Fogd meg a kezét Uram!



A napokban kaptam egy szép diát ezzel a címmel: Fogd a kezét Uram!



A gyönyörû színes tájképek adta háttérben minden egyes képen megjelenik Vén Árpád verse - soronként a piros- fehér- és zöld színben váltakozva – imígyen:



„Miért nincs meg e maroknyi népben,


ami létezi másban,


Miért kell Neki élni elnyomva és megalázottságban?



Meddig bírja húzni a nyakába


szoruló igát,


Miért lett e nemzetbõl egy könnyezõ anya mely siratja fiát?”


(Részlet: Vén Árpád: Fogd meg a kezét Uram! c. versébõl.)



„Miközben e sorokat írom, eszembe jutott egy nyári élményem.


Pár évvel ezelõtt kötelet feszítettem ki a fûzfa és a barackfa között a kertünkben. Hevenyészve, az ideiglenesség biztos tudatában hurkoltam a kötelet a faágra, mert elég rossz minõségû volt a kötél és terveztem egy igazi ruhaszárító állvány beszerzését. Közben telt-múlt az idõ és csak nem futotta új szárító alkalmatosságra. A kötél maradt. A nyáron azután, teregetés közben, - amint átvetettem rajta a tiszta ágynemût - a kötél leszakadt. Bizony, közben annyira elhasználódott, hogy nem volt egy ép szakasz rajta. Hozzá is láttam, hogy a hurkokat föllazítva, megszabadítom a fákat a rissz-rossz kötéltõl. Megdöbbenve láttam, hogy idõ közben úgy belenõtt a kötél mindkét helyen a fa testébe, hogy már nem lehetett - csak úgy egyszerûen levenni. Elvágtam tõben a kötelet, mert csak a fa roncsolásával tudtam volna tõle megszabadítani. Inkább hagytam, nem faragtam ki, de rettenetes lelkiismeret-furdalást éreztem.”


*


A ruhaszárító-köteles történet a Tudósítás Magyarországról: életformák és életstratégiák... címû díjnyertes http://furaila.xfree.hu/55534 szociográfiámból való, a "Katalin, a politizáló anya-pedagógus" címû fejezetbõl.


Ezzel kapcsolatban a következõket írtam: "...Nincs erkölcsi alapunk megvetni azokat, akik "járomba" hajtva fejüket, keményen dolgozva az éhbérért egy életen át - továbbélték és adták az Életet! Ezt az Életet tisztelnünk kell, mert igen is nekik köszönhetõ, hogy még létezik olyan ország Európa szívében, hogy Magyarország!..."



"Apukát" is szerettem volna megszabadítani tõle. Elõször "leaggattam" róla a „Kiváló dolgozó” kitüntetéseit, hátha úgy könnyebb lesz. Próbáltam meggyõzni arról õt is: nem szívességet tettek neki a "hatalom" emberei azzal, hogy érdeme szerint értékelték és elismerték szakmai tudását, munkájának szeretetét és kötelességtudását, amivel végigdolgozta, mint szövõmester a fél életét!


Azonban, minél jobban próbáltam megszabadítani a proletáröntudatától, annál jobban kezdtem rajta is észrevenni a kiütközõ félelem jegyeit. De én nem kíméltem. Újra és újra emlékeztettem arra a csinos, jó megjelenésû, ambiciózus, fiatal úriemberre, aki a háború elõtt volt. Azt hittem megõrzött valamit ifjúi önmagából, amit csak értõ módon elõ kell hívni, mint egy régi fényképfelvételt!”


A szóban forgó szociográfiával 1998-ban középdíjat nyertem. December 5-én volt a díjkiosztó. Szerettem volna neki megmutatni az emléklapot, de halogattam a dolgot. Azután 12-én rászántam magamat és átvittem a kézirattal együtt. Ekkor már késõn volt, mert "Apuka" holtan ült, - ökölbe szorított kezekkel, a kopott kékre mosott munkásruhájában - a kedvenc foteljében. Szégyenkezve dobtam félre a kéziratot, mert akkor értettem meg, hogy mennyi fájdalmat okoztam neki kérdéseimmel, melyekkel feszegettem azt a húsába vájódott, rohadt "jármot"!



Nem vettem észre - ugyanúgy, mint a fák a szárítókötél hurkától, - hogy már soha nem szabadulhat meg tõle!



Bóna Mária Ilona