A kunszentmiklósi Bösztör nem volt mindig puszta!



Kunszentmiklós a XVIII. században vált – a Duna egyik ága – a Bakér mentén épült több utcás településsé.


*”Még a XIX-XX. század fordulóján is elkülönültek a lakosság eltérõ csoportjai. A Bakér-part mellett párhuzamosan futó utcákat a gazdák portái foglalták el. A szûkebb, belsõ utcákban, a mai Wesselényi és Apostol Pál utcában (akkor Ipar, ill. Kádár utca) iparosok, kereskedõk laktak.”* (Itt volt háza nagymamámnak is az Apostol Pál u. 9. sz. alatt, ahova nagypapa halála után beöltözött a tanyáról. E két lakhely között ingázva töltöttem serdülõ lánykakorom nyarait.)


Akkoriban *”Bábony, Bösztör, Szedria, Bodakút, Szilos, Bakérhát meg a Paprét földjein és a harmincezer holdas határ más részein hatszáznál több tanyában, mindtegy háromezer ember élt.”* (A*csillaggal jelzett idézõjeles szövegrészeket a Kunszentmiklós a XXI. század küszöbén c. könyvbõl vettem. Írta: Balogh Mihály és megjelent CEBA KIADÓ-nál 2002-ben, Budapesten.)



Most jönnek ezzel a mesével a rádióban, hogy a „szikesedés”, meg a „globális felmelegedés”, meg a hasonló „magyarázom a bizonyítványom”-szövegekkel!



Két hónappal ezelõtt ilyen kis íróasztal melletti tudóskák magyarázták a Hír tv-.ben, hogy: a TSZ-esítés miatt, amikor még a jövõ évi vetõmagot (termést) is lesöpörték a padlásról úgy, hogy a gazdák nem tudtak vetni és aratni sem, természetesen – akkor „gabona behozatalra volt szükség és azt a SZU-ból hozták be”.



Na akkor itt akkora hazugság van, amit nem lehet elviselni sem!



Hova a csudába tették azt a tenger-sok gabonát, amit beszolgáltatás címén elvettek a gazdáktól, ha nem a Szovjetúnióba, akkor hova szállították? Mert a városi munkásságnak azt mondták, hogy azért nincs élelem, mert a kulák-paraszt sajnálja az élelmet a városi munkásságtól! Állítólag, azért éheztünk mi itt Pesten?Ezért kellett bevezetni a jegyrendszert? Ezért tört ki a forradalom 1956-ban? Ezért voltak a forradalmárok és a tüntetõk olyan csontsoványak? Tessék csak megnézni a korabeli fotókat!



Számoljanak el - addig, míg élnek - ezek az életünk tönkretevõi!




A másik gondom ezzel a kánikula-hisztériával van!



A nyári kánikula idején baráti beszélgetésre mentem volna valakihez, aki óvott engem attól, hogy ilyen kánikulában kimozduljak otthonról. Nem értettem és azóta sem értem ezt a hozzáállást, hiszen én a nagyszüleim bösztöri tanyáján nõttem föl és akkor is voltak nyarak és rekkenõ hõség!!! Igen is, akkor is arattunk, szedtük a markot és kötöttük kévébe a tûzõ napon és kapáltunk, hogy ne gyomosodjon el a föld és a felesleget vittük a piacra, míg lehetett, míg az erõszakos kollektivizálás MINDENÉBÕL ki nem forgatta nagyszüleimet!


Emlékszem, hogy nagymamám mesélte: az elsõ világháborúban még a lovaikat elvitették a kötelezõ hadra-fogottakkal és ott maradtak az asszonyok ló nélkül igazi gazda- férfierõ nélkül és akkor is felszántották a földeket és vetettek, meg arattak, mert az otthonmaradt asszonyok önmagukat fogták be az eke elé! De mindig megtermeltek annyit, hogy a család ne haljon éhen!



Ez a hisztéria a „globális felmelegedés” miatti pánikolás, meg a hõgutától való félelemkeltés mind-mind a légkondi-gyártók és hasonló üzleti érdekeltségû multik üzletpolitikájának része…



Lehetõséget kell adni a városlakóknak- a lakótelepek népének arra, hogy legyen alkalmuk megtapasztalni milyen csodálatos érzés a légkondi helyett egy-egy nagyra-növõ fa lombkoronájának hûsében megpihenni, vagy milyen csodálatos egy-egy lugas árnyat adó hûsében a szõlõszemeket eszegetni, vagy a lugas elõzõ évek bortermését iszogatni! Máris nincs szükség a villanyáramot zabáló légkondikra!!! Máris energiatakarékosabban élhetnénk!



Még, hogy sokan vagyunk??? Errõl szó nincsen! Ez az egész hisztéria a „Föld túlnépesedése” miatt nem érvényes Magyarországra!!! Ezt mind a világuralomra törõ nagytõkés globalizátorok találmánya!



Bösztörön csodálatos kertgazdaságok voltak, mert szerves trágyával tették termõvé a kisebb pár holdas földjeiket. A Duna-Tisza-köze földje egészen egyszerûen nem alkalmas a nagyüzemi, mûtrágyás megmûvelésre!!!



Aki ott volt Bösztörpusztán, az láthatta az óriási széna-bálákat! Mit gondoltok, hogy azt direkt odaszállították valahonnan? Nem! Azt a bösztörpusztai gépi kaszálással learatták mielõtt odaköltözött a Magyarok Országos Gyûlésének szervezõ gárdája!



Ezek az óriás bálák is bizonyítják, hogy nem igaz, hogy Bösztör eleve szikes és még legeltetésre sem alkalmas a legelõje!



Csakhogy, elvadul a gyep, ha nem nyírják!!! És mivel „nyírták” nagyszüleim idejében? Az legelészõ juhnyájjal, a gulyával és a kondával meg a ménessel!



Ezek alól az állatok alól nyert istállótrágyát pedig beszántották – visszaforgatták - folyamatosan a földekbe és ezzel a körforgással biztosított volt minden évben a termés.



Gyönyörû fekete földek voltak Bösztörön! Akkor vált pusztává, amikor a tsz elvette a gazdáktól az állatokat, a földjeiket, mindent, mindent…



Nem igaz, hogy ez a pusztulásos folyamat akkor is bekövetkezett volna - az un. globális felmelegedéstõl, meg minden globál-hazugságtól, amire most igyekeznek ráfogni a pusztulást - a jóltermõ földjeinken!!!



Nem hagyom… nem hagyom, hogy ennek ellenkezõjét szajkózzák a magukat mentegetõ erõszakos kollektivisták, és az erõszakos proletarizátorok és az õ kis íróasztal mellett szerzett „ismeretekkel” rendelkezõ tanítványaik!!!



Bp. 2009. szeptember 14.



Bóna Mária Ilona