Czike László



De vajon melyik róka farka?



A ma (2004. október 4., hétfõ) reggeli ‘Napkelte’ „Kereszttûz” mûsorának Áder János, a Fidesz M. P. Sz. parlamenti frakcióvezetõje volt a vendége.


A mûsorvezetõ, Orosz József - rossz szokás szerint, megint - Áderen ‘káderezte’ (van erre egy magyaros-népies, erõteljesebb kifejezés is) Orbán Viktort, éspedig a következõk szerint:



Áder János elmondta, hogy a Gyurcsány-kormány programja illegitim, ezért nem szavazta meg az ellenzék; mivel több tucat programpont (ígéret) kimaradt belõle, melyekkel pedig az MSZP-SZDSZ-koalíció 2002-ben megnyerte a választásokat. Márpedig a választók a Medgyessy-kormány programjának alapját képezõ párt-program végrehajtására adtak felhatalmazást, - s nem másra. Ha a választók elõre sejtették, tudták volna, hogy a ciklus félidejében majd kirostálják a legfontosabb tennivalókat - szinte bizonyos, hogy nem szavaznak az MSZP-re. A mûsorvezetõ felidézte Orbán Viktornak, a Fidesz M. P. Sz. elnökének a kapcsolódó legutóbbi nyilatkozatát is, amely szerint: „A Gyurcsány-kormány nem a magyar választók kormánya.” - „Hát kié? Gyurcsány s a kormánya nem magyar?” - kérdezte nem kis megrökönyödéssel Orosz József. Nála csak Áder rökönyödött meg ‘jobban’, - úgy másfél-két perccel a mûsor vége elõtt, már hogy azon: miért neki kell szinte ‘havi rendszerességgel’ megmagyaráznia Orbán Viktor egyes, a közszolgálati tv egyes csatornájának egyes szerkesztõi által ‘inkriminált’ kijelentéseit... Elvileg azt is mondhatta volna, hogy „Elnézést, Orbán Viktor nem én vagyok!”, de Áder nem mondott semmi ilyet, hanem ‘elkezdte megmagyarázni’, hogy tudniillik ‘nem erre a programra szavaztak’ a magyar választók: tehát a formális logika szerint az új kormány programja „nem a magyar választók programja”. Vagyis Orosz felfogása szerint ‘mellébeszélt’, mert nem válaszolt arra a konkrét kérdésre, hogy mit is szól Orbán Viktor felidézett mondásához. - „Megengedne egy hasonlatot búcsúzóul, illetve mit szól ehhez a hasonlathoz?” - kérdezte Orosz, a még mindig ‘tanácstalan’ Áder Jánost negédesen. Majd mivel ellenvetést nem hallott, mondta: „Kilátszik a róka farka, akárhogy dugdossa.” ­- Áder ezt rebegte: „Köszönöm!” Nyilván zavarában is arra gondolt, milyen mélyen szántó ‘eligazítást’ is kapott...



*****



Noha legkevésbé sem tisztem sem Áder János, sem Orbán Viktor ‘megvédése’, nem szorulnak erre rá; - mégis, most egy másik Orbán-idézettel válaszolnék arra az igen kifejezõ ‘hasonlatra’, amelyet Orosz Józseftõl az imént hallottunk:



Orbán Viktor a következõket mondta a KDNP ’60.’ születésnapján: „... Azért is szükséges a kereszténydemokrata értékek megjelenítése, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tudás szeretet és alázat nélkül veszélyes és káros is lehet. Ma, amikor azon vitatkoznak az Európai Únióban, hogy megjelenjen-e Isten s a kereszténység az európai alkotmányban, különösen aktuális errõl beszélni. Néhány évtizede, a II. világháború után még világos volt Európában, hogy egy új világ építése azt igényli, hogy alapjai mélyebben, céljai pedig magasabban legyenek, mint amit az ember maga meg tud alkotni. Ma pedig ott tartunk, 13 évvel a berlini fal leomlása után, hogy Európának ebben a szegletében annak a politikusnak, aki felvállalja a keresztény jelzõt, nem lesz könnyû élete, mert hamar megkapja a klerikális, nacionalista, populista, sõt antiszemita bélyeget is. A gyûlöletkeltés nagymesterei, akik most vendégmunkásként állomásoznak hazánkban (ez a célzás vajon Ron Werberre vagy Rosnerre és Silbersternre, mint Medgyessy Péter egykori külsõ tanácsadóira vonatkozhatott, vagy ha nem reájuk, akkor kikre?), - kifejezetten a keresztényekkel szembeni ellenérzést próbálják szítani Magyarországon.”



*****



Bizony kilóg - na nem a lóláb! -, hanem egy nagy vörös farok a Napkeltébõl...


A vörös nyakkendõs vörös róka lompos, vörös farka kilóg, akárhogy dugdossa.




Vác, 2004. október 4.




Czike László