héros, les fils de chaque nation tombés pendant la guerre, et les soldats soviétiques morts ici ne font pas exception.



IV.



Ràkosi et ses camarades transférés de Moscou ont introduit une terreur semblable à celle que subirent des millions de soviétiques sous le règne de Staline.



La terreur morale et physique, le régime kolkhozien, l’organisation démente des concours de travail, l’exclusion des intellectuels, l’introduction et l’exécution des procès d’opinion, l’humiliation de nos héros et de nos symboles nationaux ainsi que la suppression de nos fêtes nationales ont abouti à la révolution d’octobre 1956.



La rupture la plus grave entre nos peuples a eu lieu lorsque les corps d’armée spéciaux de l’Armée Soviétique stationnés en Hongrie se sont opposés aux révolutionnaires.



Ensuite le gouvernement soviétique a envoyé de nouvelles unités (16 unités) en trompant le gouvernement légal hongrois et l’opinion mondiale. Violant la parole donnée, ils ont mis aux arrêts la délégation venue parlementer, dirigée par le ministre de la Défense Nationale, Pàl Maléter lorsqu’elle arriva à Tököl. Ils ont enlevé le premier ministre, Imre Nagy et ses compagnons et ont réprimé dans le sang brutalement notre révolution. En luttant contre les insurgés ils ont fait de nombreux morts parmi eux et la population civile. Ils ont mis en ruine quelques arrondissements de Budapest (et ses voies principales), ils se sont fait justice à eux-mêmes.



Ils nous ont imposé par la force le gouvernement fantoche de Jànos Kàdàr qui est un usurpateur et un traître à la patrie.



Ils ont aidé les actes de vengeance de Kàdàr. L’ampleur des répressions a dépassé celle qui a été réalisée par Haynau : près de mille personnes ont été exécutés (parmi eux : Imre Nagy, Pàl Maléter), 50-60 mille personnes ont été emprisonnés, 700-900 mille ont été tenus sous surveillance et il convient d’ajouter aussi que 200 mille personnes se sont réfugiés à l’étranger en fuyant les agresseurs.



Comme le fit le Tsar Nicolas 1er ils ont fait perdurer l’ancien régime « socialiste » en le maquillant, ce qui a entraîné le pays dans la faillite matérielle et morale.


Ensuite le chiffre des troupes d’occupation a été doublé (de 80-90 mille personnes à 200 mille personnes) imposant ainsi de lourdes charges à l’économie hongroise.



Le président Jelcin a fait une déclaration au Parlement hongrois en 1992 :


« L’écrasement de la révolution hongroise reste pour toujours une tâche honteuse indélébile dans l’histoire d’URSS. »



Epilogue




Il faudrait que les historiens, les politiciens, les experts militaires et les juristes des deux Etats puissent discuter de ces questions dans le cadre d’une conférence scientifique et qu’ils élaborent un point de vue impartial afin de trouver une solution.



Sans doute les relations entre les hongrois et les russes ne sont pas sans nuages. Le camouflage des problèmes ne pourra aboutir que sur une conciliation provisoire et instable.


Nul doute que la génération d’aujourd’hui ne peut pas être tenue responsable pour les actes de leurs aînés.



L’Etat hongrois a payé deux fois parce qu’il a commis des agressions contre les autres. Les russes et puis les soviétiques nous ont aussi agressés. Le territoire des russes (soviétiques) a constamment augmenté, en revanche le territoire hongrois a ostensiblement diminué. Il est légitime que se pose la question que ce ne soit pas les petits Etats seulement qui paient mais également les grands Etats. En plus de cela ne serait-il pas juste qu’ils nous rendent nos trésors artistiques ? Ne serait-il pas juste que notre drapeau relique du pays, qui est un symbole national, revienne à sa place d’origine et que le monument soviétique soit déplacé au parc des sculptures ou à un autre endroit ?



Enfin ne serait-il pas juste qu’ils paient des dédommagements à la suite de leur agression en 1956, compte-tenu des dédommagements lors de l’agression iraquienne contre Kuwait ? Le comité de l’ONU a obligé l’Irak à payer une somme importante à titre de réparation que la délégation russe a voté également.



Le président Jelcin a avoué la gravité de l’agression. L’autorité des dirigeants de la Fédération Russe ressortirait grandie s’ils acceptaient nos justes demandes. Une fois pour toutes on pourrait supprimer les problèmes latents qui détruisent nos relations depuis plusieurs décennies.


Prof. Dr. Imre Bokor


le président de la Commission Justitia




..............................................................................................................................................................


...............................................................................................................................................................




MANIFEST



GERICHTET AN DIE RUSSISCHE FÖDERATION, SOWIE AN DIE BÜRGER DER REPUBLIK UNGARN UND SEINEM PRÄSIDENTEN


(HINTERGRUNDMATEIRIAL ZU EINEM JURISTISCHEN VORSTOSS)



SEHR VEREHRTE ADRESSATEN!


Die Akzeptanz der historischen Wahrheiten, die Sicherung der auf die Befriedung und Konsensfindung ausgerichteten Aktivitäten verlangen die Auflösung der zwischen unseren Völkern entstandenen (sich ausgebildeten) offenen oder versteckten Gegensätze bzw. Feindseligkeiten.


Die Realisierung dieser Vorsätze setzt voraus, dass mit der bisherigen Praxis der Verschweigung oder Verdrehung der Tatsachen aufgehört werden muss. Selbst die heikelsten Punkte müssen offen behandelt werden, damit mit vereinten Kräften für beide Parteien akzeptable – gerechte – Lösungen gefunden und damit die aneinander verursachten „Wunden“ geheilt werden.


In den folgenden vier Punkten werden diejenigen problembehafteten Fragen behandelt, welche auf die Bildung der ungarisch-russischen Kontakte determinierend wirkten. Diese Fragen sind frei von Subjektivität und beinhalten ausschliesslich wahre (bewiesene, dokumentierte) Tatsachen.



I.


Eine der ungarisch-russischen (sowjetischen) historischen „Kontakte“ (für uns schmerzhaften) Episoden hat nachhaltige Spuren in der ungarischen Empfindung hinterlassen. Namentlich die von Zar Nikolaus dem I. unter dem Befehl von Feldmarschall Prinz Ivan Fjodorovits Paskiewicz in unser Land geschickten russischen (Kosaken) Einheiten (1949) zur Unterstützung der Österreicher, welche dann unseren Freiheitskampf niederwarfen. Damit wurde die Habsburger Herrschaft über Ungarn um 70 Jahre verlängert.


Auf die Niederwerfung des Freiheitskampfes folgte unter dem Befehl von General Haynau eine Zeit des Terrors und der gnadenlosen Retorsion: der Ministerpräsident Graf Batthyany wurde öffentlich hingerichtet, dreizehn Generäle der ungarischen Aufständischen wurden in Arad exekutiert, 160 militärische und zivile Personen sowie ca. 2000 Personen wurden zu schwerem Kerker, teilweise zu Burghaft verurteilt.



II.


Im Ersten Weltkrieg standen sich (wiederum) Ungarn und Russland als Feinde gegenüber, obwohl die Ereignisse in Russland (1917) und die in Ungarn (1918-19) ausgebrochene Revolution bewiesen, dass sich nicht die Völker der beiden Länder feindselig gegenüber standen, sondern die leitenden Personen die Auslösenden des schrecklichen Krieges waren.


Aufgrund des auf den Ersten Weltkrieg folgenden Friedensvertrag wurde Ungarn in Teile zerrissen. Zweidrittel der ursprünglichen Landesfläche wurde vom Mutterland getrennt, womit fünf Millionen Ungarn in fremde Länder kamen. Diese Landesteile beinhalteten die wichtigsten Rohstoffe (oder Ressourcen) des Landes, sowie auch die Forst- und Jagdwirtschaft.


Um all diese Verluste noch zu überdecken, mußte Rumpfungarn 200 Millionen Goldkronen als Wiedergutmachung an die siegreichen Mächte bezahlen.


Dieses „Friedensdiktat“ wurde sogar von V. I. Lenin als die ungerechteste Entscheidung der Imperialisten benannt.




III.


Während des zweiten Weltkrieges standen sich an der Front wiederum das russische und das ungarische Volk gegenüber, wodurch die Beziehungen zwischen den beiden Ländern stark in Mitleidenschaft gezogen wurden.


Aus unserer geostrategischen Lage heraus wurden wir auf die Seite der Deutschen und damit in den Krieg getrieben (wir waren die letzte Nation, welche der Sowjetunion den Krieg erklärte). Die Folgen waren – als Verlierer - weitere Landverluste, sowie die Verurteilung zu einer Wiedergutmachung von 300 Millionen Dollar (zu zahlen an die Sowjetunion, Jugoslawien und der Tschechoslowakei).


Die Tatsache, daß wir auch im ersten Weltkrieg an der Seite des Aggressors standen, an keinen Raubtaten oder Plünderungen beteiligt waren und uns gegenüber den Angehörigen der Armee oder Zivilpersonen strikt im Sinne der Genfer Konvention verhielten beweist, dass wir nicht wegen den verlorenen Ländereien in den Krieg zogen.


Dies kann von der sowjetischen (roten) Armee, welche auf Befehl von Marschall Zsukov unsere Fabriken und Einrichtungen von Spezialeinheiten abmontieren liessen, sowie alle unsere Agrarprodukte und Nutztiere, Kunstgegenstände und ganze Bibliotheken abtransportiert hatten, leider nicht gesagt werden. Außerdem wurden zahlreiche Privatpersonen total ausgeraubt und im ganzen Land massenweise Frauen vergewaltigt.


Als 1946 die ungarische Regierungs-Verhandlungsdelegation Stalin gegenüber klagte, daß die Nazis und Deutschen Ungarn völlig ausgeraubt haben, hat Stalin dieses Theater nicht gefallen und erwähnte, „na ja, unsere (russischen) Soldaten haben auch dieses und jenes mitgenommen, wenn sie dies hier auch nicht anführen“.


Während den türkisch-ungarischen Kriegen im 16. und 17. Jahrhundert haben die Türken mehrere Zehtausend Frauen und Kinder in das Osmanische Reich verschleppt; 1944 und 1945 hat die Rote Armee mehrere hunderttausend (300- 350’000) zivile Personen unter unmenschlichen Umständen in die Sowjetunion abtransportiert, womit die Zahl der “Kriegsgefangenen“ künstlich erhöht wurde, vermutlich um Stalin die eigenen Heldentaten zu beweisen.


Berücksichtigt man die Tatsache, daß während des Kadar Regimes diese Gegebenheiten verschwiegen wurden, so kann auch heute noch nicht mit Sicherheit festgestellt werden, wie viele Menschen von den Verschleppten wieder nach Hause zurückkehren konnten.


Nach der Vertreibung der Deutschen Armee begann die sowjetische Besetzung in einer solch erniedrigenden Weise, dass neben den alten aufgerissenen Wunden neue, noch schrecklichere entstanden.


Dieses Problem mit einem einzigen Beispiel beleuchtet: Auf Befehl von Marschall Vorosilov wurde unser Staatssymbol, die Landesfahne, welche am Szabadsàgtér (genau dort, wo Batthyany hingerichtet wurde) stand, abgerissen. Stattdessen wurde ein Denkmal der Befreiung mit sowjetischer Staatswappe und rotem Stern errichtet, sowie mit einer die „befreiende“ sowjetische Armee unterwürfig verherrlichende Schrifttafel (am 1. Mai 1950) versehen. Dabei wurde die Aufstellungsbewilligung des Stadtpräsidenten völlig außer Acht gelassen.


An diesem Denkmal klammern sich bis heute mit allen Mitteln einige Vertreter des russischen Volkes (im Kreml) und sind nicht in der Lage zu verstehen, dass ein Denkmal, welches seit mehr als 10 Jahren mit Kordon und Polizisten bewacht werden muss, praktisch wertlos ist. Sie sind auch nicht in der Lage zu verstehen, daß in Anbetracht der Vorkommnisse die Huldigung vor dem Denkmal reine Heuchelei wäre.


In diesem Falle ist nicht die Frage wichtig, dass irgend jemand Gegner eines historischen Denkmals sei, sondern lediglich um das wie, und um die Arroganz des Siegers, die Verletzung der Heimatliebe und die Verletzung des Wahrheitsgefühls der ungarischen Bürger.


Auf dem Gebiet des ungarischen Staates sind mehr als 2000 Soldantenfriedehöfe in kultiviertem, betreutem und gepflegtem Rahmen in Friedhöfen vorhanden. Das ungarische Volk gibt die gebührliche Ehre für die Gefallenen, egal aus welchen Ländern sie stammen. Die sowjetischen Soldaten bilden dabei keine Ausnahme.



IV.


Die von Moskau hierher gepflanzten Genossen Ràkosi und Konsorten haben einen (annähernd) gleichen Terror nach Ungarn gebracht wie den, der in der Sowjetunion unter der Herrschaft von Stalin über Millionen von sowjetischen Menschen während Jahrzehnten praktiziert wurde.


Der seelische und physische Terror, die Kolhosierung (Verfolgung der Kulaken) der Landwirtschaft, der sinnlose „Arbeitswettbewerb“ der Arbeiter, die zur Seite gedrängten Intellektuellen, die Durchführung der Konzeptionsprozesse, die Erniedrigung der nationalen Symbole und die Streichung der Nationalfeiertage führte schlussendlich dazu, dass es 1956 zum Volksaufstand gegen die Repräsentanten der schuldigen Führer kam.


Der größte Bruch zwischen unseren Völkern kam mit dem Einsatz der Spezialeinheiten (1956) der Roten Armee gegen unser Volk. Dazumal haben die Machthaber der Sowjetunion und Ungarns versucht die Weltmeinung hinter das Licht zu führen und schleusten heimlich neue Truppen ins Land (ca. 16 Brigaden). Inzwischen hatten sie die aktuelle (revolutionäre) Regierung hintergangen und den Verteidigungsminister General Pàl Maléter und seine Begleitung, welche über den Abzug der russischen Armee verhandeln wollten, auf dem Stützpunkt in Tököl verhaftet. Der Ministerpräsident Imre Nagy und seine Begleiter wurden entführt, der Freiheitskampf blutig niedergeschlagen.


Budapest (die Hauptverkehrsadern) wurde zur Ruine zerschossen und in zahlreichen Ortschaften stelle man „Volksgerichte“ auf und vollstreckte die Urteile sofort. Die lügenhafte und verräterische Regierung Kàdàr wurde etabliert und die retorsieven Aktionen der neuen „Regierung“ mit allen Mitteln unterstützt.


Die Retorsionen überstiegen bei Weitem diejenigen von Haynau (1949). Nahezu eintausend Menschen wurden hingerichtet (mitunter Imre Nagy und Pàl Maléter), 50 – 60 Tausend Menschen eingekerkert, 700-900 Tausend vom Staatssicherheitsdienst überwacht und nicht zu verschweigen die über zweihunderttausend Menschen, welche das Land durch Flucht verlassen haben.


Den Zaren Nikolaus I. nachahmend haben sie das vorherige „sozialistische“ Regime in etwas abgewandelter Form prolongiert, wobei das Land in eine moralische und wirtschaftliche Krise geführt wurde. Danach wurden die Besatzungstruppen auf das Doppelte erhöht (von 80-90'000 auf ca. 200'000), was wiederum eine sehr große Belastung für die Wirtschaft des Landes bedeutete.



Präsident Jelzin hat 1992 im ungarischen Parlament dazu folgende Erklärung abgegeben:


„Die Niederwerfung des ungarischen Freiheitskampfes bleibt ein ewiger unauswaschbarer Schandfleck in der Geschichte der Sowjetunion.“



EPILOG


Es wäre wünschenswert, wenn die hier aufgeführten Fragen eine Gruppe von aus beiden Ländern stammenden Historikern, Politikern und militärischen Fachpersonen, in einer wissenschaftlichen Konferenz das Thema neutral behandeln und eine gemeinsame Sprachregelung erarbeiten würden.


Es kann dabei nicht diskutiert werden, dass die Beziehungen zwischen Russland und Ungarn nicht „wolkenlos“ sind. Ebenso kann nicht darüber verhandelt und mit Erfahrungen unterstützt werden, dass die Verschleierung von Problemen nur eine vorübergehende und wacklige Befriedung bringen würde.


Zweifellos kann die heutige Generation nicht für die in der Vergangenheit durchgeführten Schandtaten verantwortlich gemacht werden. Aber es kann auch nicht akzeptiert werden und auch keine Grundlage bilden, dass die verdrehten historischen Ereignisse verschwiegen und akzeptiert werden.






(Prof. Dr. Imre Bokor)






...................................................................................................................................................


...................................................................................................................................................





MANIFESTO



Addressed to the People and Presidents of the Russian Federation and the Republic of Hungary.


(Background information to a Legal Document.)




Respected addressees!


The acceptance of historical truths, the aiming towards the overcoming of past grievances and the removal of possible open or latent conflict areas in the relationship between our Peoples asks for the opening up and resolving the remnants of lingering past problems.


To reach this aim, we have to stop the practise of suppressing, ignoring and/or distorting, past events, we have to look at even the most thorny questions with an open mind, so that together we can reach a mutually acceptable, just solution, healing the wounds we inflicted on each other.



The four sections below deal with the problem areas, which have had a determining influence on Hungarian-Russian(Soviet) relationship. These sections are free from prejudice and contain only true documented facts.



I.



One of the painful episodes in the History Hungarian-Russian-(Soviet) relationship was the sending of an Army of about 200 thousand men by Tsar Nicholas I. in 1849 to help the Austrians suppress the Hungarian War of Freedom and Independence, which extended the Habsburg rule of Hungary by a further 70 years.


Following the defeat of the Hungarians in August 1849, the Austrian General Julius Haynau instituted a reign of terror, carried out vengeful reprisals, executing the Hungarian Prime Minister in Pest (at that time the towns of Buda and Pest were two separate towns on the sides of the Danube) 13 of our Generals in Arad and a further 160 soldiers and civilians. Also about 2000 other people were imprisoned for various periods.



II.



In World War I. Hungary and the Russian Empire became enemies (yet again).


The Revolutionary events of 1917 in Russia and in 1918 and 1919 in Hungary proved that the people of the two countries were not enemies of each other, only their leaders.


The Peace Treaties after World War I. dismembered Hungary, loosing about two thirds of her territory, which included most of the mineral wealth and woods and about 5 million Hungarians ended up living in the successor or newly enlarged States. The economic unity of the Carpathian basin was destroyed.


On top of that Hungary was forced to pay the sum of 200 million Gold Crowns to the victorious States. This “Peace Dictate” was described even by V. I. Lenin as the most unjust and dilettante decision of the Imperialist Powers.



III.



During World War II., the Hungarian and Soviet/Russian people were again on opposite sides. Due to our Geostrategic situation Hungary entered the war on the German side (we were the last to declare war on the Soviet Union in June 1941). Being on the defeated side, we again lost more territories and were made to pay US$ 300 million (to the Soviet Union, Yugoslavia and Czechoslovakia).


Not disputing the fact, that in both World Wars we participated on the aggressor’s side, it can be ascertained, that we had no intention to conquer anyone and the Royal Hungarian Army never carried out any looting and plundering, nor did it take part in activities against the civilian population prohibited by the Geneva Conventions.


The same cannot be said of the Soviet Red Army, which on the orders of Marshall Zhukov had special looting units, dismantling whole factories, taking our remaining food supplies and draught animals by force, removing valuable works of art and old books from Museums and Libraries, and transporting them to the Soviet Union. On top of that, several hundred thousand able bodied men were rounded up and taken to the Soviet Union by force, not to mention the thousands of women who were raped by the soldier of the Red Army.


When in 1946 members of the Hungarian Delegation complained to Stalin about how the German and Hungarian Fascists robbed the country, even he objected to this self-abasement, because, in the end he remarked: “Of course our soldiers took a few things as well, even if you don’t mention it now.”, and laughed loudly at his own words. (Emphasis I. B.)



During the Turkish wars of the XVI and XVII century tens of thousands of children and women were taken to the Ottoman Empire.



In 1944-45 the Red Army took several hundred thousand civilians (about 300-350 thousand people) as POWs (in reality slave labourers) to the Soviet Union. Perhaps it also served the purpose of impressing Stalin with their valour.


In view of the fact that during the Rákosi and Kádár era these facts were officially never talked about, or admitted, we will never know the true figures as to how many of these people ever returned to Hungary.


In 1945, as the Germans were driven out, the Soviets became the occupiers of Hungary. Their rule was so humiliating that in addition to the old wounds new, even more hurting ones were inflicted. Of these only one will be mentioned here: on the orders of Marshall Vorosilov, the shrine of Louis Batthyány with the National Flag was removed from Freedom Square (it was on the spot, where he was executed in 1849) and ignoring the views of the Mayor of Budapest, a Soviet War Memorial with the Red Star and an inscription glorifying the “Freedom bringing” Russian soldiers was put in its place on the 1st. of May 1950. To date, certain Russian leaders still insist that this War Memorial should stay where it is, they refuse to admit, that a Memorial which was placed where it is by force and has to be protected by cordons, cameras and policemen 24 hours a day for over ten years now has no real value.


Soviet Russian soldiers fallen during World War II., are buried in over two thousand places in Hungary. The Hungarian people respect the sons of all nations fallen in war, and the Russian soldiers are no exemption. All of the cemeteries are maintained with the respect due to every fallen soldier.



IV.



Rákosi and his comrades imposed by Moscow as the new rulers of Hungary instituted a terror system, similar to the one experienced by millions of Soviet people during the reign of Stalin.


The physical and mental terror, the enforced collectivisation, the persecution of the so called “kulaks”, the insane work projects and competitions, the “Show Trials”, the vilification of our National Symbols and Heroes, resulted in the outbreak of the Revolution in October 1956 against the Communist Regime and its leaders.


The deepest rupture between our people occurred when the Soviet Military units stationed in Hungary were ordered to enter Budapest to suppress the Revolution and later when the Soviet Government lying about their intention misled the Hungarian authorities and World Opinion, moved new, around 16 Divisions into Hungary. At the same time they invited Paul Maléter the Hungarian Minister of Defence and his delegation to the Russian headquarters in Tököl to complete the negotiations started the previous day in Budapest, about the removal of all Soviet Military units from Hungary. Soon after their arrival they were treacherously arrested at gun point and taken to Moscow. With their vastly superior forces, the Soviet Union brutally suppressed the Hungarian Revolution and treacherously arrested Imre Nagy the lawful Minister President, and members of his Government.


They destroyed many buildings on the main roads of Budapest, set up Kangaroo Courts in many places, carried out summary executions and imposed János Kádár as their puppet ruler in Hungary.


The volume of reprisals far exceeded that of Julius Haynau in 1849. Over 400 people were executed, (among them Imre Nagy and Paul Maléter) 50-60 thousand people were put in prison and 700-900 thousand people were placed under Police observation. Also about 200 thousand people left Hungary at that time and became refugees in Western countries.


Similarly to Tsar Nicholas I., by their actions they prolonged the life of the previous “Socialist” regime by another 34 years, which bankrupted Hungary both economically and morally.


Furthermore, they increased the number of personnel of the occupying Army from about 90 thousand to 200 thousand men, whose maintenance imposed a great burden on the Hungarian Economy.


President Boris Yeltsyn during his visit in Hungary in 1992 declared, that the suppression of the Hungarian Revolution in 1956 will remain an indelible blot on the History of the Soviet Union for ever.



EPILOGUE



It would be advisable to deal with these questions in the framework of a Scientific Conference in which the Historians, Politicians, Military and Legal experts of the two countries would participate and would work out an unprejudiced, impartial, mutually acceptable solution.



It is indisputable that the relationship between the Hungarians and the Russians is not cloudless.


It is also beyond dispute and supported by historical experiences as well, that the glossing over of problems can only offer a temporary and precarious reconciliation.


Obviously, the present generation, cannot be held responsible for the actions of its forbears, but it not a solution either, to falsify History, and pretend it is the truth.


The Hungarian State paid compensation twice for participating in a war of aggression against other countries. The Russians and later the Soviets committed an act of aggression against us.


It would only be right, that the same logic and rules would apply in both cases of aggression.



We are asking, that without exception, all the works of art taken by force from our museums at the end of World War II should be returned to us.


We also expect that the shrine of Louis Batthyány with the National Flag, which was removed from the spot, where he was executed in 1849 should be returned to its original location. The Soviet War Memorial, which was put in its place in 1950, should be moved to a Military Cemetery where Russian soldiers are buried.



We consider it justified and ask for compensation for the damages caused by the Soviet Military Intervention in Hungary in 1956.


As a precedent the Iraqi aggression against Kuwait was condemned by the United Nations and Iraq was compelled to pay compensation, which the Russian Delegation also voted for.


President Yeltsyn admitted that an unjustified act of aggression took place by the Soviet Union against Hungary in 1956.


It would enhance the prestige and reputation of the leaders of the Russian Federation if they would accept our claim and it would also remove the festering sores which have been poisoning our relationship for decades.



(Prof. Dr. Imre Bokor)


President of the Justitia Committee



.....................................................................................................................


............................................................


........................


.