VÁLTOZNAK AZ IDÕK,

VÁLTOZNAK AZ EMBEREK,

VÁLTOZNAK AZ ÜNNEPEK.

'56-OS ÜNNEP 2008-BAN



A borús, hûvös és szemerkélõ esõs idõ, mintegy "aláfestette" az '56-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulójának ünneplését. A pártok nem ünnepeltek, a közel hétszáz ünnepi rendezvényen - megoszlott - résztvevõk összlétszáma (becsült adatok alapján) max. 300 ezer fõ lehetett, ami azt jelentette, hogy meredeken növekszik a letargikus állapotban lévõk száma, és az emberek nem a megmozdulásoktól, hanem a parlamenttõl, a közjogi méltóságok és a politikusok józan ítélõképességétõl, valamint az agymosottak észretérésétõl várják a kibontakozást és a helyzetük javulását.

Igazolható, hogy legjobban, legtöbb pénzt áldozva (mintegy 350 millió forintot) és legszervezettebb formában, a hazug, álnok, dilettáns, félelemtõl reszketõ, valamint a hatalmához minden eszközzel ragaszkodó Gyurcsány kormány és holdudvara készült fel az ünnepre.

Ünnepelt a kormány, és ünnepelt a rendõrség!

Feketeruhás, minden technikai eszközzel felszerelt verõlegények tömege lepte el az utakat, tereket és utcákat, ünnepi hangulatban villogtatták a rendõrségi kocsik lámpácskáit, szorgalmasan telepítgették a vasrácsok tömegét, trükkös útlezárásokkal lepték meg a közelekedõket, helyben-járással, ide-oda futkosásokkal mutogatták magukat, ötletszertûen igazoltatták a járókelõket, lerítt róluk, hogy "élvezik" az ünnepi hangulatot és a hatalom által rájuk testált feladatot.

A megváltoztott körülményekhez még nem igazodott a jelszavuk (SZOLGÁLUNK ÉS VÉDÜNK), pedig már megért a módosításra: GYURCSÁNYT SZOLGÁLJUK ÉS VÉDJÜK, A TÜNTETÕKET PEDIG VERJÜK!

Budapest fõútvonalain (késõ délután és este felé) már alig lehetett gyalogost látni, a villamosok, de fõként az autóbuszok menetideje, illetve menetvonala megváltozott, a metró egyes állomásait lezárták, a földalattit pedig nemes egyszerûséggel teljes mértékben kikapcsolták a forgalomból. A tömegközekedési jármûvezetõk zöme azzal sem volt tisztában, hogy meddig közlekedik és utasai milyen csatlakozási lehetõségek közt válogathatnak.

Vagyis: az ILLETÉKESEK gondoskodtak arról, hogy minél kevesebben legyenek az utcán, minél nagyobb legyen a bizonytalanság a célbaérkezésük (vagy hazatérésük) tekintetében, és minél többször találkozzanak oszlopokban vonuló rendõrkocsikkal, gyalogos rendõrökkel, sebbtében felállított kordonokkal és igazoltató egyenruhás vagy civilgúnyás "közegekkel".

Gyurcsányék minden programjukat titokban tartották, meredeken szakítottak Horthy, Rákosi, Kádár ezirányú gyakorlatával, biztonsági emberek tömegével vették körbe magukat, és arra vigyáztak a legjobban, hogy az emberektõl mindig távol legyenek.

Az Opera (és környéke) is tömve volt gorillákkal, ellenõrökkel, rendõrségi kocsikkal és pánzélozott (fõgurukat szállító) gépkocsi-csodákkal, nem felejtkezve meg a földalatti megállók ellenõrzésérõl sem,

A mûsor az egykori szocreál szellemét követte, jól-komponált össze-visszaságban bakkecskéket utánozva ugráltak a táncosok a világot jelentõ deszkákon, és olyan színészek fakadtak dalra, akik a harmincas, negyvenes vagy az ötvenes években legfeljebb a fürdõszobáikban hallhatták a hangjukat.

Meg kell hagyni, hogy a meghívott VIP-esek szorgalmasan tapsoltak, a cechhet pedig a kizsigerelt, az ünnepléstõl megfosztott (megnyirbált), kordonokkal terelt, rendõrökkel, rendõrkutyákkal, gumibottal, könnygázgránátokkal, víz-ágyúkkal fenyegetett ÁLLAMPOLGÁROK FIZETTÉK!


Prof. Dr. Bokor Imre

a Justitia Bizottság elnöke